Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, δυνατότητας 110 κλινών, χτίστηκε σε οικόπεδο 12.000 m², το 1971. Σήμερα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής. Έχουν μάλιστα κριθεί επικίνδυνες από το 1999, λόγω κακοτεχνιών. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Ο Δήμος Πρέβεζας, με απόφασή του στις 21/7/2008, παραχώρησε δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων στη θέση Μύτικα για την ανέγερση νοσοκομείου, με την προϋπόθεση η ανέγερση να αποτελεί δημόσια δαπάνη μόνο, και το νοσοκομείο που θα ανεγερθεί να είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ, όπως και όλες οι λειτουργίες του.
Το Υπουργείο Υγείας όμως, μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ, εκβιάζει να γίνει αποδεκτή η ανέγερση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα), ειδάλλως θα το κτίσει σε άλλο Δήμο και όχι στην Πρέβεζα.
Η κατασκευή δημοσίων έργων μέσω ΣΔΙΤ ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών κεφαλαιώδους σημασίας, όπως είναι η υγεία. Αναπόφευκτα το κόστος κατασκευής και το συνακόλουθο κέρδος των ιδιωτών που μετέχουν, θα κληθούν να καταβάλλουν στο διηνεκές τα χρεοκοπημένα ταμεία και οι εξουθενωμένοι οικονομικά πολίτες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
• Είναι στις προθέσεις του να ανεγερθεί νέο Γενικό Νοσοκομείο στο Μύτικα Πρέβεζας με δημόσιες δαπάνες, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του να είναι στην κυριότητα του δημοσίου και με όλες τις λειτουργίες του ενταγμένες στο ΕΣΥ;
• Σε αντίθετη περίπτωση, έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες για την πόλη της Πρέβεζας από την απομάκρυνση του Νοσοκομείου; Ποιο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες και τα ταμεία τους; Δεν καταστρατηγείται έτσι η Δημόσια και δωρεάν υγεία;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ