Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, που διεξάγεται αύριο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στο σοβαρό καθήκον της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα δεν αντέχει και την κριτική. Όταν δεν εκδίδει ανακοινώσεις με κακόβουλους χαρακτηρισμούς (πχ κατηγόρησε οικολόγους ότι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό»), ευνοεί, όπως φαίνεται, και την προσφυγή στα δικαστήρια για να εμποδίσει την κριτική στο έργο της.
Η μήνυση που υπέβαλε ο -άμεσα εξαρτημένος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εναντίον της προκατόχου του κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, αλλά εγκαλεί την Μαργαρίτα Καραβασίλη ακόμη και για θέματα που αφορούν απευθείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά.
Σε δήλωσή μου, τον Ιούλιο του 2005, η οποία και επισυνάπτεται, είχα επισημάνει τους κινδύνους που έκρυβε αυτή η απαράδεκτη και γεμάτη σκοπιμότητες ενέργεια του κ. Σουφλιά. Ο Υπουργός στην απαντητική του δήλωση ξεπερνούσε κάθε όριο πολιτικής αντιπαράθεσης χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς έξω από κάθε πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Δυστυχώς, οι κίνδυνοι που είχα τότε επισημάνει, επαληθεύτηκαν με κραυγαλέο τρόπο ειδικά στην περίπτωση της ρύπανσης του Ασωπού. Η υπηρεσία αυτή μετατράπηκε σε ένα εξάρτημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επηρεάστηκε στη λειτουργία της από τις επιλογές και τις σκοπιμότητες του υπουργού. Δεν έπαιξε τον αυτόνομο ρόλο της. Της «ξέφυγε» η βαριά και άκρως επικίνδυνη ρύπανση του Ασωπού και ενεργοποιήθηκε μόνον όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον τύπο πριν από έναν χρόνο.
Οι ανάλογοι οργανισμοί στην ΕΕ λειτουργούν με αυτονομία από την κεντρική διοίκηση, ανοικτοί στην κοινωνία για να δεχθούν καταγγελίες, να ερευνήσουν και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους ενδιαφερόμενους και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ οδηγείται σε πλήρη απαξίωση ένας θεσμός που θα μπορούσε να είναι κρίσιμος και ιδιαίτερα ωφέλιμος στην προστασία του περιβάλλοντος που τόσο βάναυσα κακοποιείται, όπως αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση του Ασωπού.
Η Μ. Καραβασίλη άσκησε δίκαιη και εύλογη κριτική στο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΕΠ και, προς τιμήν της, συνέχισε ως ενεργή πολίτης και διακεκριμένη επιστήμων, να ενδιαφέρεται για θέματα που είχε χειριστεί παλιότερα, τα οποία γνώριζε και τα οποία ενδιέφεραν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Της συμπαρίσταμαι στην δικαστική της περιπέτεια. Καλώ τον κ. Σουφλιά και τον μηνυτή της να συναισθανθούν ότι η δημόσια κριτική αντιμετωπίζεται με διάλογο, αντιπαράθεση, ακόμη και έντονη και όχι με μηνύσεις και ποινικοποίηση του δικαιώματος της κριτικής.
25.09.2008 Το Γραφείο Τύπου
*Επισυνάπτεται το από 25.07.2005 σχετικό δελτίο τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η καρατόμηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κλιμακώνει τις αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ν.Δ.
Δ. Παπαδημούλης: Αστήρικτοι, εμπαθείς και προσχηματικοί οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Την απογοήτευσή του και την απαισιοδοξία του για το μέλλον των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και τη βελτιωμένη επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης με αφορμή την αντικατάσταση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.
Στα ελάχιστα χρόνια λειτουργίας της, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και παρά την ανεπαρκή στελέχωσή της από την Πολιτεία, επέδειξε έντονη δραστηριότητα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελέγχοντας καταγγελίες, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους, διερευνώντας περιστατικά και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 4.000.000 ευρώ σε παραβάτες που προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.
Αναφερόμενος στο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα που έχει προκύψει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
«Πριν από δύο μόλις μήνες ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, τόνισε με την γλώσσα των αριθμών, την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, που κινδυνεύουν να χαθούν.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις επισημάνσεις, αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου. Καρατομεί αντί να αξιοποιεί άξια στελέχη που προσπαθούν απλώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Την ίδια ώρα αναζητεί πρόθυμους αντικαταστάτες προκειμένου να κλείσει ενοχλητικούς φακέλους ισχυρών οικονομικών παραγόντων (αυθαίρετες εγκαταστάσεις στο Grand Resort στο Λαγονήσι, παραθεριστικές κατοικίες στο Λαύριο κλπ).
Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιτιθέμενη στο Συνασπισμό με ένα μίγμα εμπάθειας, ρεβανσιστικού κομματισμού και ανακριβειών, η καρατόμηση της κ. Καραβασίλη αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιπεριβαλλοντικών επιδόσεων της Ν.Δ.
Δεν είναι τυχαίος ο μακρύς και αυξανόμενος κατάλογος των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από εισήγηση του έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα.
Εκτός και αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφθασε να αποδίδει και αυτές τις εισηγήσεις σε αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και …δάκτυλο του Συνασπισμού».
To Γραφείο Τύπου