Η Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν πήρε μέρος στην τελετή αγιασμού της νέας περιόδου της Βουλής και το έπραξε αυτό, γιατί ήθελε να καταγράψει με έναν σαφή τρόπο, για άλλη μία φορά, την ανάγκη των διακριτών ρόλων εκκλησίας και κράτους.
Έχουμε σταθερή την πεποίθηση, όσο και την εκτίμηση, ότι η εκκλησία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στο έργο της πολιτείας και προφανώς και στο έργο της πολιτικής. Αυτό θελήσαμε σήμερα να αναδείξουμε με τη μη συμμετοχή μας στην τελετή του αγιασμού, που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ενέργειά μας επικαιρικά συνδέεται και με το γεγονός ότι, υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των διαφόρων μονών. Ένα ζήτημα, που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου η περιουσία αυτή, ιδιαίτερα περιουσία σε γη, να δοθεί στους ακτήμονες, να δοθεί στους αγρότες, να δοθεί, όπως για παράδειγμα η λίμνη Βιστωνίδα, στους αλιείς, οι οποίοι και την δικαιούνται. Πολλά από τα ακίνητα της εκκλησίας και των μονών είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και πρέπει να υπάρξει η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, που διαχρονικά ταλαιπωρεί την ελληνική πολιτεία και αδικεί τον δημόσιο χώρο. Γιατί για δημόσια γη πρόκειται.
Ταυτόχρονα η Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταγράφει, μʼ ένα θετικό τρόπο, τη σύνεση και τη μετριοπάθεια, με την οποία χειρίζεται αυτά τα θέματα, τουλάχιστον στο επίπεδο του προφορικού λόγου, ο Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ιερώνυμος. Βέβαια απομένει να δούμε και έμπρακτα τα όσα ο προκαθήμενος της εκκλησίας έχει πει προς τον Ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω μία ερώτηση, σχετικά με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσον είναι εφικτή, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κατεβάσει μία πρόταση για απλή αναλογική, είναι εφικτή η σύγκλιση.
Φ.Κ.: Έχουμε πει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής ζωής. Για να δικαιολογούνται οι κεντρικές συνεργασίες, πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες και σε φερέγγυες πολιτικές πρακτικές, που θα μπορούν να μετατρέπουν σε καθημερινό αποτέλεσμα τις προγραμματικές συμφωνίες και εφόσον αυτές υπάρχουν. Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν. Υποστηρίζουμε όμως ταυτόχρονα ότι, εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η κοινή δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη η απόκρουση της νεοφιλελεύθερος συντηρητικής πολιτικής. Μια κοινή πολιτική δράση, για ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος. Και αυτός ο κοινός πολιτικός τόπος πρέπει να αναζητηθεί χωρίς ανώφελους ανταγωνισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα ήθελα να σας ρωτήσω και με την ιδιότητά σας, ως νομικού, πώς βλέπετε τα νομικά και συνταγματικό κωλύματα, που αναμένεται να υπάρξουν από την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις και να καταστήσει άκυρες όλες τις ανταλλαγές και τις μεταβιβάσεις περιουσίας, από τη Μονή Βατοπεδίου προς τρίτους και τούμπαλιν. Και επίσης θα ήθελα να σχολιάσετε τις πληροφορίες που θέλουν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, να προσφεύγει στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να δικαιωθεί εκεί και να μην περάσουν αυτές οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση προχθές.
Φ.Κ. Η ανάκληση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων, που σχετίζονται με μεταβιβάσεις και εκχώρηση περιουσίας προς τη Μονή Βατοπεδίου, είναι αναγκαία πράξη. Βεβαίως από μόνη της η ανάκληση των προηγουμένων Υπουργικών Αποφάσεων δεν λύει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα. Θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες και στο επίπεδο της νομοθεσίας και στο επίπεδο των δικαστικών αρχών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της περιουσίας των μονών.
Ο κ. Εφραίμ αν θέλει να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ας το πράξει κι ας επικαλεστεί ανύπαρκτους τίτλους, διότι πολλοί από τους τίτλους, τους οποίους επικαλούνται οι μοναχοί δεν υπάρχουν. Ή στο βαθμό, που κάποιοι υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που προβάλλουν.
Υπάρχει ένα ζήτημα εφαρμογής των όποιων τίτλων και στο βαθμό που υπάρχουν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντιστοιχούν σε πραγματικές εκτάσεις ή δεν αντιστοιχούν.
Σε κάθε όμως περίπτωση υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι κοινόχρηστες και οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει η πολιτεία, να αναζητήσει την έννοια του κοινοχρήστου, που σε κάθε περίπτωση εάν η έννοια του κοινοχρήστου μετατραπεί σε συγκεκριμένη θεσμική ρύθμιση θα λύσει πολλά από τα ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με την απόδοση και της λίμνης και άλλων γαιών στο ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία σʼ εκείνους που τα δικαιούνται, δηλαδή στους έλληνες πολίτες.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ορισμένες προϋποθέσεις για να επιληφθεί θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα και τα ένδικα βοηθήματα, που παρέχει η ελληνική νομοθεσία και εν συνεχεία η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τίποτα δεν σημαίνει αυτό το οποίο λέει ο Εφραίμ. Εκείνο το οποίο σημαίνει είναι ότι για άλλη μία φορά απειλεί. Και συμπεριφέρεται μʼ έναν τρόπο, ο οποίος είναι προσβλητικός και του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής πολιτείας. Και το ζήτημα είναι, πού βρίσκει το δικαίωμα ο Εφραίμ να κάνει επιχειρήσεις γης και ταυτόχρονα να μιλάει με αυτή την πολιτική αλαζονεία. Διότι ο κ. Εφραίμ, ουσιαστικά πολιτικολογεί. Και το θέμα είναι, ας το επαναλάβω. Από πού εξασφαλίζει αυτό το θράσος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Αλαβάνος. Ότι ο Εφραίμ έπρεπε να βρίσκεται στον Κορυδαλλό.
Φ.Κ.: Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε όντως με έναν έντονο τρόπο, ο οποίος δικαιολογείται από τα πράγματα, στην υπόθεση Βατοπεδίου και στην υπόθεση Εφραίμ, και που έχει σχέση με την ένταση της παρανομίας, στην οποία έχει με συγκεκριμένες πράξεις προβεί ο Εφραίμ, αλλά και άλλοι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σε σημερινές του δηλώσεις αποκάλεσε τον κ. Αλαβάνο, Εφραίμ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε κάποιο σχόλιο.
Φ.Κ. : Ο κ. Άνθιμος μας έχει συνηθίσει με επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Άνθιμος θα κάνει καλά να μιλήσει για την ουσία του ζητήματος. Και η ουσία του ζητήματος είναι η δήθεν ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου και των άλλων μονών, αλλά τι λέει ο κ. Άνθιμος και για την εκκλησιαστική περιουσία. Τι λέει και για τον τρόπο, με τον οποίο φέρεται να την έχει αποκτήσει η εκκλησία.
Όπως επίσης είναι αναγκαίο να σημειώσω ότι, όταν οι δικαιοπραξίες, δηλαδή οι μεταβιβάσεις που έγιναν είναι το αποτέλεσμα παράνομων πράξεων, αυτές οι δικαιοπραξίες, αυτές οι μεταβιβάσεις είναι άκυρες. Ακριβώς γιʼ αυτό το λόγο είπα λίγο πριν, απαντώντας σε ερώτησή σας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το περιεχόμενο των δικαιοπραξιών, αλλά ταυτόχρονα και η παρανομία σε επίπεδο Ποινικού Δικαίου των πράξεων, που οδήγησαν σʼ αυτές τις δικαιοπραξίες.
Να προσθέσω ακόμη ότι ο δικαστικός έλεγχος είναι αναγκαίος και πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προωθηθεί. Αλλά είναι αναγκαίος και ο πολιτικός έλεγχος. Είναι πολιτικά απαράδεκτο η Βουλή των Ελλήνων να παρακολουθεί ως ουδέτερος και απαθής παρατηρητής αυτή την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου που προσβάλλει το Δημόσιο χώρο. Προσβάλλει το δημόσιο αγαθό. Ο πολιτικός έλεγχος μπορεί να βαίνει παράλληλα με τον δικαστικό έλεγχο και σε τίποτα ο ένας έλεγχος δεν εμποδίζει τον άλλον. Το γεγονός ότι, η κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή τη στιγμή να γίνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι πράξη τεράστιας ευθύνης, που αναλαμβάνει σε ό,τι έχει σχέση με την πολιτική λειτουργία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι, υπάρχουν φήμες για πρόωρες εκλογές και εξάλλου κι εσείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητάτε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο, εάν αυτές οι εκλογές γίνουν, τόσο για την υπόθεση της SIEMENS, όσο και για το Βατοπέδι, εάν εν τέλει προκύψουν όποιες πολιτικές ευθύνες, πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να είναι εκλογές και παραγραφής συν τοις άλλοις.
Φ.Κ.: Με την έννοια ότι, ήδη από σήμερα έχουμε μπει στη δεύτερη περίοδο. Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα και εδώ πρέπει κανείς να σταθμίσει το σημαντικό. Και το σημαντικό είναι και η υπόθεση της SIEMENS να αναδειχθεί και ανεξάρτητα από ποινικές ευθύνες, διότι υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα να φύγει και η νεοφιλελεύθερη, νεοσυντηρητική πολιτκή, η οποία στην κυριολεξία διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και παρωθεί μεγάλα κοινωνικά στρώματα στο οικονομικό περιθώριο. Αυτή η πολιτική πρέπει να φύγει.
To Γραφείο Τύπου