"Δεν είναι δυνατόν η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς να εντάσσεται σε λογικές στείρου κομματικού καιροσκοπισμού όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή, δηλώνει στην "Κ.Α." ο Βασίλης Πριμικήρης, υπεύθυνος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την καταψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου...
* Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την πρόταση νόμου της Ν.Δ. σχετικά με την ψήφο των ομογενών;
Πράγματι δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα την καταψηφίσουμε. Η κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που αφορούσε τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στις εθνικές εκλογές. Βέβαια, στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνέχισε με την ίδια προσφιλή λογική και μεθοδολογία της να μη ρωτάει κανέναν. Στην πραγματικότητα δεν πήρε υπόψη της καθόλου τη γνώμη της οργανωμένης έκφρασης του απόδημου ελληνισμού, όπως το ΣΑΕ ή τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μαζικά όργανα των Ελλήνων της διασποράς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να μην προχωρήσει τίποτε. Σήμερα επανέρχεται με νέα πρόταση ξανά για το θέμα αυτό.
Δεν είναι δυνατόν 2-3 υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να αποτελούν και απάντηση στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς. Η πρόταση αυτή είναι κοροϊδία, γιατί στην ουσία δεν θα είναι οι απόδημοι αυτοί που θα ορίζουν (εκλέγουν) τους δικούς τους αντιπροσώπους στην ελληνική Βουλή, αλλά οι ηγεσίες των κομμάτων και ειδικότερα των προεδρικοκεντρικών όλα εξαρτώνται από τη θέληση ενός προσώπου. Δεν είναι σωστό η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς να εντάσσεται σε λογικές μικροκομματικές και στείρου κομματικού καιροσκοπισμού, όπως σήμερα κάνει με την πρόταση της η κυβέρνηση. Ελπίζοντας πως οι Έλληνες της διασποράς θα της δώσουν την πρωτιά στις εκλογές για να κυβερνήσουν με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ενσωμάτωσης των Ελλήνων της διασποράς στην ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Είναι υπέρ να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου και έχουμε ολόκληρη πρόταση γιʼ αυτό.
* Μπορείτε να μας μιλήσετε πιο συγκεκριμένα γιʼ αυτή την πρόταση;
Καταρχήν να υπογραμμίσω πως ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στέκονται αρνητικά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να σταθούν αρνητικά στο αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνισμού της διασποράς να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της πατρίδας του. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1) Η ψήφος των αποδήμων να μην συνυπολογίζεται στην είσοδο η μη κάποιου κόμματος στην βουλή (στο περίφημο 3%).
2) Να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική «περιφέρεια εξωτερικού» αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες.
3) Να εκλέγονται βουλευτές Απόδημου Ελληνισμού . Οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει να προέρχονται από τους Απόδημους .
4) Ως προς την διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου χωρίς να αποκλείονται και άλλες μορφές γιατί δίνει την δυνατότητα εύκολα σε όλους να ψηφίσουν εφόσον είναι ελληνικής καταγωγής, είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν γραφεί με αίτησή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους
5) Να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε ζώνη όπου θα υπάρχουν οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων που θα διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.
6) Οι ελληνικές αρχές στο εξωτερικό (στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου) θα πρέπει 20 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές να αποστείλουν το ψηφοδέλτιο με τον ειδικό φάκελο στον κάθε Έλληνα απόδημο που έχει το δικαίωμα ψήφου. Ο φάκελος με την ψήφο σφραγισμένος επιστρέφει στα προξενεία τα οποία με την σειρά τους προωθούν τους φακέλους στο υπουργείο εσωτερικών ώστε η καταμέτρηση τους να γίνει ταυτόχρονα με τα άλλα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα.
7) Οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό θα πρέπει να προβούν σε συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής ώστε να εξασφαλισθεί η προεκλογική παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών ελληνικών κομμάτων χωρίς καμιά εξαίρεση.