«10 ερωτήματα κύριε Υπουργέ.
1ο ερώτημα: Να μου απαντήσετε όχι κατά την προσωπική σας γνώμη, αλλά σύμφωνα με τη γνώμη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.
Υπάρχει παράδεισος και κόλαση; Αν κρίνω από τη συνεχή παρουσία του Πρωθυπουργού στην Παναγία της Τήνου, φαίνεται ότι, το πιστεύει.
Πώς τα καταφέρετε εσείς, τα σύνορα ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση να τα έχετε εξαντλήσει.
Και πώς καταφέρατε το Άγιο Όρος, το οποίο θα μπορούσε να έχει όλες αυτές τις ιδιότητες. Να είναι ένα μεγάλο μνημείο και αρχιτεκτονικό και πνευματικό, να γίνει «οίκος εμπορίου» και να φθάσουμε σʼ αυτήν την κατάσταση.
Να πω επίσης ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εδώ και χρόνια θέτει αυτά τα ζητήματα και σε πολλά θέματα αισθανόμασταν μόνοι. Και έβγαιναν κείμενα, τα οποία πήγαιναν στο εκκλησίασμα και έλεγαν «αυτοί είναι οι Διοκλητιανοί» και πολλές φορές ερχόμασταν σε δύσκολη θέση, για να πούμε αν ξέραμε τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είχε φέρει εδώ και πολλά χρόνια, πριν γίνεται καν εσείς κυβέρνηση, το θέμα του Βατοπεδίου και ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Βέβαια, για να πω την αλήθεια και να είμαι δίκαιος, για το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δραγασάκης είναι ένας μεγάλος προφήτης. Γιατί έκανε ερωτήσεις για ένα σκάνδαλο της Ν.Δ., του Βατοπεδίου, πριν καν η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Διότι το πρόβλημα υπήρχε από πριν και είναι σαφές. Έχουμε ένα τυπικό, διαχρονικό, συστημικό και διακομματικό σκάνδαλο. Η πρώτη φάση είναι η κλοπή και η δεύτερη η κλεπταποδοχή.
Η πρώτη φάση είναι κλοπή, αυτή η αμφισβήτηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, που ανάφερε ο Φώτης Κουβέλης, της λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας, η οποία χαρίστηκε στον Εφραίμ και την παρέα του και για την οποία τρείς φορές είχε πάρει αυτή τη θέση το ΠΑΣΟΚ. Και έρχεται και η Ν.Δ. με τον κ. Δούκα και όλη την κυβέρνηση να την ολοκληρώσει.
Η δεύτερη φάση, ακόμη χειρότερη, χωρίς να θέλω να απαλύνω την πρώτη φάση, έρχεστε εσείς και κάνετε την κλεπταποδοχή. Παίρνετε τη δημόσια περιουσία, που έχει δοθεί στον Εφραίμ και την παρέα του, ο οποίος Εφραίμ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερος και να κάνει δηλώσεις, και του δίνεται ανταλλάξιμα του δημοσίου, κάνοντας κλοπή τεράστιας αξίας, που καμία σχέση δεν είχε με την αξία της Βιστωνίδας και ήταν πολλαπλάσια.
Ας μην παίζουμε εδώ τον Ηλία του 16ου , γιατί αυτό άκουσα εγώ από τις ομιλίες τόσο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπροσώπου της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, ο Βέγγος με το Χατζηχρήστο, ποιος από τους δύο φταίει. Έχετε και οι δύο ευθύνες, οι ευθύνες της Ν.Δ. είναι πολλαπλάσιες. Διότι ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη.
2η ερώτηση. Αν θα δεχθείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο πόθεν έσχες να γράφει ο κάθε βουλευτής και το όνομα του πνευματικού μας. Του εξομολογητή μας. Διότι βλέπουμε σήμερα μια φοβερή διασύνδεση, ανάμεσα στην παραεκκλησία και στην παραθρησκεία, με την Πολιτεία, την είδαμε και παραδικαστικό κύκλωμα, μην το ξεχνάτε αυτό. Την είδαμε σε όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και ενώνονται σʼ αυτό το κορυφαίο θέμα, το οποίο σήμερα είναι το βάρος της Ελλάδας και το οποίο πρέπει να συζητήσει η Βουλή και να δώσει λύση σʼ αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι το θέμα του Real Estate. Είπαμε ξανά ότι έχει γίνει «οίκος εμπορίου» το Άγιο Όρος. Έχουμε αυτά τα ζητήματα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε πειρατικές εταιρίες, δήθεν funds, όπως στη Μονή Τομπλού στην Κρήτη. Ένα σημείο μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι 10.000 οι υπογραφές, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από κορυφαίους διανοούμενους όλου του κόσμου. Έρχεται όλη η πνευματική πραγματικότητα, όλος ο κόσμος, που αγαπάει την Ελλάδα με την έννοια ενός πολιτισμού και λέει σταματήστε τη Μονή Τοπλού. Μια δημόσια έκταση, που την έχετε δώσει σε μια τυχοδιωκτική ομάδα Εγγλέζων. Το καταθέτω. Δόθηκε κατά τη διάρκεια όλων των Κυβερνήσεων, συνεχίσατε κι εσείς την ίδια δουλειά , που ξεκίνησε και στην Κυβέρνηση Σημίτη. Alain Snap καθηγητής στη Σορβόνη. Olivet Pickinson στο Dernham University, Gerald Kadogan στο Redding, Lucia Ober στο Stanford των ΗΠΑ, Morisson στις ΗΠΑ. Δεκάδες από τις ΗΠΑ, αρχαιολόγοι, καθηγητές δεκάδες. 10.000 υπογραφές. Την καταθέτω στα πρακτικά και αξίζει να διαβαστεί. Επομένως, στο πόθεν έσχες θα βάζουμε το όνομα του Εφημερίου, απαντήστε μας.
Να επισημάνω εδώ τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Τις επισημαίνω. Είναι θετικές. Είναι ήπιες δηλώσεις. Είπε «η περιουσία της εκκλησίας, είναι η περιουσία του λαού». Είναι δηλώσεις σε σωστή κατεύθυνση. Αλλά θα έχουν τη σημασία τους, εάν υλοποιηθούν με συγκεκριμένα μέτρα και δεν μείνουν στο επίπεδο των ευχών.
Τρίτο ερώτημα. Αν πιστεύετε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνονται για την εκλογή κυβέρνησης και καινούργιου κοινοβουλίου, αλλά πρέπει να γίνονται για την εκλογή Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Νομίζω ότι, δεν πρέπει πια να ψηφίζουμε για κόμματα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Πρέπει να ψηφίζουμε για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Διότι ακούμε εδώ γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Είτε από το κ. Φωτιάδη, είτε τον κ. Δούκα, είτε τον κ. Μπασιάκο κλπ γιατί οι απεγνωσμένες κραυγές του Μητροπολίτη Ξάνθης δεν τους συγκινούσαν; Γιατί οι απεγνωσμένες επιστολές στον κ. Βενιζέλο και άλλους, των Δ/ντων της Εφορίας Αρχαιοτήτων, δεν συγκίνησαν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Ας εκλέγουμε επομένως Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Τέταρτον, εάν μπορούμε κι εμείς, ως κόμματα, δεν σας λέω προσωπικά, να συμμετέχουμε στις πωλήσεις εκτάσεων του Δημοσίου. Δηλαδή εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, σας μιλώ ειλικρινά, θα δίναμε για τις εκτάσεις αυτές, τόσα στρέμματα στην Ουρανούπολη, τα οποία εκτιμήθηκαν 129 ευρώ και δόθηκαν ως ανταλλάξιμα, θα δίναμε πάνω από 150 ευρώ. Κατά πόσο μας αναφέρετε το δημόσιο, γίνονται δημόσιες εκτιμήσεις μας είπατε για τα διάφορα ζητήματα, που είπατε στην πρωτολογία σας και υπάρχει παρέμβαση του δημοσίου και εκτίμηση του δημοσίου. Ποια εκτίμηση του Δημοσίου; Το έχετε γελοιοποιήσει το Δημόσιο. Το Δημόσιο που χρειάζεται, δεν το ακούτε. Το Δημόσιο, που είναι μέσα στο κόλπο και μέσα στη διαφθορά αυτό ακούτε κι αυτό σας προστατεύει.
Κι έρχομαι τώρα στα ερωτήματα που θέλω όντως απαντήσεις, πέρα απʼ αυτά τα ζητήματα, που δεν ξέρω τι θα πείτε. Ξέρω όμως τι πιστεύετε.
Έχουμε ζητήσει την κατάργηση μιας σειράς νόμων κι εδώ μπροστά στον Ελληνικό λαό, και όχι με το πνεύμα που μιλήσατε την πρώτη φορά, έπρεπε να έχετε σεμνότητα για το Βατοπέδιο και για όλα αυτά που έγιναν. Ξέρετε πόσους μήνες είναι αυτή η υπόθεση και ξέρετε πόσο εκτεθειμένοι είστε και ξέρετε ότι ένας Υπουργός έφυγε και ξέρετε ότι, ενδεχομένως, και όλοι εσείς μπορεί να φύγετε, ξεκινώντας απ΄ αυτή την υπόθεση .
Πέμπτη ερώτηση. Σας ζητάμε να καταργήσετε το νόμο 3220/04 αρ. 15, νόμος του ΠΑΣΟΚ, με την οποία σταμάτησε η υποχρέωση της εκκλησίας για εισφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, του 35% των ακαθαρίστων εσόδων της. Θέλουμε απάντηση ναι ή όχι. Τη ρύθμιση που στα ακαθάριστα έσοδα της εκκλησίας, επιβάλλονταν ένα φόρος 35% , ο οποίος καταργήθηκε.
Έκτη ερώτηση. Το άρθρο 6 του νόμου 3296/04, δικός σας νόμος, με τον οποίο καταργήθηκε ο φόρος 10%, που επιβαρύνει τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών εμπορικού χαρακτήρα. Και μην πηγαίνετε στην εποχή του ʼ50 και τον Εμφύλιο για να το δικαιολογήσετε, φυσικά όλη αυτή η νομοθεσία ήταν ανατροπή.
Έβδομον. Αν θα καταργηθούν τα άρ. 7 και 16, στα οποία προβλέπεται διεύρυνση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας, καθώς υπόκεινται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. Και στο τέλος συναλλαγής. Και όλο το οικοδόμημα, που οδηγεί εκεί. Όποιας κυβέρνησης και να ήταν πριν και μετά τη δικτατορία.
Όγδοο. Την ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εκκλησίας στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ν.2459/1997. Έχει καταργηθεί, αλλά ζητάμε να καταργηθούν και οι αντίστοιχες φορολογικές διευκολύνσεις, που δίνονται σήμερα.
Ένατο. Κύριε Υπουργέ, είναι της αρμοδιότητάς σας. θα διατάξετε ναι ή όχι, πλήρη φορολογικό έλεγχο στη Μονή Βατοπεδίου και συνολικά στο Άγιο Όρος. Θέλουμε μια απάντηση σαφή, συγκεκριμένη και θέλουμε μια απάντηση για το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος σήμερα, υπάρχει είδηση ότι, έχει αρχίσει στη Μονή Τοπλού. Αν είναι ο φορολογικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται με εντολή του Υπουργείου και τον καλύπτει και τον στηρίζει το Υπουργείου Οικονομίας, ή του Τοπικού Επιθεωρητή. Και δεν αρκεί απλώς φορολογικός έλεγχος. Εάν θα γίνει ένας έλεγχος σε βάθος, σχετικά με τη μεταβίβαση της κυριότητας από ένα μοναστήρι, που έχει έναν μοναχό κι έναν καντηλανάφτη, δύο, στην Αγγλική εταιρία.
Και επίσης κατά πόσον πλέον οι επιχορηγήσεις και οι προγραμματικές συμφωνίες με την εκκλησία θα καταγράφονται μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας, μέσα στον Προϋπολογισμό του Κράτους.
Και αν στον Προϋπολογισμό, που θα έρθει μεθαύριο, θα είναι καταγραμμένες όλες οι δοσοληψίες του κράτους με την εκκλησία.
Και δέκατο και τελευταίο, κατά πόσον θα προχωρήσετε σε Εξεταστική Επιτροπή. Τι φοβάστε; Δεν βλέπετε τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής; Δεν βλέπετε τον εκφυλισμό της Βουλής. Δεν βλέπετε ότι η Βουλή έρχεται πίσω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν κάνει μία έρευνα σοβαρή για ένα ζήτημα, το οποίο έχει μια ιστορία ενός τέτοιου χρονικού βάθους και μιας τέτοιας έκτασης. Εμείς επαναλαμβάνουμε. Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα του Βατοπεδίου. Και αν θέλουμε να το διευρύνουμε και οριζόντια και κάθετα. Και μέσα στην τελευταία δεκαετία, όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν αυτές οι αμφισβητήσεις της κυριότητας του δημοσίου με κυβερνητικές βούλες, αλλά και σε οριζόντια έκταση, βάζοντας τη Μονή Τομπλού, βάζοντας όλα τα άλλα θέματα κλπ.
Καταλήγοντας θέλω να πω ότι εδώ που έχουμε φθάσει η Παναγία να βάλει το χέρι της.»