«Είναι γνωστή η εμμονή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας. Για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μόνιμο νομοθετικό πλαίσιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την αιολική ενέργεια, για την ηλιακή ενέργεια που στον τομέα αυτό δεν έχουμε κάνει παρά τα ελαχιστότατα.
Κατʼ αρχήν δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή και στη λειτουργία του αγωγού που θα περνάει υποθαλάσσια από τη Μαύρη θάλασσα, από Βουλγαρικό έδαφος και με συμφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας και Ιταλίας θα καταλήγει υποθαλάσσια στην Ιταλία. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις στο θέμα του αγωγού, του λεγόμενου South Stream, γιατί δεν υπάρχει καμία και ούτε πουθενά αναγράφεται δηλαδή απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η συμφωνία αναφέρει ότι αυτό το έργο θα πρέπει να είναι σύννομο και συμβατό με την ελληνική νομοθεσία περί προστασίας περιβάλλοντος κ.λπ., αλλά πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι αυτό το έργο δεν θα «μετακυλήσει» τεράστια κέρδη σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Εκτός από τη ΔΕΣΦΑ και τη GAZPROM που συνεργάζονται για την κατασκευή του έργου.
Δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρχει δημόσιο συμφέρον και όφελος και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για μας .
Ξέρετε, οι δρόμοι της ενέργειας βάφονται με αίμα, ενώ θα έπρεπε να είναι σε βάση διακρατικών συνεργασιών και συμβολής όλων των επιμέρους κρατών σε μία συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, θα έπρεπε να είναι «αγωγοί φιλίας».
Στην Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός είπε να μην μονοπωλούν ορισμένοι τις οικολογικές ευαισθησίες. Στην Ελλάδα όλοι οι αρμόδιοι έως τώρα τα ίδια λένε, για όλα τα μεγάλα και μικρά έργα. Τότε, πώς τα περισσότερα απʼ αυτά τα έργα έγιναν εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος;
Δεν είμαστε λοιπόν αντίθετοι με το έργο, αλλά για τους λόγους που ανέφερα και εγώ και ο Αλέκος Αλαβάνος δεν το ψηφίζουμε και δηλώνουμε «παρών».