Η δήθεν αριστερή στροφή του κ. Παπανδρέου στην Δ.Ε.Θ. σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγρότες, εξαντλήθηκε σε δύο κριτικές επισημάνσεις προς τον κ. Καραμανλή. α) Ότι δεν αξιοποιεί όπως πρέπει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και β) ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε. διότι δεν έχει σωστό σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού των αγροτεμαχίων. Οφείλουμε να τονίσουμε στον κ. Παπανδρέου ότι
1) Η νέα Κ.Α.Π. είναι μια πολιτική αντιαγροτική, η οποία στοχεύει στη μείωση της στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και στη χώρα μας. Ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν καταγγείλει κατʼ επανάληψη τη νέα Κ.Α.Π. και έχουν ζητήσει μια δημοκρατική, προοδευτική, κοινωνική και φιλοαγροτική νέα Κ.Α.Π. η οποία να στηρίζει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα τόνισε στην Καλαμάτα, στις 16 Ιουλίου, στη σύσκεψη με τους αγρότες ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων:
«Τα προβλήματα επιδεινώνονται και λόγω της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν στο λεγόμενο «Έλεγχο υγείας της ΚΑΠ». Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Μέτωπο και Κίνημα αντίστασης, ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις αυτές. Καθώς επίσης είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά χρημάτων από το 1ο Πυλώνα στο 2ο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον 1ο Πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής».
Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Καλαμάτα. Ότι δηλαδή «… απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με στόχους:
1. την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων.
2. την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής και βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό».
Και πιο αναλυτικά απαιτείται, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ:
1. Να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος της γεωργίας και γενικά του πρωτογενή τομέα σε μία άλλη εναλλακτική προσέγγιση και προοπτική.
2. Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της «κοινωνικής θέσης» των αγροτών
3. Ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης.
4. Μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
5. Γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για την δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας.
6. Δημόσιες πολιτικές για την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
7. Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
8. Γενναία μέτρα για να ενισχυθεί η κινητικότητα στην αγορά της γης.
9. Ουσιαστική στήριξη για ενίσχυση του Αγροτοτουρισμού ώστε να εξασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα.
Αυτές είναι κ. Παπανδρέου ουσιαστικές, προοδευτικές και αριστερές θέσεις για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας και για τη στήριξη των αγροτών και όχι η εφαρμογή ολοκληρωτικά της νέας Κ.Α.Π.
Όσον αφορά δε τα μεγάλα πρόστιμα που έχει πληρώσει και πληρώνει η χώρα μας στην Ε.Ε., λόγω του άθλιου γεωγραφικού συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων που έχει (ελαιοκομικό μητρώο, αμπελουργικό, ΟΣΔΕ κ.λπ.), πρέπει μαζί με τη Ν.Δ. η οποία 5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση, τις βασικές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έδωσαν σε ιδιωτικά γραφεία τη σύνταξη του ελαιοκομικού μητρώου, όπως και των άλλων μητρώων με συνέπεια η κατάσταση να είναι κυριολεκτικά μπάχαλο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ