11/07/2008
Σκανδαλώδης παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών
Μετά την αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της κυριότητας της μονής Βατοπεδίου στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας προχώρησε σε ανταλλαγή της έκτασης αυτής με άλλες εκτάσεις ανά την Ελλάδα αντίστοιχης όπως υποστηρίζεται αξίας. Μια από αυτές είναι και η έκταση 8608 στεμμάτων του αγροκτήματος «προσφόρι» στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής
Με αυτούς τους χειρισμούς ευνοούνται τα οικονομικά συμφέροντα της μονής και ταυτόχρονα προκαλείται τεράστια βλάβη του δημοσίου συμφέροντος για τους παρακάτω λόγους.
- Η αναγνώριση της κυριότητας της μονής στην περιοχή στηρίχθηκε σε βυζαντινά αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, οθωμανικά χοτζέτια και κιτάπια που χρονολογούνται από το 1000μ.Χ. Για το παράδοξο και αστείο γεγονός αυτά τα έγραφα να έχουν ακόμη νομική ισχύ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε στις 26/7/2007 απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη βουλή «Αναφέρατε πριν, αν είναι δυνατόν χρυσόβουλα τα οποία συντάχθηκαν χίλια χρόνια πριν, γιατί για τέτοια περίοδο μιλάμε, να είναι νομικά έγγραφα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το 1924 επί Βενιζέλου ψηφίστηκαν αυτοί οι νόμοι. Το 1941 επιβεβαιώθηκαν και ερμηνεύτηκαν αυτοί οι νόμοι. Εάν δεν θέλουμε να ισχύουν, ας τους αλλάξουμε».
- Η εκτίμηση της αξίας των εκτάσεων που ανταλλάσσονται έγινε με βάση το νόμο, από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ). Σύμφωνα με καταχωρημένη δημοσίευση του ΣΟΕ στις 18/07/2008 η αξία της προς ανταλλαγή έκτασης των 8608 στρεμμάτων ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο ευρώ επειδή εκτιμήθηκε σαν δάσος, ενώ η πραγματική της αξία μετά τον αποχαρακτηρισμό σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές είναι χιλιαπλάσια. Γεγονός που από μόνο του συνιστά οικονομικό σκάνδαλο.
- Η έκταση αυτή ήταν χαρακτηρισμένη σαν «Δάσος κοινόχρηστο» όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της διεύθυνσης πολιτικής γης Χαλκιδικής και του τμήματος πολεοδομικών εφαρμογών Αρναίας.
Στις 8/1/08 απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ισχυρίστηκε πως « από το τμήμα του αγροκτήματος Προσφόριον Ουρανούπολης του νομού Χαλκιδικής, όπως μας έχει ενημερώσει η ΚΕΔ, είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αρχαιολογικοί χώροι οι αναδασωτέες εκτάσεις, η επέκταση του οικισμού, καθώς και όλες οι παραχωρήσεις, οι οποίες είχαν γίνει από το ίδιο Υπουργείο, υπέρ ιδιωτών στη συγκεκριμένη περιοχή», συνεπώς δεν ισχύει ο χαρακτηρισμός «Δάσος κοινόχρηστο» χωρίς να εξηγήσει σε ποιές ακριβώς διατάξεις στηρίχθηκε αυτή η αλλαγή .
Επειδή όλη η υπόθεση της αναγνώρισης κυριότητας στην περιοχή Βιστονίδας της Μονής Βατοπεδίου και οι ανταλλαγή της έκτασής της εξελίσσεται έτσι ώστε να προκαλείται τεράστια οικονομική βλάβη για το δημόσιο συμφέρον,
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
- Τι προτίθενται να κάνουν ώστε έγγραφα που συντάχθηκαν πριν από χίλια χρόνια να μην έχουν νομική ισχύ σήμερα;
- Αν ο αποχαρακτηρισμός του αγροκτήματος «προσφόρι» Ουρανούπολης ως «κοινόχρηστου δάσους» έγινε με νόμιμο τρόπο και σε ποιες συγκεκριμένες διατάξεις βασίστηκε. Προς τούτο ζητάμε να μας κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα .
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου