Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Δ.Ε.Η., λόγω της αναποτελεσματικής διοίκησης και διαχείρισης που ασκήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν την ζημιογόνα οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Η. Αντίθετα ο υφυπουργός ενώ ομολόγησε την ύπαρξη του προβλήματος, επιχείρησε να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από την διαχειριστική εικόνα και τα αποτελέσματα της Δ.Ε.Η, λέγοντας ότι την ευθύνη της Δ.Ε.Η. έχει η Διοίκησή της.
Ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας δήλωσε ότι ο υφυπουργός απέφυγε νʼ απαντήσει στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και τόνισε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για την αρνητική διαχειριστική λειτουργία της Δ.Ε.Η., της οποίας τʼ αποτελέσματα θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και επεσήμανε ότι:
«Πέρα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων που αναμφισβήτητα επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας της Δ.Ε.Η, υπάρχουν και άλλες αιτίες οι οποίες συνιστούν πρόβλημα διοίκησης και εν τέλει πολιτικής ευθύνης διαχείρισης της Δ.Ε.Η. Δεν έγιναν νέες μονάδες, παρότι της είχε δοθεί της Δ.Ε.Η. το σχετικό δικαίωμα από το έτος 2003. Ζημιώνεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο από τις στρεβλώσεις στην οριακή τιμή συστήματος αφού υποχρεούται να παρέχει ρεύμα προς τον καθένα.
Υπάρχουν ζητήματα σχέσεων της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. με τους εργαζομένους, γεγονός που αντανακλά αναμφισβήτητα στις εργασιακές συνθήκες και κατά συνέπεια στην απόδοση της Δ.Ε.Η. σʼ ότι αφορά το σκοπούμενο.
Δεν μας είπε τίποτα ο Υφυπουργός αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Υπάρχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν, ιδιωτικές επιχειρήσεις, το ρεύμα για τις δραστηριότητές τους σε πολύ φθηνότερη τιμή από εκείνη στην οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ως παραγωγοί, πωλούν στη Δ.Ε.Η. Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την πουλάνε στη Δ.Ε.Η. ακριβότερα από την τιμή στην οποία αγοράζουν ρεύμα από τη Δ.Ε.Η. για τις δικές τους δραστηριότητες.
Προκύπτει επίσης ζημία για τη Δ.Ε.Η. από την πώληση στην βιομηχανία βάσει των τιμολογίων υψηλής τάσης, τη γνωστή Α150 και είναι τεράστια. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι από αυτή την πώληση της υψηλής τάσης στις διάφορες βιομηχανίες έχει επιβαρυνθεί τεράστια η Δ.Ε.Η. Το μεγάλο ζήτημα είναι: μέσα σε πια επιχειρηματική λογική εντάσσεται η Δ.Ε.Η.; Διότι αν συνεχισθεί αυτή η πορεία- και δεν μας είπατε τίποτα για την ανάκαμψη της ΔΕΗ - ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, στις πλάτες του οποίου θα μεταφερθούν, με τα διάφορα τιμολόγια, οι ζημιές οι οποίες δυναμικά όσο και αρνητικά καταγράφονται τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους . Λυπάμαι που το διαπιστώνω αλλά αυτή η ζημιογόνα πορεία θα εξελιχθεί σε περισσότερο ζημιογόνα.»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επόμενη είναι η επίκαιρη ερώτηση 87/6-10-2008 του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών –είναι εδώ για να απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης- σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της Δ.Ε.Η.
(KO)
(1BM)
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουβέλη έχει ως εξής:
«Ασυνήθιστα αυξημένα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασαν οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ στις οποίες απεικονίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης κατά το πρώτο (α) εξάμηνο του έτους 2008 (ζημία ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ).
Είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται ζημία μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της εταιρείας σε Α.Ε. και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία τριετία οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, καθώς και στις πάγιες υποχρεώσεις που κλήθηκαν να καταβάλουν οι καταναλωτές, ήταν κατά πολύ υψηλότερες του πληθωρισμού της αντίστοιχης περιόδου.
Επειδή η εικόνα αυτή της ζημιογόνας κατάστασης της ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο (β) εξάμηνο του έτους 2008, με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται σε μία αδιέξοδη οικονομική θέση όπου για την αντιμετώπισή της λόγω του κοινωφελούς της χαρακτήρα θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και φορολογούμενοι της χώρας.
Επειδή η σημερινή κρίση αποδίδεται στην Κυβέρνηση τόσο για τις αναποτελεσματικές επιλογές της που έκανε στο επίπεδο των ανώτατων διοικητικών στελεχών όσο και στις πολιτικές ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τα εξής:
Ποια είναι η θέση τους για τη ζημιογόνα κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η ΔΕΗ, ποια τα αίτια που την οδήγησαν σʼ αυτή την οικονομική θέση και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρνητική αυτή κατάσταση και να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ;
Ποιο είναι το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για τη δραστηριότητα που ασκεί αυτή στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από το εισαγόμενο ή παραγόμενο ρεύμα από ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το οποίο αγοράζει και στη συνέχεια διαθέτει στην κατανάλωση;»
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Κουβέλη για την ερώτηση, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθεί η Βουλή με έγκυρο τρόπο για ένα σημαντικό ζήτημα, πέρα από σπερμολογίες και φήμες.
Όντως, στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου της «ΔΕΗ Α.Ε.» καταγράφονται αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Βάσει της εταιρείας, αυτά είναι 58,1 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς την πρόβλεψη για το διοξείδιο του άνθρακα ή 115 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της «ΔΕΗ Α.Ε.», αυτή η αρνητική κατάσταση οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών καυσίμων και ενέργειας, καθώς το 51% των εσόδων της εταιρείας είναι άμεσα εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων, αλλά βεβαίως και στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Είναι γνωστό ότι το λειτουργικό κόστος της «ΔΕΗ Α.Ε.» επηρεάζεται καθοριστικά από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ειδικά κατά τους μήνες αιχμής, υπάρχει ανεπάρκεια ισχύος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής επιδρά αρνητικά στην οριακή τιμή συστήματος και επιτείνεται το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά το 2008 η ΔΕΗ αναγκάζεται να προβαίνει σε σημαντικές αγορές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2008 με δαπάνη 57.000.000 ευρώ περίπου, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη του 2007 ήταν μηδενική.
Κύριε συνάδελφε, παρά ταύτα, όλα αυτά θα μπορέσουν να αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
(DE)
(KO)
Όμως, ανεξάρτητα από το τι ακριβώς λένε τα νούμερα, κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, όταν η Δ.Ε.Η. Α.Ε. καταγράφει ζημιές. Γνωρίζετε ότι η Δ.Ε.Η. λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και την ευθύνη της λειτουργίας της έχει το Διοικητικό Συμβούλιο, που ελέγχεται, βεβαίως, από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Κάθε πράξη, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, κρίνεται και στην όποια κρίση μεγάλη βαρύτητα -τη μέγιστη, θα έλεγα- έχει και το κοινωνικό συμφέρον σε συνδυασμό με την αγορά.
Θέλω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, με την ευκαιρία της πρωτολογίας μου, σε αυτή τη συζήτηση να σημειώσω ότι η Δ.Ε.Η. είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της εθνικής μας οικονομίας, εργοδότης χιλιάδων εργαζομένων, με διαχρονική προσφορά υπηρεσιών σε όλους τους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα. Γιʼ αυτό και είναι ευθύνη όλων μας να παραμείνει μια υγιής και ανταγωνιστική επιχείρηση. Γιʼ αυτό και θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το μέλλον της, διερευνώντας το πώς θα ενδυναμώσουμε τη Δ.Ε.Η. και θα της διασφαλίσουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε ένα χώρο που γνωρίζει μεγάλη επέκταση και βεβαίως, οβιδιακές αλλαγές, θα έλεγα.
Για την Κυβέρνηση, λοιπόν, η στόχευση είναι δεδομένη: Απελευθερωμένη αγορά με υγιή ανταγωνισμό, μέγιστη προστασία του καταναλωτή, λειτουργική και σύγχρονη Δ.Ε.Η. στην υπηρεσία του καταναλωτή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Κουβέλη, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Και εσάς, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ, κυρίως για την παραδοχή σας ότι πράγματι, προκαλείται πολιτική δυσαρέσκεια από τη ζημιογόνα εξέλιξη της Δ.Ε.Η.
Και βεβαίως, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Δ.Ε.Η. έχει προσφέρει και καλείται, επίσης, πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες.
Όμως, κύριε Υπουργέ, πέρα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, που αναμφισβήτητα -εγώ το συνομολογώ- επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας της Δ.Ε.Η., υπάρχουν και άλλες αιτίες οι οποίες συνιστούν πρόβλημα διοίκησης και εν τέλει, πολιτικής ευθύνης διαχείρισης της Δ.Ε.Η.
Και οφείλω να είμαι συγκεκριμένος. Δεν έγιναν νέες μονάδες, παρότι της είχε δοθεί της Δ.Ε.Η. το σχετικό δικαίωμα από το έτος 2003. Ζημιώνεται -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο- από τις στρεβλώσεις στην οριακή τιμή συστήματος και πρέπει να παρέχει ρεύμα προς τον καθένα, όντας η Δ.Ε.Η. το τελευταίο καταφύγιο.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, οφείλω με θλίψη να καταγράφω ότι υπάρχουν ζητήματα σχέσεων της διοίκησης της Δ.Ε.Η. με τους εργαζομένους, γεγονός που αντανακλά αναμφισβήτητα στις εργασιακές συνθήκες και κατά συνέπεια, στην απόδοση της Δ.Ε.Η. σε ό,τι αφορά το σκοπούμενο.
Κύριε Υπουργέ, δεν μας είπατε, όμως, τίποτα αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Υπάρχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρία Πρόεδρε, οι οποίες αγοράζουν το ρεύμα για τις δραστηριότητές τους σε πολύ φθηνότερη τιμή από εκείνη στην οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ως παραγωγοί, πωλούν στη Δ.Ε.Η. Πρόκειται για μία τραγική κατάσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την πουλάνε στη Δ.Ε.Η. ακριβότερα από την τιμή στην οποία αγοράζουν ρεύμα από τη Δ.Ε.Η. για τις δικές τους δραστηριότητες.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, πρέπει να συνομολογήσετε ότι η ζημία της Δ.Ε.Η. από την πώληση στη βιομηχανία, βάσει των τιμολογίων υψηλής τάσης, η γνωστή Α-150, είναι τεράστια. Υπάρχουν στοιχεία -τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, τουλάχιστον, εξίσου με εμένα- τα οποία αποδεικνύουν ότι από αυτή την πώληση της υψηλής τάσης στις διάφορες βιομηχανίες έχει επιβαρυνθεί τεράστια η Δ.Ε.Η.
Θέλω με άλλα λόγια να πω -και ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε- ότι το μεγάλο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, είναι μέσα σε ποια επιχειρηματική λογική εντάσσεται η Δ.Ε.Η. Διότι, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία -και δεν μας είπατε τίποτα για την ανάκαμψη της Δ.Ε.Η.- ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, στις πλάτες του οποίου θα μεταφερθούν με τα διάφορα τιμολόγια οι ζημιές οι οποίες δυναμικά όσο και αρνητικά καταγράφονται, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και λυπάμαι που το διαπιστώνω, αλλά αυτή η ζημιογόνα πορεία θα εξελιχθεί σε περισσότερα ζημιογόνα.
(TR)
(DE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, σας άκουσα με προσοχή.
Είναι προφανές ότι είναι κοινή η ανησυχία για την πορεία της Δ.Ε.Η. Α.Ε. . Συνομολογήσαμε ότι σημαντική επιβάρυνση της Δ.Ε.Η. προέρχεται από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Να υπογραμμίσω, όμως, μερικά στοιχεία ακόμα.
Το 31,8% της παραγωγής ρεύματος της Δ.Ε.Η. Α.Ε. προέρχεται από αυτές τις πηγές. Και γνωρίζετε ότι οι τιμές ιδιαίτερα στα καύσιμα αυτά αυξήθηκαν ραγδαία. Φέτος υπήρξε μειωμένη λιγνιτική παραγωγή με αποτέλεσμα να συμμετέχει κατά 45% έναντι 50% που συμμετείχε ο λιγνίτης στην παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών και των αγορών από ανεξάρτητους παραγωγούς κατά 32%. Οι αγορές ηλεκτρισμού διαμόρφωσαν, καθώς στηρίζονται στην παραγωγή με εισαγόμενα καύσιμα, αυξημένη οριακή τιμή. Όλα αυτά μαζί με την επιβάρυνση για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αύξησαν το κόστος και προκάλεσαν τις ζημιές.
Κύριε συνάδελφε, πάντως θα ήθελα να υπογραμμίσω και κάτι ακόμα. Σε κάθε περίπτωση για εμάς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, ήταν, είναι και θα είναι οι καταναλωτές. Και αυτό ας είναι σαφές. Ήδη οι οικονομικά ασθενείς καταναλωτές μέχρι 800 κιλοβατώρες δεν είχαν καμία αύξηση. Και θα πρέπει επιτέλους, κύριε συνάδελφε, να αναγνωριστεί και ένα πραγματικό γεγονός το οποίο δεν έχει τύχει και της απαραίτητης εάν θέλετε δημοσιότητας, δεν το γνωρίζει ο κόσμος.
Το τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. σε πραγματικές τιμές είναι το πρώτο χαμηλότερο μεταξύ της Ευρώπης των είκοσι επτά και σε απόλυτες τιμές, το τρίτο χαμηλότερο. Και σε καμία περίπτωση εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξει αυτή η σχέση. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. είναι και θα παραμείνει μία μεγάλη επιχείρηση στην υπηρεσία των καταναλωτών. Η Κυβέρνηση προσεκτικά παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Όπου κριθεί σκόπιμο, θα παρέμβει.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας έχει καταστήσει σαφή τη θέση της Κυβέρνησης για τη Δ.Ε.Η. Δεν θα την αφήσουμε να γίνει ένα πρόβλημα τύπου Ολυμπιακής. Είναι δεδομένη η ευθύνη όλων μας γιʼ αυτό, Κυβέρνησης, Αντιπολίτευσης, συνδικαλιστών. Η άρνηση και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Όλοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε από τον ελληνικό λαό. Αξιολογεί ο λαός και τι λέμε και τι κάνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Αξιολογεί πάνω από όλα την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και είμαι σίγουρος, κύριε συνάδελφε, ότι όλα τα αναχώματα που ανέφερα προηγουμένως και που αποτελούσαν αναχώματα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και προωθήσεις κυβερνητικού έργου με αναπτυξιακές δομές, με στόχο βεβαίως τελικά την ωφέλεια της ανάπτυξης να τη καρπωθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, αυτό θα είναι και το μόνιμο διακύβευμα. Και νομίζω ότι σʼ αυτό το διακύβευμα, το οποίο καλούμαστε όλοι να το κερδίσουμε, όλοι θα βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με επιστολή του ο συνάδελφος Γιάννης Σκουλάς προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητάει από το Σώμα να του εγκριθεί άδεια απουσίας από τις εργασίες μας για το διάστημα από 13 μέχρι και 16 Οκτωβρίου, λόγω μετάβασής του στο εξωτερικό.
Εγκρίνει η Βουλή;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Η Βουλή ενέκρινε.