Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Γ. Μπανιάς έκανε την εξής δήλωση:
«ʼΌποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από πιο παλιά, με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και με τις στρατιωτικές επεμβάσεις και την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, έκαναν ένα επιπλέον προκλητικό βήμα με την περικύκλωση της Ρωσίας με την αντιπυραυλική ασπίδα σε γειτονικές χώρες της Ρωσίας που συμμετείχαν στη Σοβιετική Ένωση και με την προσπάθεια να βάλουν την Ουκρανία και τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ. Οι κινήσεις αυτές προφανώς ενόχλησαν τη Ρωσία η οποία αντέδρασε. Αφορμή δόθηκε με την τυχοδιωκτική επίθεση του Σαακασβίλι στη Ν. Οσετία Στη συνέχεια η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας. Είμαστε, ως ΣΥΡΙΖΑ αντίθετοι στην παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, από όπου και αν προέρχεται. Όπως είχαμε πει και για το Κόσοβο, επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα τετελεσμένα. Πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση των εξοπλισμών και η περικύκλωση της Ρωσίας. Η πάγια θέση μας άλλωστε είναι να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι οι ταραξίες που σχεδιάζουν και προκαλούν αυτές τις εντάσεις. Είμαστε υπέρ ενός κινήματος για την ειρήνη και τον αφοπλισμό με πρωτεργάτες τους λαούς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σʼ ολόκληρο τον κόσμο και θα κάνουμε από την πλευρά μας οτιδήποτε χρειάζεται.
Στο Κυπριακό πρέπει να μείνουμε στις θέσεις που από παλαιότερα έχουμε πει.
Έχουμε επίγνωση ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την ανάδειξη ενός ενιαίου κράτους με δύο ομόσπονδες συνιστώσες, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, αλλά με μια διεθνή προσωπικότητα , μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία. Πρέπει να σταματήσει η ξένη κατοχή, να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συζητιέται πλέον η περίπτωση να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται αυτό το δύσκολο και λεπτό θέμα προς σωστές κατευθύνσεις που έχουν διατυπωθεί αναλυτικά και από την πλευρά μας. Όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες. Είναι γνωστές οι δυσκολίες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και όχι ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων .
Για το Μακεδονικό, επιμένουμε στο πακέτο προτάσεων που υπάρχει στο πλαίσιο των συζητήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να μπουν στις διαπραγματεύσεις άλλα ζητήματα.. Να λυθεί πρώτα υο πρόβλημα του ονόματος και η σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη και μετά να συζητηθούν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα. Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτό να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλή ονομασία. Και ταυτόχρονα να γίνουν ενέργειες προκειμένου να οικοδομηθεί ένας μεγαλύτερος βαθμός φιλίας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.
To Γραφείο Τύπου