Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/10/2008

Αννα Φιλίνη: Απαράδεκτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Η ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό που παρουσιάσθηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την έναρξη της συζήτησής του στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) προωθεί το μοντέλο του μαζικού τουρισμού με έμφαση στο real estate του νησιωτικού χώρου και των παρακτίων περιοχών της χώρας μας.

Παρόλες τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το σύνολο των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο σχέδιο που παρουσιάσθηκε το Μάιο του 2007, διαπιστώνουμε ότι οι αλλαγές στο παρόν σχέδιο δεν αλλάζουν την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές της χώρας μας στα μεγάλα κτηματομεσιτικά και εργολαβικά συμφέροντα. Αντιθέτως μάλιστα παρατηρούμε ότι οι περισσότερες τροποποιήσεις είναι προς το δυσμενέστερο, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προωθείται σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην χωρική οργάνωση του τουρισμού, ούτε βέβαια σε μια ποιοτική, βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη όπως επικαλείται. Αδιαφορεί για τη φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων των νησιών και των παράκτιων περιοχών, καθώς και για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δίνει τη δυνατότητα δόμησης σε ακατοίκητα νησιά, την υλοποίηση επενδύσεων σε 5 βραχονησίδες και εξισώνει ως προς τους όρους δόμησης τα μεσαία νησιά με την ομάδα των μεγάλων νησιών επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την κατασκευή τουριστικών μονάδων 100 κλινών.

Επιπλέον επιτρέπει τη δόμηση ακόμα και σε 50μ. απόσταση από τον αιγιαλό (η νομολογία του ΣτΕ ορίζει τα 100μ.) και την κατασκευή μεγάλης κλίμακας τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμα και σε περιοχές εκτός σχεδίου του Δικτύου NATURA, καθώς και σε ζώνες αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Αυξάνει τη δόμηση και τις κλίνες ανά στρέμμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλοεργολάβους-επενδυτές να επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κατασκευάζουν τεράστιες τουριστικές μονάδες με όρους δόμησης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και στη συνέχεια να πουλούν το 50% από αυτές ως παραθεριστική κατοικία.

Επιτρέπει την εξορυκτική δραστηριότητα σε τουριστικές περιοχές και εν μέσω του σκανδάλου του Βατοπεδίου προβλέπει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στα προστατευόμενα εθνικά θαλάσσια πάρκα και τη δημιουργία υδροβόρων γηπέδων γκολφ σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Ουσιαστικά η παρούσα ΚΥΑ επιδοτεί τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας (τουριστικά χωριά), αυξάνοντας την εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και με κατά περίπτωση κατάργηση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων (π.χ. σε ζώνη 500μ. από οικισμούς ορίζεται αρτιότητα 2 στρέμματα).