Συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Συνασπισμού αποτελούμενη από τον Βαγγέλη Αποστόλου, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνο για θέματα οικολογίας, τον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη και Μπάμπη Μπιλίνη, μέλη της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, με αντιπροσωπεία της διαδημοτικής κίνησης για τον Υμηττό αποτελούμενη από τους Χαρά Καφαντάρη, Πάνο Τότσικα, Κώστα Σταθόπουλο, Ζωή Πιστόλη, Τάσο Ταστάνη και Ακη Μπαδογιάννη.
Καθώς οι πυρκαγιές καταστρέφουν χρόνο με το χρόνο και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, ο Υμηττός είναι από τους λίγους που απέμειναν για την ανανέωση του οξυγόνου στο λεκανοπέδιο. Είναι πλέον αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του.
Ο Συνασπισμός προτείνει τα εξής πέντε μέτρα για την άμεση σωτηρία του Υμηττού:
1. Η αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος (Μη) προστασίας του Υμηττού. Ο Υμηττός πρέπει πλέον να κηρυχθεί επειγόντως και στο σύνολο του ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΪΑΣ και να απαγορευτεί κάθε κατασκευή σε αυτόν.
2. Η δημιουργία επιτέλους Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.
3. Να φύγουν άμεσα οι οχλούσες χρήσεις και εγκαταστάσεις (στρατόπεδα, εγκαταστάσεις παρασκευής μπετόν κ. α). Να γίνεται κανονικά ο καθαρισμός σε όλη την έκταση του Υμηττού από σκουπίδια, γυαλιά και εύφλεκτα υλικά, ξερά κλαδιά και χόρτα. Να διεκδικήσει το δημόσιο μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου (που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη) τις αμφισβητούμενες περιοχές.
4. Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν όλες οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Διεθνείς Συμβάσεις, που επιβάλλουν πριν από κάθε προώθηση έργου, όπως η επέκταση της περιφερειακής λεωφόρου, την διαβούλευση με τους πολίτες και τη λήψη της γνώμης που θα εκφράσουν, πράγμα που αποφεύγεται συστηματικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
5. Πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού δεν πρόκειται να αναβαθμίσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών. Αντίθετα θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαία η κατασκευή της και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ενίσχυση της χρήσης τους από τους κατοίκους.
Ο «Τρελός», δηλαδή ο Υμηττός, υπήρξε ανά τους αιώνες πηγή ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας. Σήμερα που η πόλη υπό τις πιέσεις του real estate επεκτάθηκε άναρχα και από την άλλη μεριά του βουνού, ο Υμηττός για τα οικονομικά συμφέροντα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους και με ασύμβατες χρήσεις για ένα βουνό και με « μεγάλα» έργα προσπαθούν να τον περιορίσουν. Για τους κατοίκους όμως του λεκανοπεδίου είναι ανάσα, είναι ζωή, που πρέπει να προστατευθεί.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος