Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2008

Καθυστερεί αδικαιολόγητα ο απαραίτητος ψεκασμός στα ελαιόδεντρα του Νομού Χανίων για την καταπολέμηση του δάκου

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ανάστατοι παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χανίων καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη και δεν έχει γίνει ακόμη ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Ο ψεκασμός αυτός έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εβδομάδες δεδομένου ότι αυτή την στιγμή το έντομο είναι ήδη ώριμο να εναποθέσει τα αυγά του στον καρπό.

Ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή ολιγωρία έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το οποίο με εντολή του επανέκρινε τη χρήση ενός παλαιού οργανοφωσφορικού φυτοφαρμάκου (Λεμπαϊσίντ - με δραστική ουσία το Φενθίον) του οποίου την κυκλοφορία το ίδιο είχε απαγορεύσει. Η επαναφορά του, έστω και περιστασιακά, γίνεται με την αιτιολογία ότι στις αποθήκες του έχει μεγάλα αποθέματα.

Στην οδηγία αυτή αντέδρασαν οι παραγωγοί, αγροτικοί σύλλογοι, υπηρεσίες της Δ/νσης Γεωργίας, οικολογικές οργανώσεις του νομού Χανίων κλπ.

Η αντίδραση των φορέων των παραγωγών κρίνεται απόλυτα λογική καθώς το φυτοφάρμακο αυτό εκτός της υψηλής τοξικότητάς του, θεωρείται ξεπερασμένο και λιγότερο αποτελεσματικό από τα σύγχρονα σκευάσματα (Πυρεθρίνες) που το αντικατέστησαν τα δύο τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Έτσι από 6-8 δολωματικούς ψεκασμούς που γίνονταν κάθε χρόνο στο νομό Χανίων, υπήρξε μείωση τα δύο τελευταία χρόνια σε 2. Ταυτόχρονα, υπήρξε αισθητή αύξηση της μέσης παραγωγής λόγω της σχεδόν μηδενικής προσβολής από το έντομο και παράλληλα εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου (ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες περιοχές του ημιορεινού και ορεινού όγκου που καλλιεργείται η ποικιλία Μαστοειδή ή Τσουνάτη και μαζεύεται μέχρι αργά την άνοιξη με δίχτυα ελαιοσυλλογής).  Η οξύτητα του ελαιολάδου, ενώ παλιά κυμαινόταν από 5 – 25 βαθμούς,  τα δύο τελευταία χρόνια δεν ξεπέρασε τον 1 βαθμό) με μεγάλο οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς , την τοπική και εθνική οικονομία αλλά και για το ελαιοταμείο του υπουργείου που διεξάγει τους ψεκασμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Δήμο Βουκολιών, που είχε αναλάβει σαν φορέας την εργολαβία για την περιοχή του, το όφελος για το ελαιοταμείο τα δύο τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 1 εκ. ? σε σχέση με το παρελθόν που χρησιμοποιούσαν της παλαιάς γενιάς οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση του εντόμου.

Συνεπώς, οι λόγοι οικονομίας που το υπουργείο προβάλει δεν ευσταθούν. Επιπλέον δε εφόσον οι παραγωγοί πληρώνουν σαν ποσοστό επί της παραγωγής τους στο ελαιοταμείο και εφόσον η καταπολέμηση του εντόμου με τον τρόπο αυτό είναι όντως αποτελεσματική και αυξάνει την παραγωγή, μόνο με αυτό τον τρόπο θα προκληθεί αύξηση και των εσόδων του κράτους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Πώς επιτρέπει το υπουργείο τη χρήση παλιών οργανοφωσφορικών φαρμάκων, τη χρήση των οποίων το ίδιο είχε παλαιότερα απαγορεύσει σύμφωνα μάλιστα με σχετική απαγόρευση της Ε.Ε.;

2) Γιατί όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούνταν αναποτελεσματικά φάρμακα ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχαν άλλα πολύ πιο αποτελεσματικά;

3)  Προτίθεται να προβεί άμεσα σε ακύρωση της απόφασης για χρήση του παλαιού οργανοφωσφορικού φυτοφαρμάκου.  

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης