Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/09/2008

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με θέμα «Το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού στην Κρήτη».

Ο Αλ. Αλαβάνος στην τοποθέτησή του τόνισε:

«Είναι μια μακρόχρονη ιστορία για γέλια, αλλά κυρίως για κλάματα και αφορά τις εκτάσεις που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, της Μονής Τοπλού, στην πραγματικότητα του δημοσίου.

Πρώτον θέλω να πω ότι θα σας μιλήσω και ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως βουλευτής Κρήτης.

Είναι ένα θέμα, το οποίο το έχουμε φέρει πολλές φορές στη δημοσιότητα, αν θέλετε όμως η ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση οφείλεται σε μια παγκόσμια κινητοποίηση που γίνεται για τη διάσωση αυτής της περιοχής, από τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου με επικεφαλής τον Oliver Rackham, ο οποίος είναι καθηγητής της Οικολογικής Αρχαιολογίας στο Cambridge και Ακαδημαϊκός και στην Jennifer Moody, η οποία είναι Αμερικανίδα καθηγήτρια στο Austin του Τέξας.

Το πρώτο σημείο που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι πρόκειται για μια δημόσια έκταση, πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, μιλάμε για 30.000 περίπου στρέμματα, διότι είναι το μόνο μέρος της Μεσογείου, στο οποίο έχουν επιβιώσει οι γεωργικές μέθοδοι, που χρησιμοποιήθηκαν από τη Μινωική εποχή μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή. Ακριβώς, επειδή βρίσκεται σʼ ένα άκρο, το οποίο ήταν πολύ ευάλωτο στους πειρατές και στους καιρούς, γιʼ αυτό το λόγο επιβίωσαν όλα αυτά τα, μοναδικά σε όλη τη Μεσόγειο, αρχαιολογικά, μνημειακά στοιχεία.

Δεύτερο είναι ένας χώρος NATURA. Περιλαμβάνει το Βάι, το μοναδικό ίσως φοινικόδασος, το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου που περιλαμβάνει την ιστορική μονή Τοπλού.

Είναι ένας χώρος, ο οποίος έχει στρατηγική σημασία. Στο άκρο του κάβου αυτού, υπάρχει η Ελληνική βάση υποβρυχίων στο Κυριαμάδι.

Το τρίτο. Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση. Η υπόθεση άρχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον κ. Μητσοτάκη. Το 1991 η μονή Τοπλού αποφασίζει να μεταβιβάσει σε Ίδρυμα, καλούμενο «Παναγία η Ακρωτηριανή», τις εκτάσεις αυτές, οι οποίες βρισκόντουσαν σε δικαστική έρευνα σε σχέση με το αν ανήκουν στη Μονή, η οποία επικαλούνταν ένα «ταπί», ένα φιρμάνι, δηλαδή, του Σουλτάνου, ή στο δημόσιο, όπως υποστήριζε το δημόσιο.

Ο Αλέκος Αλαβάνος συνεχίζοντας έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις :

    Η Μονή αυτή έχει μόνο έναν μοναχό. Έναν ηγούμενο, ο οποίος είναι και ο μοναχός και έναν βοηθό καντηλανάφτη. Ο οποίος δεν είναι καν μοναχός. Κι ένας ηγούμενος, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθορίζει τι θα γίνουν 30.000 στρέμματα, σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς και οικολογικούς χώρους της Κρήτης.

    Τον Αύγουστο του 1991, από τον αδελφό Φιλόθεο, (τον ηγούμενο) με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργείται το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή», προκειμένου να διαχειριστεί τις εκτάσεις των 30.000 στρεμμάτων. Το Ίδρυμα εγκρίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη του Μαΐου του 1992. εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Γεωργίας. Η μεταβίβαση από τη Μονή στο Ίδρυμα γίνεται τέλη του 1991 αρχές του 1992. Η μεταβίβαση αυτή είναι άκυρη, διότι δεν υπάρχει κοινή Υπουργική Απόφαση, διότι γιʼ αυτές τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν σε Ιδρύματα χρειάζεται Υπουργική Απόφαση όλων των Υπουργείων, τα οποία εποπτεύουν.

    Δεν υπάρχει η άδεια του Νομάρχη, διότι για να θεωρηθεί έγκυρη μια μεταβίβαση τέτοια, χρειάζεται άδεια του Νομάρχη. Η άδεια του Νομάρχη, μιλάμε για το 1992, βγαίνει το 1998, μετά από  6 χρόνια και υπάρχει στα έγγραφα, που σας έχω δώσει. Εδώ πέρα είναι η μεταβίβαση, η πρόσκληση για ενδιαφέρον. Ο Νομάρχης Λασιθίου παίρνει αίτημα από την Αγγλική εταιρία και από το Ίδρυμα της Παναγίας της Ακρωτηριανής να εγκρίνει τη μεταβίβαση από τη Μονή στο Ίδρυμα στις 22/9/1998 και με μία εκπληκτική ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ικανότητα, για τον κρατικό μηχανισμό της χώρας μας, δίνει την άδεια για τη μεταβίβαση από τη Μονή στο Ίδρυμα την ίδια μέρα 22/9/98, ενώ κατά τη ελληνική νομοθεσία, χρειάζεται εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, από μια σειρά υπηρεσίες και δεν υπάρχει τίποτα απʼ αυτά.

    Αμέσως μετά την έγκριση από το Νομάρχη γίνεται το προσύμφωνο, του Ιδρύματος  πια, με την εταιρία LOYALWARD Ltd. Μια εγγλέζικη εταιρία, η οποία δημιουργήθηκε από κοράκια του Real Estate, η οποία χαρακτηριστικά όλα τα πρώτα χρόνια της δράσης της έδρευε στο σπίτι του ιδρυτή της Peter Shoolman, και μετά στους διαδόχους, γιατί μεταβιβαζόταν από τον έναν στον άλλον, στα τηλέφωνα απαντούσαν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και η γυναίκα του και η εταιρία είχε χαρτιά με έδρα το σπίτι του  ιδιοκτήτη και με τηλεφωνική διεύθυνση το κινητό του τηλέφωνο. Έχει κάνει μια εξαιρετική έρευνα ο δικηγόρος ο κ. Φειδίας Κοντεμενιώτης και μπορείτε εύκολα  να την βρείτε, εφόσον σας ενδιαφέρει.

H υπόθεση αυτή είναι η υπόθεση  Βατοπεδίου στην Κρήτη. Τον Ιανουάριο του 1997 οι μισές ήδη εκτάσεις της περιοχής αυτής με απόφαση του Εφετείου της Κρήτης, κατοχυρώνονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Δεν δέχεται το Εφετείο της Κρήτης την ιδιοκτησία της Μονής, δηλαδή του αδελφού Φιλοθέου και αναγνωρίζει ότι, υπάρχει δημόσια ιδιοκτησία. Αυτό γίνεται το Γενάρη του 1997. Τον Σεπτέμβρη του 1997 έχουν έγγραφο του τότε Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προς το Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή του αδελφού Φιλοθέου, με το οποίο διατυπώνει τις θέσεις του Δημοσίου, αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα κριθεί τελικά από τη δικαιοσύνη, αλλά λέει και διαβεβαιώνει κι αυτό περιλαμβάνεται πια στο συμβόλαιο που υπέγραψε το Ίδρυμα με την εταιρία LOYALWARD Ltd. Βεβαιώνει ότι ακόμα και στην περίπτωση, που θα έρθει η έκταση αυτή στα χέρια του δημοσίου, θα πωληθεί απευθείας, θα εκποιηθεί στο Ίδρυμα αυτό. Σαν να μπορεί ένας Υφυπουργός να αποφασίζει, εφόσον πωληθεί μία έκταση του δημοσίου σε ποιόν ακριβώς θα δοθεί. Αναφέρει κατά λέξη ότι όταν κριθεί το θέμα της κυριότητας της επίμαχης έκτασης από τη δικαιοσύνη θα προβούμε σε απευθείας εκποίηση προς το Ίδρυμα, της εν λόγω έκτασης, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

Αναφέρει, επίσης ότι, αν τμήμα της έκτασης χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική η εκποίηση θα μπορεί να γίνει μετά τον αποχαρακτηρισμό της. Δηλαδή αποχαρακτηρισμός της έκτασης και μετά εκποίηση. Το έχετε αυτό το έγγραφο. Κι αυτά γίνονται, ενώ έχει υπάρχει απόφαση του Εφετείου της Κρήτης, που αναγνωρίζει την κυριότητα του δημοσίου στην μισή απ΄ αυτή την έκταση, δηλαδή σε 10.000 στρέμματα περίπου.

    Τον Ιούλιο του 1998, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας αποφασίζει να εγκρίνει την προσφορά της εταιρίας LOYALWARD Ltd προς το Ίδρυμα σε μια έκταση η οποία ήδη από το δικαστήριο, κατά το ήμισυ της έχει θεωρηθεί δημόσια. Η συνέχεια, η Μονή και το Ίδρυμα προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος, παρά την αρνητική τοποθέτηση του εισηγητή, για διαδικαστικούς λόγους παραπέμπει το θέμα ξανά στο Εφετείο Κρήτης. Τη δεύτερη φορά το Εφετείο Κρήτης κρίνει την έκταση ότι ανήκει στη Μονή. Το δημόσιο κάνει δεύτερη αναίρεση στον Άρειο Πάγο, όπως είχε δικαίωμα, και μετά επικαλούμενο απόφαση του 3ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το δημόσιο ανακαλεί την αναίρεσή του. Και όπως ακριβώς στο Βατοπέδιο, νομίζει κανείς ότι είναι φωτοτυπία αυτές οι μέθοδοι, το δημόσιο παραιτείται  το Νοέμβριο του 1998 από την διεκδίκηση της κυριότητας αυτής της έκτασης.

    Στη διάρκεια πια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. η εταιρία αυτή προχωρεί στο σχεδιασμό  της και το 2007, τον Φεβρουάριο αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργού Υγείας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση την οποία εγκρίνεται η περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, 7000 κλινών και για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, σε μια περιοχή, που είναι εξαιρετική ξηροθερμική και ιδιαίτερα γνωστή για τα προβλήματα λειψυδρίας και πάνω στον αρχαιολογικό χώρο των Μινωικών και άλλων  καλλιεργειών που υπήρχαν σʼ αυτήν την περιοχή.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια κατακραυγή. Έχει υπάρξει  κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, χαρακτηριστικά σας έχω επισυνάψει ένα δημοσίευμα της Guardian και το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο, με επιστολή του απευθύνεται στις 8 Απριλίου του 2008 στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, με την οποία, το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο, ζητάει να σταματήσει αμέσως αυτή η καταστροφική επένδυση. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη μεριά του Πρωθυπουργού, απέναντι σʼ αυτή την έκκληση.

Αυτή είναι η υπόθεση της Μονής Τοπλού, της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, της καταστροφής αρχαιολογικού χώρου και χώρου NATURA. Εμείς είμαστε αντίθετοι και προσπαθούμε να αναδειχθούν τα στοιχεία της νομιμότητας, αλλά και των σωστών πολιτικών οικολογικών και σεβασμού των μνημείων μας σ΄ αυτή την υπόθεση. Όπως είμαστε αντίθετοι και σε μια αντίστοιχη ενέργεια, η οποία δεν έχει τις εκκλησιαστικές περιπλοκές με τη δημόσια περιουσία, δηλαδή σε μια παρόμοια επένδυση που υπάρχουν προσπάθειες να γίνει στον Καβο Πλάκο, κοντά στη Μονή Τοπλού.

Η Διεύθυνση της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας θα στείλει τις αμέσως επόμενες μέρες όλον αυτόν τον φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σανιδά, προκειμένου να επιληφθεί και αυτής της υπόθεσης. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι η κατάσταση έχει φθάσει πια στο απροχώρητο. Ότι συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Καραμανλή θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο. Ο εθνικός μας πλούτος είτε πρόκειται για ακίνητα του δημοσίου είτε πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις κηρύσσεται εν κινδύνω. Πιστεύουμε ότι  χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα, αλλά μια ουσιαστική προϋπόθεση είναι η αποχώρηση αυτής της επικίνδυνης  κυβέρνησης.

Τέλος θέλω να σας πω ότι, εγώ προσωπικά θα εισηγηθώ στον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες να έχουμε μια ομάδα περιφρούρησης έξω από την Ακρόπολη, προκειμένου να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη μεταβίβασή της. Σʼ αυτό σημείο έχουμε φθάσει.    

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε τα εξής :

•    Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα αντίστοιχα τμήματα της υπόθεσης Βατοπεδίου, εξέδωσε μια γνωμοδότηση να μην συνεχίσει τη δικαστική διεκδίκηση όπως μπορούσε το δημόσιο. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των πολιτικών στελεχών της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό που έγινε στο Βατοπέδιο, δηλαδή με αφορμή μια γνωμοδότηση, παραιτήθηκε το δημόσιο από αυτή την υπόθεση.

•    Τέτοια θέματα έχουμε σε πάρα πολλά μέρη της χώρας μας, είναι διάσπαρτα. Ξέρετε ότι είχαμε κατηγορηθεί ως «Διοκλητιανοί» επειδή βγάζαμε μια σειρά θεμάτων απέναντι στην εκκλησία. Επομένως  τίθεται συνολικά θέμα ελέγχου και έρευνας της μοναστηριακής και της εκκλησιαστικής εξουσίας. Δυστυχώς η περιπέτεια αυτή του REAL ESTATE η οποία βρήκε μια κορύφωση με την κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση και είχε τις ανάλογες συνέπειες. Γι αυτό στα περισσότερα ζητήματα βλέπετε μοναχούς και δεσποτάδες. Ξαναλέω, έχουν φτάσει σε τέτοια ακρότητα που 29.000 στρέμματα να τα χειρίζεται μια Μονή  με έναν μοναχό. Κάπου υπάρχουν κάποια όρια.

•    Πάτε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει κι ένα θέμα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά λέμε εμείς, ότι υπάρχουν ειδικά καθεστώτα και ειδικές ρυθμίσεις , και ειδικές ενέργειες τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ , για την εκκλησιαστική και τη μοναστηριακή περιουσία, που χρειάζεται μια ειδική προσέγγιση. Για παράδειγμα, η απαλλαγή από την εισφορά, απαλλαγή από τους φόρους, τα μισθώματα κλπ. Εμείς έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική ομάδα μια πρόταση νόμου που θα ζητάμε ακριβώς τις ακυρώσεις των φορολογικών αυτών ρυθμίσεων που υπάρχουν για την εκκλησιαστική περιουσία.

•    Είναι το κρητικό Βατοπέδιο το οποίο ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη, και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά πιστεύουμε ότι μέσα στα πλαίσια της αντίδρασης της κοινωνίας και των ΜΜΕ ότι θα σταματήσει.»

To Γραφείο Τύπου