Μπορεί η κυβέρνηση να βλέπει ως λύση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας την παραγωγική ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια. Μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος να γύριζε ανά την υφήλιο πουλώντας πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά πριν προλάβει να αναπαυθεί στις δάφνες των εμπορικών του επιτυχιών, τα πρόσφατα διαδοχικά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και η διαφυγή ραδιενέργειας στο περιβάλλον αποδεικνύουν ότι:
Είναι μύθος ότι παράγεται φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενός αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική την επένδυση.( Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες.)
• Είναι μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά την λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Η λύση δεν είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, τομείς στους οποίους ως χώρα υστερούμε απελπιστικά.
Αμφισβητούμε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει μονομερώς την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, όταν από τη χρήση τους κινδυνεύει η ασφάλεια όλης της περιοχής. (Το Τσερνομπίλ δεν έχει ακόμα τελείως ξεχαστεί.) Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί σαφώς ενάντια στην χρήση πυρηνικής ενέργειας και να θέσει τον υπερκρατικό χαρακτήρα του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς.
To Γραφείο Τύπου