08/10/2008
Αποσπάσματα από την εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη στη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες
Ο Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, ήταν στον «αέρα», βρίσκεται, εν μέσω θυελλώδους κρίσης, εκτός τόπου και χρόνου και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Η χώρα χρειάζεται έναν άλλο προϋπολογισμό που να συγκρατήσει τον οικονομικό κατήφορο και να στηριχτεί στις εξής κατευθύνσεις:
- Ουσιαστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Στήριξη των μισθών και των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και χορήγηση ουσιαστικού διορθωτικού ποσού
- Έκτακτη μεγάλη αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αντί της σημερινής μείωσής του, ως παράγοντα συγκράτησης της οικονομικής επιβράδυνσης.
Αυτή την ώρα, το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε «κουρελόχαρτο» και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο Σύμφωνο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία, και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες είναι εντελώς ανεπαρκές, διάτρητο και το χειρότερο, αποτελεί ένα άλλοθι για τη ληστρική πρακτική των Τραπεζών και την κυβερνητική αφασία.
Αυτή την ώρα απαιτούνται δραστικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και για την αποτροπή μιας κρίσης που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προτείνουμε τα εξής:
- Η Ελλάδα, αλλά και η Ε.Ε. χρειάζεται μια νέα στρατηγική για το δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενάντια στις κερδοσκοπικές πρακτικές του παρελθόντος.
- Σε αυτή την κατεύθυνση, ως πρώτο βήμα χρειάζεται η ανάκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο και η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
- Να αναλάβει άμεσα το δημόσιο τον έλεγχο στη διαμόρφωση των επιτοκίων με στόχο, αν όχι τη μείωση, τουλάχιστον τη συγκράτηση ή και το πάγωμά τους.
- Να σταματήσουν οι Τράπεζες να χρεώνουν για τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια επιτόκια ανώτερα από το εξωτραπεζικό δικαιοπρακτικό επιτόκιο (περίπου 10%)
- Να καταργηθούν νομοθετικά άμεσα όλες οι καταχρηστικές χρεώσεις και επιβαρύνσεις των Τραπεζών, πολύ περισσότερο αυτές που έχουν κρίνει ως παράνομες τα δικαστήρια.
- Να ανασταλεί η συνεισφορά 12 %0 του Ν. 128/75 σε βάρος των δανειοληπτών
- Να παγώσουν, όσο διαρκεί η κρίση, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι ενός επαρκούς ύψους αντικειμενικής αξίας.
- Να καταργηθεί η κατάσχεση της πρώτης κύριας κατοικίας
- Να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων σε όσους δανειολήπτες έχουν ανάγκη χωρίς να ανέβει η συνολική επιτοκιακή επιβάρυνση του δανειολήπτη.
- Να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ανοχής στην αποπληρωμή δανείων από τρεις, σε τουλάχιστον έξι δόσεις.
- Να μειωθεί το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής δόσης