Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2006

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΝ σε Νοσοκομεία του Πειραιά

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τα Νοσοκομεία του Πειραιά Μεταξά και Τζάννειο περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, με επικεφαλής το Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, και στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κλαδικής Υγειονομικών του ΣΥΝ Παναγιώτης Κοντολέων και άλλα στελέχη του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, συναντήθηκαν με τις διοικήσεις, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, γιατρούς, νοσηλευτές-τριες και ασθενείς των δυο Νοσοκομείων.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία έχουν οξυνθεί. Κυριότερο πρόβλημά τους η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού, διοικητικού, και κυρίως νοσηλευτικού. Οι ελλείψεις είναι τόσο δραματικές που το Νευροχειρουργικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου όπως και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και τα 6 από τα 13 κρεβάτια της Μ.Ε.Θ. παραμένουν κλειστά και οι άρρωστοί του είναι σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είτε σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου είτε σε μονάδες σε άλλα Νοσοκομεία της Αττικής. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν εκ των ενόντων τα κενά που υπάρχουν. Σύμφωνα με τους οργανισμούς των Νοσοκομείων, τα κενά ανέρχονται στο 15% του ιατρικού και στο 35% του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι οργανισμοί όμως είναι πεπαλαιωμένοι, καθώς θεσμοθετήθηκαν πριν από μία εικοσαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Για παράδειγμα το Τζάνειο, ένα νοσοκομείο στο οποίο συρρέουν κάθε μέρα χιλιάδες ασθενείς, δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, πράγμα που υποχρεώνει τους ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο Μεταξά από τα 4 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα τα 2 δεν λειτουργούν και τα άλλα δυο υπολειτουργούν λόγω παλαιότητος και τεχνικών προβλημάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ δήλωσε τη συμπαράστασή της στους αγώνες των εργαζομένων των νοσοκομείων και δεσμεύτηκε να φέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Βουλή και να επιδιώξει τις λύσεις τους από την Κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου