Το Εθνικό Πάρκο στη Β. Πίνδο δημιουργήθηκε ως ενιαία προστατευόμενη περιοχή. Στα όρια του Εθνικού Πάρκου, περιλαμβάνονται οι δύο Εθνικοί Δρυμοί, της Βάλια Κάλντα (1966) και του Βίκου Αώου ( 1973 ), καθώς και η μεταξύ τους περιοχή, καθώς και το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών. Το πάρκο στη Βόρεια Πίνδο έχει έκταση 2.000 στρεμμάτων και φυλάσσεται αναγκαστικά από σεκιουριτάδες, αφού ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει ικανό αριθμό προσωπικού για φύλαξη και εποπτεία. Την περιοχή απειλούν ρύπανση, σκουπίδια, παράνομη υλοτόμηση.
Μόνιμο κίνδυνο αποτελούν τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ή απελευθερώνονται από προϊόντα οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, γεωργικά φάρμακα, ορυκτέλαια), μολύνουν τα πόσιμα επιφανειακά ύδατα, και απορρίμματα που βρίσκονται εκτεθειμένα σε ανοιχτούς χώρους, να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1600 παράνομες χωματερές στη χώρα μας. Επιπλέον οι μεγάλοι οδικοί άξονες (π.χ. Εγνατία Οδός) και τα ΥΗΕ (υδροηλεκτρικά έργα) συνεχίζουν να απειλούν την συνεκτικότητα και την φυσική ακεραιότητα του Πάρκου. Πρόσφατα ακυρώθηκε η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή του ΔΔ Μικρολίβαδου πολύ κοντά στη Βάλια Κάλντα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Θεωρεί αναγκαίο ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω προβλημάτων που θα ενταχθεί στο ήδη υπάρχον γενικό διαχειριστικό σχέδιο του Εθνικού Πάρκου;
- Θα γίνει επανεξέταση των σχεδιαζόμενων ΥΗΕ (υδροηλεκτρικών έργων);
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης