Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2006

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα αγροτικής πολιτικής, μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτρόφων σχετικά με τις συνέπειες της γρίπης των πτηνών στον κλάδο

Η κατάσταση στον κλάδο της πτηνοτροφίας, εξ αιτίας των κρουσμάτων της «γρίπης των πτηνών» είναι τραγική. Κάθετη πτώση πωλήσεων, ως 50%, μεγάλες αποθεματοποιήσεις κρέατος πουλερικών, μείωσης παραγωγής, αύξηση πιστωτικών υποχρεώσεων, απολύσεις εργαζομένων, κά. Η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει προχωρήσεις σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου, ενώ η ενημέρωση της κοινής γνώμης από τα «μ.μ.ε.» παραμένει υποτονική και δεν «σπάει» τις υπερβολικές φοβίες του καταναλωτικού κοινού.

Ο ΣΥΝ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και μέχρι τώρα έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στη Βουλή, όσο και με τις περιοδείες του προέδρου Α.Αλαβάνου και στελεχών του, στις πτηνοτροφικές περιοχές (Ήπειρο, Εύβοια, Δυτ.Αττική, κά). Για μια ακόμα φορά καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως:

'Αμεσα μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας

Πιστωτικές διευκολύνσεις στους παραγωγούς (μικρομεσαίες πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), με χορήγηση άτοκων δανείων, βάση το ύψος του «τζίρου» ή της δυναμικότητας παραγωγής.

Μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με ευνοϊκούς όρους.

Να αυξηθεί από 12% σε 20% η επιδότηση του κόστους των εργατικών και να ενταχθούν οι απολυόμενοι στα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Να απορροφηθούν τα αποθέματα πουλερικών (νωπά ή καταψυγμένα), με αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας και μείωση της παραγωγής (εκκόλαψη, εκτροφή), με αντίστοιχη στήριξη των παραγωγών.

Να διεκδικηθούν σθεναρά από την ΕΕ χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο για ελέγχους, αλλά και για τη στήριξη του κλάδου που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπως έγινε και στην περίπτωση των «τρελών αγελάδων».

Συστηματική ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, ώστε να ανακοπεί η αδικαιολόγητη μείωση της αγοράς πτηνοτροφικών προϊόντων.

Τέλος να εφαρμοστούν αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της νόσου των πτηνών και να γίνει προληπτικός εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (πτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, κά).

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου