[το κειμενο της επίκαιρης ερώτησης]
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα πράγματι υπάρχει και έχει προκύψει από την καθυστέρηση –αν θέλετε- ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας, που από το 1993 είχαμε τη δέσμευση να ενσωματώσουμε στην ελληνική νομοθεσία, και τη μετέπειτα Κοινοτική Οδηγία του 1999, κοινοτικές οδηγίες που ήρθαν και ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο στο τέλος του 2005. Με αυτό προβλέπονται τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας των γιατρών τόσο των ειδικευμένων όσο και των ειδικευομένων.
Για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων και με σκοπό να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε πολύ πιο γρήγορα και χωρίς προβλήματα με το νέο σύστημα και το νέο ωράριο των εφημεριών των γιατρών, προχωρήσαμε στην αναστολή για ένα χρόνο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, έξι μήνες με την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και με τη δυνατότητα που έδινε μέσα από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, με κοινή υπουργική απόφαση και μετά την 30η Ιουνίου του 2008 μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ώστε και η καλύτερη προετοιμασία να γίνει, αλλά και να καταλήξουμε και στη συλλογική σύμβαση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να καλύπτονται οι όποιες παρεκκλίσεις προβλέπονταν από την κοινοτική νομοθεσία.
Από την αρχή του χρόνου παρατηρήθηκε η εξής εικόνα: Ενώ το σύνολο σχεδόν των παρέδρων δέχονταν τη ρύθμιση που έκανε το Υπουργείο μας, υπήρξαν πέντε πάρεδροι, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερο, αν και έχω άποψη για το θέμα αυτό. Όμως, θα πω ότι ήταν μια ερμηνεία την οποία καλώς ή κακώς έδωσαν στην όλη υπόθεση. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με πέντε περιοχές της χώρας.
Αντιμετωπίστηκε σε πολλές περιπτώσεις με τη συναίνεση, αν θέλετε των γιατρών, αυτό είναι σε μικρότερο ποσοστό και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό με την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών από τα αποθεματικά των νοσοκομείων.
Όσον αφορά την Κίμωλο, οι γιατροί της Κιμώλου είναι στη κατηγορία όπου αρνήθηκαν να δηλώσουν τη συναίνεση στην υπόθεση αυτή. Έτσι έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβριο του 2007, όταν οι υπόλοιποι γιατροί, που ανήκουν στο Νοσοκομείο της Σύρου και καλύπτονται από την Πάρεδρο των Κυκλάδων -διακόσιοι σαράντα τον αριθμό- υπέγραψαν τη συναίνεση αυτή και έτσι οι εφημερίες πληρώθηκαν μέχρι τέλος Μαΐου 2008 και μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας θα πληρωθούν και οι εφημερίες του Ιουνίου του 2008.
Όλο αυτό το διάστημα είναι γνωστό ότι προχωρήσαμε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών. Είχαμε φτάσει στην ευχάριστη θέση να καταλήξουμε σε ένα κείμενο κλαδικής σύμβασης έτσι ώστε και καλύτερα να προετοιμαστούμε και τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν. Για κάποιους λόγους που αφορούν καθαρά το ιατρικό νοσοκομειακό συνδικαλιστικό κίνημα, ανετράπησαν αυτές οι θέσεις που υποστήριζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, εκλέχτηκε καινούργια διαπραγματευτική επιτροπή και επειδή το όλο θέμα είχε φτάσει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου –η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί, δεν μας έχει κοινοποιηθεί, όπου είναι μέσα στο πνεύμα που εμείς συζητάμε- περιμένουμε αυτήν την κίνηση έτσι ώστε και η ηρεμία να αποκατασταθεί, αλλά και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, που ελπίζουμε ότι θα καταλήξει στη συλλογική κλαδική σύμβαση και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θα προσυπογράψω, κύριε συνάδελφε, αυτά που είπατε για την πάρα πολύ καλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας της Μήλου, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι συνάδελφοι γιατροί. Πράγματι έχουν δημιουργήσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα σε όλο το νησί. Είναι έτσι. Ίσως να έχει αναπτυχθεί και μία αντιδικία, όπως λέτε. Αλλά επειδή είμαστε προ των πυλών να έχουμε τη δημοσίευση της απόφασης, γιʼ αυτό δεν πήραμε και κάποια επιπλέον πρωτοβουλία, για την οποία δεσμεύομαι να την πάρουμε εφόσον τα πράγματα δεν πάρουν αυτήν την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε ότι έτσι είναι.
Θέλω, όμως, να πω ότι είναι καλυμμένοι οι γιατροί σʼ αυτό το οποίο προβάλλεται σαν ευθύνη που μπορεί να δημιουργηθεί στην περίπτωση ιατρικού λάθους ή ατυχήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου της Σύρου, στο οποίο υπάγονται, ανέλαβε την υποχρέωση με ομόφωνη απόφασή του και μετά από σύστασή μας, να διαβεβαιώσει ότι καλύπτει απόλυτα αυτήν την ευθύνη, που μπορεί να υπάρξει. Έτσι θα μπορούσαν να προχωρήσουν.
Δεν είμαι απʼ αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπογράψουμε τη δήλωση. Δεν το συζητώ. Οικειοθελώς ο καθένας μπορεί να πράξει όπως θέλει, αλλά οι νομικές συμβουλές που δέχονται πάρα πολλοί δημιουργούν μία σύγχυση ανάμεσα στο τι σημαίνει οικειοθελώς και τι σημαίνει συναίνεση ή εθελοντική προσφορά. Εάν είναι εθελοντική προσφορά, πράγματι δεν υπάρχει κάλυψη. Όταν όμως συναινούν -και αυτό τεκμαίρεται από την αποδοχή συμμετοχής τους στο όλο πρόγραμμα των εφημεριών- τότε υπάρχει απόλυτη κάλυψη και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ελπίζουμε ότι τα πράγματα έχουν φθάσει στο σημείο όπου θα έχουμε τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας έτσι ώστε και το θέμα να αντιμετωπιστεί αλλά και να ανοίξει ξανά ο διάλογος με την Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, με την Ομοσπονδία, ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα διότι αυτό είναι που απομένει αυτήν τη στιγμή και τίποτα περισσότερο.
Μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία, θα πω ότι τα τελευταία χρόνια για το Κέντρο Υγείας της Μήλου καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια. Παρελήφθη το 2004 με τρεις γιατρούς. Σήμερα έχει πέντε ειδικευμένους γιατρούς και πέντε αγροτικούς και είναι σε προκήρυξη άλλες πέντε θέσεις. Οι δύο ήδη έχουν ολοκληρωθεί και οδεύουν προς διορισμό και οι τρεις είναι στην τελική φάση της κρίσης έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά και σε υψηλό επίπεδο και τον πληθυσμό που όλο το χρόνο διαμένει στη Μήλο, αλλά και τους άλλους ανθρώπους που εποχικά επισκέπτονται τη Μήλο.
ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη Μήλο, ένα νησί το οποίο έχει τουρισμό, όπως όλα τα νησιά, αλλά έχει και βιομηχανία και μάλιστα μεταλλευτική βιομηχανία και έχει και πολλούς απόμαχους. Μου έκανε εντύπωση ότι η τοπική κοινωνία μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τους γιατρούς του τοπικού Κέντρου Υγείας. Είδα και τους γιατρούς. Δουλεύουν με αυταπάρνηση, πρέπει να σας διαβεβαιώσω, πιστεύουν στο έργο τους, αλλά έχουν ένα παράπονο. Αντί να βρεθεί κάποιος να τους πει ένα ευχαριστώ, ταλαιπωρούνται και δεν πληρώνονται για τις εφημερίες που πραγματοποιούν.
Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λόγους να υπογράψουν κάτι το ιδιαίτερο, διότι έχουν και νομικές συμβουλές που τους επισημαίνουν ότι ενδεχομένως, αναλαμβάνουν και ευθύνες τις οποίες αυτοί δεν έχουν.
Κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι το πρόβλημα, όπως είπατε, έχει με κάποιο τρόπο αντιμετωπιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις, εμείς ζητούμε τη δική σας προσωπική παρέμβαση. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Σας προτείνουμε να πάρετε εσείς ο ίδιος τηλέφωνο το Κέντρο Υγείας, να δείτε τι μπορεί να γίνει με το τοπικό νοσοκομείο, διότι αναπτύσσεται και μία μορφή αντιδικίας, θα έλεγα, αν σωστά ενημερώθηκα, από το νοσοκομείο, το οποίο δε είναι σωστό, δεν βοηθάει.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πρόβλημα, μου κάνει εντύπωση αυτή η περιβόητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πόσο καιρό θέλει να καθαρογραφεί; Έχουμε ακούσει και εμείς γιʼ αυτήν την απόφαση. Έχουμε πληροφορηθεί γενικά, αλλά όχι υπεύθυνα, ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Επομένως και σε αυτόν τον τομέα νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια στην Κυβέρνηση να ενεργήσει ούτως ώστε αν η απόφαση αυτή λύνει οριστικά το πρόβλημα -αναφέρομαι στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- έχει καλώς. Διαφορετικά επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, ειδικά γιʼ αυτήν την περίπτωση δεχτείτε το και ως παράκληση μια και βρέθηκα εκεί, μίλησα με τους φορείς, είδα την κατάσταση και κάντε προσωπική παρέμβαση, να λυθεί το πρόβλημα.