Εδώ και έξι μήνες βρισκόμαστε σ΄ ένα πεδίο πολιτικής ρευστότητας και λύσεις και σενάρια επεξεργάζονται όχι μόνο τα επιτελεία των κομμάτων αλλά και όλοι όσοι ανησυχούν. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε κύκλους που εξωθεσμικά παρεμβαίνουν και διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία -μιλάω για κύκλους που έχουν οικονομική εξουσία στα χέρια τους. Ανησυχούν μην τυχόν και ανατραπεί αυτό το πολιτικό σύστημα που εδώ και 34 χρόνια έχει διαμορφωθεί με την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία.
Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια, υπήρξαν σκέψεις, σενάρια.. Η μόνιμη ανησυχία -επιτρέψτε μου να σας πω, παρ όλο που ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο να ανατραπεί το σύστημα του δικομματισμού από τη μια μέρα στην άλλη - αλλά η μόνιμη και μεγάλη ανησυχία όλων αυτών των κύκλων είναι η εκτόξευση της κοινωνικής και δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά που παρακολουθούμε γύρω από την Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτουν την πολιτική πίσω από τις καλές εξαγγελίες και τις πολιτικές κορόνες. Υπάρχουν και business πίσω απ΄ όλα αυτά. Υπάρχουν δουλειές καλές, οι οποίες γίνονται μ΄ έναν μελετημένο τρόπο. Και δεν είναι μια υπόθεση η οποία ξαφνικά προέκυψε το τελευταίο διάστημα. Έχει ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ
Για μας ,το ζήτημα δεν προέκυψε ξαφνικά. Ο ΣΥΝ εδώ και πάρα πολλά χρόνια αναδεικνύει το θέμα αυτό. Έφτασε στο σημείο μάλιστα πριν από λίγους μήνες η βουλευτής μας η Λίτσα Αμμανατίδου να σπάσει το άβατο. Κανείς δεν ασχολούνταν όμως με το θέμα αυτό. Υπήρχε μια ιερή σιωπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη μια αυτό, από την άλλη όμως φαίνεται ότι ο ΣΥΝ έχει ένα άγχος να διαχέεται η πολιτική ευθύνη για ένα σκάνδαλο που έχει σκάσει επί της ουσίας στην κυβέρνηση της Ν.Δ… Να υπάρχει ένας επιμερισμός ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Υπάρχει περίπτωση να σας κατηγορήσουν ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα. Σας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ δηλαδή…
Δεν είναι έτσι. Εμείς θέλουμε να αναδειχθεί η πολιτική ευθύνη που αφορά τους συγκεκριμένους υπουργούς, αλλά να δούμε από πού έχει ξεκινήσει αυτή η υπόθεση. Άκουσα τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή να αρνείται την εξεταστική επιτροπή από την περίοδο που είχαμε τις πρώτες αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που ουσιαστικά αποδεχόταν τις απόψεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου και άνοιγε όλον αυτό τον κύκλο… Ρωτάω λοιπόν, αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα φόβο και είναι απολύτως καθαρό σε όλα όσα έκαναν οι υπουργοί του, για ποιο λόγο φοβάται την εξεταστική επιτροπή γι αυτή την περίοδο; …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική του ΠΑΣΟΚ είναι ότι όσο πάει να ανοίξει κανείς σε χρόνο τη βεντάλια, τόσο περισσότερο χάνεται η ουσία του πράγματος για ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχουμε μπροστά μας. Ότι αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ., εάν είναι…
- Με την ίδια λογική θα έπρεπε να συζητάμε την υπόθεση Siemens από το 2004 και μετά. Διότι, αν συζητάμε για το ΄98 και μετά ή για την περίοδο που ο κ. Τσουκάτος ομολόγησε ότι έβαλε χρήματα στο κομματικό ταμείο, τότε κάνουμε δώρο στη Ν.Δ. Δεν είναι έτσι. Και εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, γνωρίζει τι ακριβώς γινόταν και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τι γίνεται τώρα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Κι αν το ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματικά και προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει αλλάξει και ότι θέλει να εξαγγείλει μια πολιτική τελείως διαφορετική απ΄ αυτή που εφήρμοσε στις κυβερνήσεις του, τότε πρώτο οφείλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και να κάνει την αυτοκριτική του.
Και τώρα ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε χθες ότι θα κρατηθούν οι πτήσεις στην άγονη γραμμή μέσα από επιδοτήσεις. Θα επιδοτηθούν οι ιδιώτες στην πραγματικότητα. Και αναρωτιέται κανείς, πώς και γιατί θα μπορέσει ένας ιδιώτης να τα βγάλει πέρα, την στιγμή που πολλές διοικήσεις από την πλευρά του δημοσίου δεν τα κατάφεραν.
Μου δίνετε όμως μια ευκαιρία τώρα με την Ολυμπιακή. Μιας ευρύτερης συζήτησης για τον ρόλο του δημόσιου τομέα, για το αν μπορεί να υπάρχει δημόσιος τομέας. Ο εθνικός αερομεταφορέας για παράδειγμα, που δεν είναι κάτι απλό, έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα μας. Και έχει και ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι βάζεις ως προτεραιότητα. Βάζεις την ασφάλεια των πτήσεων; Βάζεις την ανάγκη να έχεις διασύνδεση, σε μια νησιωτική χώρα, να καλύπτεις αυτό το εθνικό δίκτυο που έχει 35 προορισμούς; Η βάζεις ως προτεραιότητα να έχεις κέρδος;
Από κει και πέρα εμείς λέμε ότι θα συνεχίσει το κράτος να δίνει χρήματα και επιδοτήσεις προκειμένου να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες. Δηλαδή η ζημιά θα παραμείνει στο δημόσιο και το κέρδος, αν υπάρξει, θα πάει στον ιδιώτη.
Αυτή είναι μια αποτυχημένη πολιτική. Βλέπουμε σήμερα, οτι αυτή ακριβώς η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερα φρενήρεις ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η τάση να εκμηδενιστεί η παρέμβαση του δημοσίου, να μην υπάρχει δημόσιος χώρος πουθενά, είναι μια πολιτική που έχει αποτύχει. Είναι σε κρίση.
Δεν σας δημιουργεί εσάς αίσθηση το γεγονός ότι οι ορθόδοξοι του νεοφιλελευθερισμού οι οποίοι έλεγαν, τα πάντα στην αγορά, τίποτα στο κράτος, παρεμβαίνουν τώρα στις ΗΠΑ εθνικοποιώντας μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς; Προκειμένου να μετακυλίσουν βεβαίως στο δημόσιο τις ζημιές τους. Δεν βλέπετε ότι υπάρχει μια αλλαγή πορείας, ότι υπάρχει ένα σημείο καμπής;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εσείς προσδοκάτε κιόλας σε μια αριστερή διακυβέρνηση. Αριστερή διακυβέρνηση, κοινωνική πολιτική μόνο με εργαλείο το κράτος; Δεν θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα αρνητικά του κράτους, την κακή επιχειρηματικότητα, την χαμηλή παραγωγικότητα…..
Είναι δική σας υποσημείωση αυτή. Εγώ δεν είπα με μόνο εργαλείο το κράτος. Αντιθέτως, θα σας πω, δεν αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος πρέπει να έχει σώνει και καλά επιχειρηματικό χαρακτήρα και να παρεμβαίνει παντού. Όμως σημαντικοί τομείς, στρατηγικοί τομείς για την οικονομία και δημόσια αγαθά πρέπει να βρίσκονται υπό κοινωνικό έλεγχο. Η ενέργεια, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες, ο αερομεταφορέας πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.
- … πληρώνοντας τόσα την ημέρα για την Ολυμπιακή ….
Επιτρέψτε μου να αμφισβητήσω ότι πληρώνουμε δύο εκατομμύρια την ημέρα. Αυτό είναι μια διαπίστωση του Υπουργού. Θα σας πω όμως, μια και μιλάμε για την Ολυμπιακή, θα συνυπολογίσουμε ποτέ, το χρέος του δημοσίου απέναντι στην εταιρεία; Είναι τεράστιο και κανείς δεν το έχει υπολογίσει.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αλλά στο θέμα της Ολυμπιακής ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το δημόσιο τομέα. Και εν πάση περιπτώσει, πως φαντάζεστε μία χώρα η οποία δεν έχει εθνικό αερομεταφορέα, δεν έχει λιμάνια γιατί τα ξεπουλάει στους κινέζους, δεν έχει δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού διότι ξεπουλάει την ενέργεια στα μεγάλα συμφέροντα; Και βλέπουμε φαινόμενα σήμερα τα οποία είναι εκπληκτικά. Να έχεις ιδιώτες οι οποίοι παράγουν ρεύμα και το πουλάνε ακριβά στη ΔΕΗ, στο ΔΕΣΜΗΕ και το αγοράζουν φτηνά. Τα πάντα για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Έχουμε Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, γιατί τον έχουμε παραδώσει στην Deutsche Telekom.
Λοιπόν, εάν θέλεις σαν χώρα να έχεις μια στρατηγική ανάπτυξης διαφορετική.. Αν επιλέγεις να έχεις ευρυζωνικά δίκτυα παντού, να έχεις την ενέργεια υπό τον δημόσιο έλεγχο για να μην έχεις πρόβλημα κάθε τρεις και λίγο πού θα μπορέσεις να αγοράσεις ρεύμα για να καλύψεις τις ανάγκες σου, αν θέλεις να έχεις αερομεταφορέα προκειμένου να μπορείς να πηγαίνεις και στην Ικαρία και στο Καστελόριζο και να μεταφέρεις εκεί ασθενείς και εφημερίδες.. Αν τα θέλεις όλα αυτά, πρέπει να έχεις μια άλλη πολιτική. Αν δεν τα θέλεις αυτά, τότε δώστα στους ιδιώτες, ξεπούλα ό,τι έχει μείνει….
- Μια άλλη πολιτική… Συζητώντας και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε τα ίδια πράγματα και για τον ΟΤΕ και για την Ολυμπιακή και για τη ΔΕΗ κ.λπ… Γιατί δεν μπορείτε να τα βρείτε σ΄ένα οικονομικό πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση;
Το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κάνει μια προσπάθεια -είναι φανερό- να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων από τον πυρήνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που κάναμε ως Αριστερά στη διακυβέρνηση Σημίτη. Το είδαμε και με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη …
- Σας άρεσαν οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου;
Σας λέω ότι πρόκειται ακριβώς για τις προτάσεις που αποτελούσαν τον πυρήνα της δικής μας προγραμματικής αντιπολίτευσης στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία λοιπόν αυτή μου δημιούργησε από τη μια ένα θετικό συναίσθημα -θέλω να είμαι ειλικρινής. Όταν κάποιος λέει αυτά που λες εσύ - και μάλιστα σε κατηγορεί εδώ και μήνες ότι δεν έχεις πρόγραμμα, ότι είσαι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά όταν τα υιοθετεί αυτός είναι πρόγραμμα - είναι ένα θετικό συναίσθημα. Εμείς χαιρόμαστε που με την παρουσία μας έχουμε μετατοπίσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά.
Από την άλλη όμως μου προκάλεσε και μεγάλο προβληματισμό. Προβληματισμό γιατί δεν έλεγε αυτά το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στη διακυβέρνηση και δεν έλεγε αυτά το 2004 ο Γ. Παπανδρέου όταν ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε για πρώτη φορά την ψήφο του ελληνικού λαού. Έλεγε ακριβώς τα αντίθετα. Έλεγε ανασφάλιστη εργασία των νέων, μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, άρα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν ξέρω πόσο μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι τόσο γρήγορα να μετακινούνται, άρα μπορεί να μετακινηθούν και προς την αντίθετη κατεύθυνση μεθαύριο.
Το δεύτερο που έχει να κάνει με τον προβληματισμό μου είναι για όσα τελικά δεν είπε. Διότι, μπορεί να μίλησε για την κατάργηση των δελτίων παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο, που το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση καθιέρωσε, μπορεί να μίλησε για την κατάργηση των stag στο δημόσιο. Δεν μίλησε όμως για τρεις βασικούς τομείς. Δεν μίλησε για το δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας…..
Δεν είπε επίσης για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εντάξει, να καταργήσουμε τα μπλοκάκια στο δημόσιο τομέα. Το μπλοκάκι όμως είναι παράνομο παντού, όχι μόνο στο δημόσιο. Και το είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι είναι παράνομο. Υποκρύπτει σχέσεις σταθερής εργασίας. Κι εμείς αυτή την παρανομία τη νομιμοποιούμε και περνάμε από τη γενιά των 700 ? στην κοινωνία των 700 ?, διότι όλοι οι εργοδότες πια θα πάψουν να έχουν εργαζόμενους με ασφαλιστικές εισφορές και θα τους έχουν με μπλοκάκια,
Το τρίτο που δεν είπε είναι για την εκπαίδευση. Μεγάλο θέμα…
- Τεράστιο θέμα, αλλά είναι ένα ζήτημα το πώς θα διαμορφωθούν και θέσεις δυναμικές και επιθετικές γύρω από το ζήτημα της Παιδείας…..
Βεβαίως. Εμείς έχουμε θέσεις. Τις έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και για την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτά είναι γνωστά άλλωστε. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το ζήτημα του άρθρου 16, όπου το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε κάπου ανάμεσα…
- Όλα αυτά είναι πολύ καλά.. Σας ακούω είναι θετικά … Αλλά το μεγάλο ζήτημα όμως είναι τι θα κάνουμε με τη διακυβέρνηση… Αυτή τη στιγμή προοπτική όπως είναι το τοπίο σήμερα και μάλιστα προοπτική αριστερή δεν φαίνεται στον ορίζοντα και ούτε πρόκειται να φανεί…
Γιατί το λέτε αυτό; Φαινόταν στον ορίζοντα πριν από ένα χρόνο; Ένα χρόνο πριν είχαν γίνει εκλογές. Φαινόταν στον ορίζοντα ένα χρόνο πριν .. ότι θα έχουμε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα τοπίο ριζικά διαφορετικό; Ότι θα έχουμε δύο κόμματα τα οποία συνήθως ήταν γύρω στο 80-85% με το ζόρι να πηγαίνουν στο 52% στις δημοσκοπήσεις; Δεν το βλέπαμε αυτό…
- Βλέπετε προοπτική αριστερής διακυβέρνησης, εφ΄ όσον το ΠΑΣΟΚ έρχεται προς τα αριστερά, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε; ….
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να διαμορφωθούν νέες συνθήκες. Μια τάση πλειοψηφίας με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και για μια κυβέρνηση Αριστεράς. Κυβέρνηση Αριστεράς σημαίνει βεβαίως όχι διακυβέρνηση κεντροαριστεράς, όχι διακυβέρνηση διαχείρισης. Κυβέρνηση Αριστεράς σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, με ισχυρή στήριξη βεβαίως της κοινωνίας και των κοινωνικών κινημάτων, να βγούμε από την κρίση και τα αδιέξοδα που μας έχει οδηγήσει η εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνι. Να πάμε με μια πολιτική τελείως διαφορετική….
- Δεν θέλω να το απαξιώσω.. αλλά από την άλλη με τι συμμάχους;.. Αυτή η διακυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ένα σχήμα με προοπτική; Και επίσης αυτό προϋποθέτει ή συμβιβασμό με τα υπάρχοντα και τις επιταγές της Ε.Ε. και την υπάρχουσα κατάσταση ή ανατροπή των δεδομένων;
Θέτετε δύο διαφορετικά ερωτήματα. Η σχέση με την Ε.Ε. είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο προφανώς και μας απασχολεί. Προφανώς και είναι σημαντικό ζήτημα και πρέπει να δούμε ότι και η Ε.Ε. το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της. Διότι, αν δεν το κάνει, θα επιταχύνει με μαθηματική ακρίβεια την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής μέσα στην Ευρώπη.
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, επιτρέψτε μου να σας πω το πώς θα «βγουν τα κουκιά» που λέτε. Αν είχατε στην εκπομπή σας τον Πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τον Πρωθυπουργό, θα σας έλεγε ότι στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Δεν θα ρωτούσατε, μα τι λέτε τώρα, αφού έχετε 28% και η αυτοδυναμία βγαίνει στο 42%. Δεν θα το κάνατε, όχι από ευγένεια, αλλά επειδή έχετε συνηθίσει να θεωρείτε λογικό τα δύο αυτά κόμματα να διεκδικούν στόχους οι οποίοι σήμερα δεν φαίνονται ρεαλιστικοί,
Εμείς διαρκώς εγκαλούμαστε ότι λέμε πράγματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά. Δεν μας πειράζει, γιατί στην πραγματικότητα αυτό επιδιώκουμε. Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο ή αυτό που χθες φαινόταν αδύνατο, να το μετατρέψουμε μέσα από την παρουσία μας, τη δυναμική μας, μέσα από την ψήφο του λαού, αφού σε τελική ανάλυση ο κόσμος, οι πολίτες αποφασίζουν, να το μετατρέψουμε σε ρεαλιστική προοπτική.
- Πριν κλείσουμε να μας πείτε τι γίνεται με την ΑΥΓΗ και τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;…..
Νομίζω ότι όλοι όσοι διαβάζουν την ΑΥΓΗ κι όλοι όσοι την έχουν αγαπήσει διαπιστώνουν την ανάγκη να μετατραπεί γρήγορα σε μια εφημερίδα σύγχρονη, μαχητική, ριζοσπαστική. Που θα αποτυπώνει την δυναμική, την οποία έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια κοινή διαπίστωση όλων. Ξέρετε ότι κάθε κυοφορία για το καινούργιο έχει τους πόνους της και τις οδύνες της.
- Αυτό που σας κατηγορούν όμως οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι είναι ότι εν πάση περιπτώσει ένας χώρος που διακρίθηκε με όχημα την αυτονομία, την εναλλακτική προσέγγιση, την χαλαρή σχέση με το κόμμα, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ανατρέπεται από τη δική σας ηγεσία…
Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς στην πραγματικότητα να στοιχειοθετήσει αυτή την κατηγορία. Διότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου της εφημερίδας, του ΣΥΝ, προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν για την αξιοπιστία τους, την εγκυρότητά τους και αποτελούν εχέγγυο πλουραλισμού. Ο Αριστείδης Μανωλάκος που προτάθηκε για Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Παύλος Τσίμας, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης.. , συνάδελφοί σας με πείρα, τους γνωρίζετε πολύ καλά… Άρα λοιπόν δεν περίμενα να επαναλάβετε, εσείς που είστε γνωρίζοντες τα του δημοσιογραφικού χώρου μια κατηγορία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ανυπόστατη.
Στην πραγματικότητα ο ΣΥΝ είναι ένας χώρος που οι διαφωνίες δεν κρύβονται κάτω από το τραπέζι. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μέσα από διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες πάντα αντιμετωπίζουμε τις διαφωνίες, αλλά προχωράμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Και η ευθύνη που βαραίνει και εμένα προσωπικά και την ηγεσία του ΣΥΝ είναι, μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, να προχωρήσουμε, να μην μείνουμε στάσιμοι, γιατί ο κόσμος της Αριστεράς και ο κόσμος συνολικότερα έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες.
To Γραφείο Τύπου