Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/09/2008

Υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από το εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες  του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και ΄Ομιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ειδική μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης  του χώρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, σχετική με την παρουσία επικίνδυνων αποβλήτων στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ  στο Δρέπανο του Ρίου.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού, το Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Νομαρχίας Αχαΐας έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πλήθους επικίνδυνων υλικών και έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν έως την 1.8.2008 για το πρόγραμμα εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όσα προβλέπουν οι σχετικές  ΚΥΑ και να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες όχι μόνο να εκπονήσουν τις μελέτες αλλά και να τις υλοποιήσουν ώστε να εξυγιάνουν το χώρο. Δεν μπορούμε να παίζουμε, τόνισε, με την υγεία των πολιτών. Ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Ολόκληρη η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ Α.Ε. είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΄Ομιλος Εταιρειών Αντζουλάτος. Η εν λόγω υπηρεσία απευθύνθηκε στους παραπάνω ιδιοκτήτες προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τα άμεσα ληπτέα μέτρα και την υποβολή Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης – Αποκατάστασης του χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΚΥΑ 13588/725/2006 – (ΦΕΚ 383/Β) και το κεφάλαιο 7 του παραρτήματος της ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β).

Σε περίπτωση μη τήρησης από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του εν λόγω χώρου της υποχρέωσης υποβολής μελέτης εξυγίανσης-αποκατάστασης και εκτέλεσης στη συνέχεια των απαραίτητων εργασιών που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θα πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύουν (άρθρο 17 της ΚΥΑ 13588/2006).

Επίσης, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Ν.Α. Αχαΐας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στο εν λόγω εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και έχει διαπιστώσει την παρουσία προϊόντων αμιάντου, σκόνης τσιμεντοαμιάντου, διαρροή μαζούτ, στερεά απόβλητα, ακάλυπτες τάφρους κ.λ.π. και έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες έως 1/8/2008 να ενημερώσουν για το πρόγραμμα εξυγίανσης - αποκατάστασης του χώρου, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υποβληθούν οι κατά το Νόμο διοικητικές κυρώσεις.

Τόσο στο περιεχόμενο της Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης - Αποκατάστασης, όσο και κατά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία και την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, από εκπομπές αμιάντου».

Ο Υφυπουργός

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης