Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης και το οποίο προβλέπει την αυτονόμηση του νέου Μουσείου Ακροπόλεως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού έχει επισημαίνει (ήδη πριν από το καλοκαίρι) τα εξής:
1. Το Μουσείο Ακροπόλεως και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και των κλιτύων της αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, αφού στο πρώτο στεγάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί που προέρχονται από το χώρο αυτό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα αρχιτεκτονικά μνημεία του. Συνεπώς, η διοικητική διάρρηξη της ενότητας Μουσείου και αρχαιολογικού χώρου, με ό,τι συνεπάγεται και για την ουσιαστική αποσύνδεσή τους, κρίνεται με επιστημονικά, αλλά και λειτουργικά κριτήρια, ως εξόχως προβληματική.
2. Η μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ δεν λύνει προβλήματα γραφειοκρατικής δυσκαμψίας. Αντίθετα, η ύπαρξη δύο διακριτών, λειτουργικά και νομικά, φορέων διαχείρισης των κινητών και ακίνητων ευρημάτων της Ακρόπολης μπορεί να αποβεί εις βάρος της αναγκαίας λειτουργικής ευελιξίας. Για παράδειγμα, ποιος θα αποφασίζει πότε και ποια νέα ευρήματα θα εκτεθούν;
3. Η ανάθεση του Μουσείου σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο άμεσα διορισμένο από τον Υπουργό, χωρίς διοικητική σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και, κυρίως, χωρίς να ορίζονται σαφώς τα επιστημονικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη του, κάθε άλλο παρά εγγυάται την επιστημονική αναβάθμιση του Μουσείου.
4. Τέλος, θεωρούμε ότι το νέο Μουσείο, καλώς ή κακώς, εντάσσεται πλέον σε ένα ευρύτερο σύνολο που περιλαμβάνει μνημεία του παρελθόντος αλλά και σύγχρονα (περίπατος Διον. Αρεοπαγίτου, πολυκατοικία Κουρεμένου κοκ), με τα οποία οφείλει να συνομιλήσει και όχι να τα εξαφανίσει για να προβληθεί το ίδιο. Η αποσπασματική θεσμική αυτονόμηση του δεν βλέπουμε πως θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη δημιουργία Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας (Εφορία Μνημείων Ακροπόλεως), η οποία θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας και θα έχει ως αρμοδιότητα την προστασία, αποκατάσταση, διαχείριση των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου και του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (αρμοδιότητες που σήμερα μοιράζονται πέντε φορείς), καθώς και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πόρων και Προβολής των Μνημείων Ακρόπολης, το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο των εσόδων του χώρου-μουσείου.
Με βάση τα παραπάνω, ο Συνασπισμός αντιτίθεται στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου. Το νέο Μουσείο θα είναι εκ των πραγμάτων ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας, και σίγουρα το πιο προβεβλημένο στο εξωτερικό. Είναι κρίμα που ο Υπουργός Πολιτισμού δεν εμπιστεύεται την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους ανθρώπους της, ότι μπορούν σε ένα αναβαθμισμένο διοικητικό περιβάλλον να αναδείξουν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης σε ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης (υπό την προϋπόθεση επίσης ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υποδομές και πόροι και επαρκές εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό), αλλά επιλέγει να ακολουθήσει την οδό της «απευθείας ανάθεσης» δημιουργώντας έτσι περισσότερα προβλήματα από αυτά που ισχυρίζεται ότι λύνει.
Τμήμα Πολιτισμού