Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/08/2008

Ανάκληση της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από τις ακτές απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σχετ.:
α) ερώτηση προς το ΥΠΑΑΤ στις 03-04-2008
β) απάντηση του ΥΠΑΑΤ στις 09-06-2008

Στις 3 Απριλίου καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την Υπουργική Απόφαση 164198/03-03-2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο) του ΥΠΑΑΤ, όπου προβλέπεται η αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας να διενεργείται πέραν από το όριο του ενός (1) ναυτικού μιλίου από την ηπειρωτική και νησιωτική ακτή. Τονίζαμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν είναι καθόλου προφανές ότι διασφαλίζει την ευημερία των αλιέων και παράλληλα παρεκκλίνει από την ελάχιστη απόσταση του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή για τη χρήση διχτυού τράτας βυθού που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 «σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Στη συνέχεια της ερώτησης ζητούσαμε να ενημερωθούμε αν η παρέκκλιση αυτή συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1967/2006 (άρθ. 13) και αν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την  πρόθεση του Υπουργείου να προβεί στην εν λόγω παρέκκλιση.

Σήμερα, 4 μήνες μετά, στην απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, η Επιτροπή έστειλε επιστολή στην ελληνική διοίκηση σχετικά με τις διατάξεις που διατυπώνονται στην απόφαση 164198 και υπενθύμισε ότι τυχόν μόνιμη παρέκκλιση από τον κανόνα του 1,5 ναυτικού μιλίου θα πρέπει να διενεργείται μόνο με βάση αναλυτικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και να εφαρμόζεται κατά ζώνη. Ο αρμόδιος για θέματα αλιείας Επίτροπος κος Mποργκ επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα, με την απόφαση 164198 της 5ης Μαρτίου 2008, έχει εφαρμόσει παρέκκλιση στον κανόνα του 1,5 ναυτικού μιλίου για όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και αλιείς άλλου τύπου αλιείας αντέδρασαν στην εν λόγω απόφαση του ΥΠΑΑΤ και καλούσαν τον Υπουργό να προχωρήσει στην ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία, στοχεύοντας στη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και της βιοποικιλότητας, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κατά συνέπεια σε μία βιώσιμη αλιεία.

Είναι γνωστό ότι η μηχανότρατα από όλα τα αλιευτικά εργαλεία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε παρεμπίπτοντα αλιεύματα αλλά και απορρίψεις που φτάνουν το 44% κατά μέσο όρο ετησίως και επιπλέον δημιουργεί όταν σύρεται στο βυθό σημαντικές ζημιές στους θαλάσσιους βιοτόπους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τί προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας νέας ευρωκαταδίκης; Προτίθεται να ακυρώσει άμεσα την εν λόγω υπουργική απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης