Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, (Αλουμίνιο της Ελλάδας) στον κόλπο της Αντίκυρας, παράγουν κάθε χρόνο 700.000-800.000 τόνους ερυθράς ιλύος (κόκκινης λάσπης) με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, που επί 45 χρόνια πέφτουν μέσα στον Κορινθιακό. Είκοσι πέντε εκατ. τόνοι κόκκινης λάσπης έχουν απορριφθεί στο βυθό του Κορινθιακού μέχρι τώρα, ενώ 300 τετραγωνικά χλμ του βυθού, είχαν ήδη καλυφθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Το Αλουμίνιο της Ελλάδος, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας δεν έχει άδεια για τη διάθεση της λάσπης στη θάλασσα. Το 1972, πήρε άδεια διάθεσης αποβλήτων από τη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας χωρίς σαφή αναφορά στην κόκκινη λάσπη. Το 1979, εκδόθηκε άδεια από τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας (α.π.21195/6-11-78). Το 1980 καθορίστηκαν όρια εκροών για τον Κορινθιακό και το 1983 η νέα άδεια διάθεσης αποβλήτων στον Κορινθιακό εξαιρούσε την κόκκινη λάσπη. Έτσι το καθεστώς με το οποίο διαθέτει τη λάσπη παραμένει αδιευκρίνιστο και για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας με το 1844/26-5-2008 έγγραφό της ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ/νση ΕΑΡΘ και ΕΥΕΠ) και το ΥΠΑΝ (Γ.Γ. Βιομηχανίας) να ενημερωθεί για το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης για τη διάθεση της λάσπης.
Αντί απάντησης την 25η Αυγούστου του 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωση τύπου σπεύδει να αναφέρει ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των νέων περιβαλλοντικών όρων –που έπρεπε να ισχύουν από 1/10/2007 – χωρίς να αναφέρει ότι δεν έχουν υπογράψει όλα τα συναρμόδια υπουργεία, άρα δεν έχει ισχύ ακόμη. Επίσης αναφέρει ότι «Η απόφαση αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μεταξύ άλλων προβλέπει: Εγκατάσταση μέχρι τέλους του 2008 δεύτερης φιλτρόπρεσσας και χρονοδιάγραμμα για την παύση των καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, από το 2008 ώστε να μηδενιστεί στο τέλος του 2011.».
Παράλληλα λόγω και της ισχυρής πίεσης των πολιτών, έγινε για πρώτη φορά έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Αλουμίνιο της Ελλάδος και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων αλλά δεν αναφέρεται τίποτε για την ερυθρά ιλύ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιο ήταν το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης της διάθεσης της ερυθράς ιλύος από την Αλουμίνιο της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα;
- Τί μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την περιβαλλοντική εξυγίανση της θαλάσσιας και της χερσαίας περιοχής της Αλουμίνιο της Ελλάδας και ποιοι έλεγχοι έχουν προβλεφθεί για να αποτραπεί η μελλοντική επιβάρυνση της περιοχής;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Νικόλαος Τσούκαλης