Σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΝΕΤ (Θ. Σιαφάκας) ο Προέδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:
- Σχετικά με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για την εφημερίδα Έθνος και συγκεκριμένα για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ως δυνατότητα υπέρβασης της πολιτικής κρίσης, θα ήθελα το σχόλιό σας.
Πριν σχολιάσω αυτό, κ. Σιαφάκα, να σας πω ότι και οι προχθεσινές δημοσκοπήσεις που βγήκαν στην δημοσιότητα αναδεικνύουν κάτι το οποίο αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ότι δηλαδή έχουμε την αδυναμία των δύο κομμάτων εξουσίας να εμπνεύσουν τους πολίτες και άρα αυτό μεταφράζεται σε τέλος της εποχής των αυτοδυναμιών κι αυτό εξαιτίας τους τριπλασιασμού -τουλάχιστον δημοκοπικά κι αυτό συνεπάγεται κοινωνική δυναμική- των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται πλέον ότι, καθώς εδώ και έξι μήνες είναι καταγεγραμμένο αυτό, δεν αποτελεί καν είδηση. Είδα χθες στις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις δημοσκοπήσεις, ότι πέρασαν σχεδόν στο ντούκου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από 10 μόλις μήνες ήταν στο 5%, τώρα είναι στο 15 με 16%.
- Λέτε δηλαδή ότι γίνεται συνείδηση στον πολίτη.
Λέω ότι γίνεται συνείδηση στον πολίτη και δεν αποτελεί πια έκπληξη, παρά το γεγονός ότι πηχυαίοι ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων όταν σε κάποιες από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις υπήρχε κάποια μικρή πτώση κι έσπευδαν να προεξοφλήσουν ότι πρόκειται για φούσκα που θα ξεφουσκώσει. Πια έχουμε ξεφύγει από αυτό και βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού, επιτρέψτε μου να πω, δεδομένου ότι έχουμε δύο μεγάλα κόμματα κι ένα όμως που προβάλλει ως τρίτος σημαντικός πόλος στην πολιτική ζωή κι είναι ο πόλος της Αριστεράς, είναι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες, μέσα από την καθημερινή επαφή μας με τους ανθρώπους που εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλά χρόνια, εδώ και 34 χρόνια, βρέθηκαν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα βλέπουν ως μια ελπίδα όλο αυτό που γίνεται, βλέπουν ως ελπίδα τον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε τι μας λένε; Μας λένε ότι θέλουμε τη συνεργασία για να πάνε τα πράγματα προς τα Αριστερά, δε θέλουμε, όμως, να αποδεχτείτε μια πρόσκληση με ποσοτικούς όρους, μια πρόσκληση, αν θέλετε, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που σαν στόχο θα έχει να επαναφέρει στα πράγματα αυτούς που διαχειρίστηκαν όπως διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου όλα αυτά τα χρόνια.
Ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε διότι βάλαμε έναν μεγαλεπήβολο στόχο. Ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μπόι μας όταν ήμασταν στο 3%, όταν ήμασταν στο μπαίνω δεν μπαίνω στην Βουλή. Το στόχο να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όταν βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλα δημοσκοπικά μεγέθη, δε συνάδει με μια λογική του «τώρα που τα πήραμε αυτά τα ποσοστά, και τους ξεγελάσαμε, να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να πάμε να τα βρούμε με αυτούς που κυβέρνησαν και είχαν τις τύχες του τόπου για πάρα πολλά χρόνια, για να φτιάξουμε μαζί κυβέρνηση, να πάρουμε κι εμείς κανένα υπουργείο». Εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους στην ίδια γραμμή διότι πιστεύουμε ότι η γραμμή αυτή, που δεν βάζει νερό στο κρασί της αλλά θέλει μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο, είναι αυτή που εμπνέει τον κόσμο και ιδίως τη νέα γενιά και μας δίνει αυτά τα μεγάλα ποσοστά, τα οποία πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα καταγραφούν και σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε σχέση με την ακυβερνησία, θα ήθελα να σας πω ότι για μας η εκδοχή ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα οδηγήσει σε μια αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δεν είναι κατάρα. Εμείς το βλέπουμε κι αυτό με μια θετική διάθεση. Θα είναι, αν θέλετε, ένα καλοδεχούμενο ενδεχόμενο, το οποίο θα δώσει μια νέα προοπτική. Δηλαδή, θα έχουμε την αδυναμία των δύο κομμάτων να φτιάξουν κυβερνήσεις διαπλοκής κι αδιαφάνειας, σαν αυτές που είχαμε τα τελευταία χρόνια και, με μια δυνατή Αριστερά, ολοένα και περισσότερες δυνατότητες να έχουμε εξελίξεις σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Το να έχουμε ακυβερνησία δεν είναι για μας κατάρα. Ενδεχομένως να είναι και ευλογία για τον τόπο, αν οδηγήσει σε λύση προς τα Αριστερά.
- Αισθάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε λογικές που είχε κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το 1981; Λέτε να έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου;
Νομίζω ότι οι συγκρίσεις δεν ωφελούν. Αυτό που μας κάνει πολλές φορές να επικαλούμαστε εκείνη την περίοδο είναι για να αποδείξουμε ότι δεν είναι αδύνατο να συμβεί μια πολύ μεγάλη ανατροπή, μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή. Έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και το ʽ81 και το ʼ58 με την ΕΔΑ, άρα, λοιπόν, δεν είναι αδύνατον.
- Σας θέτω ευθέως το ερώτημα κ. Τσίπρα: είναι στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει έναν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, ναι ή όχι;
Κύριε Σιαφάκα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα τελευταία 2-3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή αλλά αξιωματικά, θα έλεγα, με βάση τις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτό το λέει και ο κόσμος. Μʼ αυτήν την έννοια, εμάς δεν μας τρομάζει αυτή η εξέλιξη, αυτό το ενδεχόμενο. Νομίζω ότι θα έδινε πάρα πολλά στον τόπο αν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν το ίδιο δυναμική και ουσιαστική και παρεμβατική και κυρίως κινηματική, δηλαδή αν μπορούσε τις δράσεις της και τις παρεμβάσεις της στην Βουλή να τις συνδυάσει με κινήματα και κοινωνικές αντιστάσεις. Αλλά στόχος μας δεν είναι να γίνουμε αντιπολίτευση, ξέρετε. Στόχος μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Στόχος μας είναι να δοθεί μια λύση προς τα Αριστερά που θα υπερβαίνει τα σημερινά δεδομένα.
- Πάντως οι πολίτες βλέπουν πλέον με διαφορετικό τρόπο τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτούν περισσότερα και πιθανότατα απαιτούν μια στρατηγική που θα έχει μια στρατηγική κυβερνητικότητας.
Ξέρετε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει ένας άγονος κυβερνητισμός, δηλαδή το να έρθουμε στην εξουσία και βλέπουμε μετά τι κάνουμε, να έρθουμε στην εξουσία πάση θυσία και βλέπουμε πώς θα λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Εμείς είμαστε μια δύναμη που δεν θα είναι απλά υποδοχέας της αμφισβήτησης, της δυσαρέσκειας και της απόγνωσης του ελληνικού λαού από τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό νομίζουμε ότι ήδη έχουμε γίνει. Ήδη υποδεχόμαστε τη δυσαρέσκεια του κόσμου και φροντίζουμε να γίνουμε φορέας μεγάλων αλλαγών για τον τόπο. Θέλουμε να γίνουμε φορέας ο οποίος θα μπορέσει, μέσα από μια προγραμματική επεξεργασία κι ένα εναλλακτικό πολιτικό πλαίσιο που θα οικοδομήσουμε και θα εκπονήσουμε μαζί με τους πολίτες, μαζί με τους νέους ανθρώπους, με τον κόσμο της εργασίας, με τις κοινωνικές δυνάμεις, να γίνει φορέας μεγάλων αλλαγών. Και ξέρετε, αυτές τις αλλαγές είτε θα τις πραγματοποιήσουμε διεκδικώντας τη δυνατότητα να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε μια νέα πλειοψηφία, είτε θα τις διεκδικήσουμε και από τα κάτω. Δηλαδή μέσα από τα κινήματα, μέσα από τις αντιστάσεις. Σημασία έχει όμως στο επόμενο διάστημα - και γι αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πλατιές ανοιχτές διαδικασίες εκπόνησης ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, του εναλλακτικού μας προγράμματος που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του έτους - ήδη έχουμε προτρέξει προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τη μεγάλη ευθύνη που μας δίνουν οι πολίτες με την προτίμηση τους και την υποστήριξή τους.
- Με το δεδομένο ότι η ευρωεκλογές δεν αποτελούν ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο γι αυτήν την προσέγγιση και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν αποτελούν για εσάς ορόσημο οι ευρωεκλογές;
Οι ευρωεκλογές έχω την αίσθηση, αν και εφόσον είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα έχουμε μπροστά μας, θα είναι μια εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αφορά μόνο στην Ευρώπη. Θα αφορούν συνολικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα είναι δηλαδή μια κεντρική πολιτική αναμέτρηση. Διότι θα δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν οι νέοι συσχετισμοί για πρώτη φορά και να γίνουν εκλογικοί συσχετισμοί κι όχι δημοσκοπικοί.
Υπό αυτήν την έννοια, εμείς δεν την αντιμετωπίζουμε ως μια εκλογική αναμέτρηση που έχει να κάνει μόνο με τους συσχετισμούς στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά ως μια αναμέτρηση κεντρικής σημασίας. Και γι αυτό τρέχουμε για να είμαστε έτοιμοι και σε αυτήν την αναμέτρηση να έχουμε ένα έτοιμο για τους πολίτες πρόγραμμα, ένα εναλλακτικό πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, μετασχηματισμών, μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να αποδείξουμε ότι όλα όσα λέμε δεν είναι μονάχα συνθήματα και έκφραση της δυσαρέσκειας αλλά και αιτήματα, η εφαρμογή των οποίων θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα στην χώρα.
Η καταγραφή του σκηνικού που εμφανίζεται δημοσκοπικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν αυτή είναι οι ευρωεκλογές, θα σημάνει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Θα αλλάξει τη γεωμορφολογία του πολιτικού σκηνικού. Νομίζω ότι θα είναι συνολικά σημαντική αυτή η αλλαγή συσχετισμών. Δεν συμφωνώ καθόλου με όλα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ότι δεν είναι οι ευρωεκλογές ορόσημο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μια συντριπτική αλλαγή των συσχετισμών, μια πολιτική ανατροπή, ακόμα κι αν αυτή προέλθει μέσα από τις ευρωεκλογές, δεν θα αποτελεί ορόσημο για τον ίδιο.
- Αυτό τώρα πυροδοτεί τα πράγματα. Είναι αιχμή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου το σχόλιο.
Όχι καθόλου, δεν είναι αιχμή. Λέω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η καταγραφή άλλων πολιτικών συσχετισμών, μιας ανατροπής δηλαδή των πολιτικών δεδομένων δεν θα είναι ορόσημο. Νομίζω ότι κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είπε αυτό, ότι αν πρόκειται για ανατροπή θα είναι κάτι σημαντικό. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το «είναι ευρωεκλογές» και να πει ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει. Κυρίως, αν θέλετε, αιχμή για την κυβέρνηση είναι. Αν δηλαδή στις ευρωεκλογές αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση μέσα από μια λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφράσει τελείως διαφορετικούς συσχετισμούς και θα είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που ήταν πριν από έναν χρόνο που έδωσαν την λαϊκή εντολή, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να αντέξει όταν τα ποσοστά της δεν θα της δίνουν ούτε την δυνατότητα για αυτοδυναμία, αν κανείς κάνει την αναγωγή στις εθνικές εκλογές, αλλά ούτε και για μία ευπρεπή παρουσία. Άρα λοιπόν θα είναι ορόσημο.
- Εγώ αυτό που εισπράττω είναι ότι ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μια τροχιά αυτόνομης καθόδου σε εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές, όποτε κι αν αυτές συμβούν, και προσδοκά στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των ποσοστών του. Αν όμως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πτώση στα ποσοστά τους, πώς νομίζετε εσείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κεφαλαιοποιεί και δημιουργεί προϋποθέσεις μεγαλύτερης ακόμα ανόδου για τον εαυτό του; Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε στο επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η στρατηγική σας απέναντι στο αίτημα διακυβέρνησης που θέτουν οι πολίτες;
Το πρώτο είναι ότι εμείς θα φροντίσουμε όλο το επόμενο διάστημα να μην κρυφτούμε πίσω από συνθήματα, να δούμε τα προβλήματα κατάματα και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι είναι ρεαλιστική μια άλλη πορεία για τον τόπο. Είναι ρεαλιστικό το να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη. Είναι ρεαλιστικό το να βρισκόμαστε σε μια τροχιά ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Είναι ρεαλιστικό να θέλουμε αξιόπιστα κι αποδοτικά Δημόσια Πανεπιστήμια, Δημόσια Νοσοκομεία. Είναι ρεαλιστικό το να διεκδικούμε να σταματήσουμε αυτήν την κατρακύλα του εισοδήματος. Είναι ρεαλιστικό να βάλουμε φρένο στα καρτέλ. Είναι ρεαλιστικό να βάλουμε φρένο στις τράπεζες που λεηλατούν τα εισοδήματα. Κι αυτό θα γίνει με το ξεδίπλωμα των πολιτικών μας θέσεων και προτάσεων, καθώς και των τρόπων με τους οποίους αυτές οι θέσεις και οι προτάσεις θα γίνουν πράξεις. Εμείς μιλάμε για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών, μεγάλων αλλαγών. Είναι δύσκολο βεβαίως, δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξεις, διότι βρισκόμαστε σε μια αρνητική διεθνή συγκυρία, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Εμείς λέμε ότι είναι ρεαλιστική μια πορεία κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αν μείνουμε σε αυτά που έχουμε ως τώρα, νομίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα και δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε μια πολιτική ζωή που βρίσκεται στα όρια του ξεπεσμού. Κάτι πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξει.
- Στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές είναι οι ευρωεκλογές, είτε οι εθνικές εκλογές, είναι κατά την κρίση σας εφικτός ο στόχος της πραγματοποίησης ενός ποσοστού της τάξης του 20 ή και του 25% από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχει νόημα να βάλουμε τον πήχη στο συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι ότι όποιο και να είναι το ποσοστό, αν είναι της τάξης του τριπλασιασμού των ποσοστών μας από τις προηγούμενες εκλογές, θα είναι μια σημαντική σεισμική δόνηση στο πολιτικό σύστημα. Αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία να δούμε και ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί, δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, όπως αυτό που προαναφέρατε, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε μια σημαντική μείωση των δύο μεγάλων κομμάτων ή βρίσκεται το πρώτο κόμμα κοντά στην αυτοδυναμία, τότε δεν θα είμαστε τόσο χαρούμενοι. Αν όμως δούμε να αλλάζουν ριζικά οι συσχετισμοί κι αυτό το μεγάλο ποσοστό είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα πλειοψηφία, αν όχι στις επόμενες, στις μεθεπόμενες εκλογές, με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για μια νέα πλειοψηφία που θα αλλάξει τα πράγματα, τον τόπο, τότε για μας θα είναι μια πολύ σημαντική αρχή.»
To Γραφείο Τύπου