Το Κρι - κρι ή αίγαγρος είναι ένα άγριο ζώο που υπάρχει μόνο στο νησί της Κρήτης και ζει κυρίως στα βουνά, στις Κρητικές μαδάρες. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι αίγαγροι έχουν απομείνει στο Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, αφού δεν έχει γίνει καμιά μελέτη για την καταγραφή τους. Οι λαθροθήρες συνεχίζουν να μπαίνουν στον αφύλακτο εθνικό δρυμό και να σκοτώνουν τα σπάνια «κρι-κρι» που μάλιστα προσφέρονται ως έδεσμα σε ορισμένα εστιατόρια.
Όπως εκτιμάται, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, που ο δρυμός δεν φυλάσσεται ούτε καν υποτυπωδώς, 150-200 από τα σπάνια ζώα θανατώνονται για το κρέας τους, αλλά και διότι ορισμένοι στολίζουν τα σπίτια τους με τα βαλσαμωμένα κεφάλια τους.
Ήδη, από το 1996 το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών έχει εκπονήσει διαχειριστικό σχέδιο το οποίο υπογράφηκε μεν από το Υπουργείο Γεωργίας αλλά ποτέ από το ΥΠΕΧΩΔΕ με συνέπεια την αδρανοποίησή του. Μόλις στις 21-11-2007 ξεκίνησε εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), η οποία αποτελεί σύμφωνα με το Ν.1650/86 προϋπόθεση για την έκδοση του ΠΔ καθορισμού δεσμεύσεων στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και το σύστημα διαχείρισης της περιοχής. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο υποστελεχωμένος ΦΔ που ιδρύθηκε το 2002 δεν έχει αντικείμενο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα το διαχειριστικό σχέδιο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, που κατέγραψε το σύνολο της πανίδας και χλωρίδας με σκοπό την προστασία τους;
- Πότε θα ολοκληρωθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των Λευκών Ορέων, που είναι προαπαιτούμενη για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης