Εάν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας, περιφέρονται σήμερα σε διάφορα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της Δύσης, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μας πουν ότι, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, τότε είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Διότι οι μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ. στηρίχθηκαν στη λογική λιγότερο κράτος και σήμερα βλέπουμε ότι οι υποστηρικτές της ελεύθερης και ανεξέλεγκτης αγοράς, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσφεύγουν αναγκαστικά στο περισσότερο κράτος.
Το πιο σημαντικό που έχει να κάνει η Ν.Δ. είναι να ζητήσει συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για την περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί και η δική μας χώρα.
Σε σχέση με το θέμα των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να έχουμε τα μέτρα της κυβέρνησης σύντομα, εμείς θέλουμε να πούμε το εξής:
Πρώτον, δεν συμφωνούμε με τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν τη μεγάλη ευθύνη και εθνικά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια, για τη μεγάλη κρίση την οποία βιώνουμε στην οικονομία. Δεν δεχόμαστε αυτές τις ενέργειες, που είναι έξω από το πλαίσιο της διαφάνειας, έξω από το πλαίσιο των ελέγχων, έξω από το πλαίσιο των κριτηρίων.
Δεύτερο, εμείς θεωρούμε ότι, οποιαδήποτε χρηματοδότηση γίνει, από την πλευρά του δημοσίου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταθέτες τους, οι τράπεζες. Αυτό πρέπει να σημαίνει συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των συγκεκριμένων τραπεζών που επιλέγει και έλεγχο των τραπεζών αυτών.
Το τρίτο θέμα, το οποίο θέλουμε να αναφέρουμε είναι ότι δεν μπορούμε να ακούμε για εγγυοδοσία των τραπεζών, όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα εγγυοδοσίας, σε σχέση με τον τομέα της στέγασης, προκειμένου να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ιδιαίτερα σε εποχές σαν τη σημερινή που τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί. Όταν υπάρχει το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και της εγγύησης για τα αποθεματικά τους. Θα περιμέναμε να ακούσουμε, κατά προτεραιότητα, την εκτίμηση του ύψους των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων, των αποθεματικών τους και των τοξικών τίτλων, που έχουν και την ανάγκη να αντικατασταθούν από ασφαλή κρατικά ομόλογα. Όταν υπάρχει το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου εκεί πρέπει να υπάρξει εγγυοδοσία από την πλευρά της πολιτείας, ιδιαίτερα σε μια εποχή ύφεσης και συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ή τέλος όταν υπάρχει το θέμα της εγγυοδοσίας για τα δάνεια των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων που δύσκολα πια μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν προτεραιότητα, στην πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας, πριν οι συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική κοινωνία φθάσουν στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων.
To Γραφείο Τύπου