O αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας υποβαθμίζεται διαρκώς. Τον περασμένο Μάρτιο τα μέλη του ΚΑΣ είχαν ομόφωνα απορρίψει τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας SINTRA που διατηρεί τρεις αποθηκευτικές δεξαμενές με διαλύτες χρωμάτων, σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Πρόσφατα όμως το αίτημα της εταιρείας εγκρίθηκε από το ΚΑΣ κατά πλειοψηφία.
Η αρμόδια Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ωστόσο είναι αντίθετη στην έγκριση του αιτήματος, καθώς θεωρεί εύφλεκτα και επικίνδυνα τα υλικά που αποθηκεύονται στις δεξαμενές της εταιρείας. Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα απελευθέρωσης του αρχαιολογικού χώρου από τέτοιου τύπου δραστηριότητες και προτείνει να χωροθετηθεί εκεί το νέο Μουσείο Ελευσίνας αντικαθιστώντας το παλαιό του 1890 που λειτουργεί με τρεις αίθουσες.
Ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει δυστυχώς συμπεριληφθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης παρότι η Ελευσίνα θεωρείται ένας από τους πέντε σημαντικότερους ιερούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς ήταν χώρος διεθνούς εμβέλειας από τα κλασικά και ρωμαϊκά χρόνια λόγω των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Αίτημα των αρχαιολόγων, των τοπικών φορέων, των πολιτών είναι να σταματήσει η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας, να απελευθερωθεί ο χώρος από τις βιομηχανικές χρήσεις και να περιληφθεί η Ελευσίνα στις περιοχές διεθνούς εμβέλειας μαζί με τη Δήλο, την Ολυμπία και τους Δελφούς.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να προστατεύσει και να αναβαθμίσει τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας;
2. Τι προτίθεται να πράξει το ΥΠ.ΠΟ σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για την Ελευσίνα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Άννα Φιλίνη
Θανάσης Λεβέντης