- Εξεταστική Επιτροπή λοιπόν για το Βατοπέδιο…
Επιτέλους και μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Έπρεπε να φτάσουμε στο πιο ακραίο σημείο εξευτελισμού των θεσμών και κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, να έχουμε δηλαδή δύο εισαγγελείς οι οποίοι διαμαρτύρονται για αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να φτάσουμε σ΄ αυτό στο οποίο δεν φτάσαμε ποτέ, εγκαίρως τουλάχιστον, σε μια σειρά από περιπτώσεις κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ούτε στην υπόθεση των ομολόγων, ούτε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ούτε στην υπόθεση των Πακιστανών.. και τόσες άλλες περιπτώσεις.
- Σύμφωνα με όσα έχετε πει, θα ζητήσετε κι εσείς ή θα δεχτείτε αν το ζητήσει η Ν.Δ. εξεταστική επιτροπή για όλες τις περιόδους, και τις προηγούμενες και των κυβερνήσεων Σημίτη για το θέμα αυτό..
Εμείς είχαμε ζητήσει εγκαίρως, από τις αρχές του Σεπτέμβρη, εξεταστική επιτροπή που να ξεκινάει από τότε που ξεκίνησε αυτό το αλισβερίσι, «το ιερό» αλισβερίσι της Μονής με το δημόσιο. Και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και θα είναι και μια πράξη γενναία και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να το αποδεχθεί. Δεν είναι πράξη συγκάλυψης…
.. Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πράξη, δεδομένου ότι και στην περίπτωση της Siemens είδαμε ότι ο κ. Παπανδρέου βγήκε και είπε πρώτος -και προς τιμήν του- ότι εγώ ζητώ να αποκαλυφθούν τα πάντα και σ΄ ότι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή δεν μπορεί στην υπόθεση Siemens να το λέει και στην υπόθεση του Βατοπεδίου να μην το λέει. Και βεβαίως νομίζω ότι οφείλουμε όλοι, γιατί η πίεση είναι πλέον από την κοινωνία αφόρητη, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
- .. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σκάνδαλο το οποίο φέρει υπογραφές συγκεκριμένων υφυπουργών … ξέρουμε ότι δεν έχουν μπει αντίστοιχες υπογραφές -για ανταλλαγές ακινήτων μιλάω πάντα, δεν ξέρω για άλλες υποθέσεις- υπουργών του ΠΑΣΟΚ, άρα γιατί .. τι χρεία έχουμε μιας εξεταστικής επιτροπής η οποία συνήθως δεν βγάζει και αποτέλεσμα..
Αν το ξεκινάμε με το δεδομένο ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα, τότε δεν έχει κανένα νόημα να την κάνουμε.
- Λέω ότι συνήθως οι επιτροπές όταν γίνονται και υπό την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και απλώνουν τόσο πολύ.. τις περισσότερες φορές για να μην βγάλουν κανένα αποτέλεσμα.
Μην το λέτε αυτό, δεν είναι άπλωμα. Εδώ είναι πολύ συγκεκριμένες οι πράξεις που έχουν γίνει.
- Στο ΠΑΣΟΚ για ανταλλαγές ακινήτων τι πράξεις έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; …
Είναι πολύ συγκεκριμένες οι γνωμοδοτήσεις που είχαμε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και αποδοχή αυτών των γνωμοδοτήσεων από τους υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ…
- Ναι, αλλά αναπέμφθησαν….
Αν δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα φανεί γιατί πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, είναι σαφές. Αν αποδέχεσαι μια γνωμοδότηση που είναι καθ΄ όλα υψηλού κύρους, όπως έγινε την περίοδο εκείνη, ακόμα κι όταν την αποδέχεσαι λέγοντας ότι δεν έχω άλλη επιλογή ως υπουργός έχεις την πολιτική ευθύνη της πράξης σου.
- Όταν την αναπέμπεις δεν αποποιείσαι αυτές τις πολιτικές ευθύνες; …
Βεβαίως.. Όλα αυτά όμως πρέπει να τεθούν υπόψη της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ο φόβος ότι, αν αρχίσουμε να ψάχνουμε την υπόθεση από τότε που ξεκίνησε, θα χάσουμε την ουσία που είναι η πολιτική και ποινική ευθύνη των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, λέει μια παροιμία. Άρα λοιπόν αν δεν υπάρχει κανένας φόβος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε ότι θα πλατιάσουμε και θα χάσουμε την ουσία. Αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θα φανεί, θα προχωρήσει η διαδικασία και θα εντοπιστούν όλων οι ευθύνες και προφανώς αυτές που αφορούν στους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης.
- Γιατί περιορίζεστε ως αίτημα στην εξεταστική επιτροπή και όχι απευθείας στην προανακριτική, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ, που εντάσσεται η προανακριτική στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ η εξεταστική όχι…..
Η εξεταστική επιτροπή για μας είναι ένα αίτημα που το έχουμε καταθέσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη και υπενθυμίζω ότι παρόμοιο αίτημα είχαμε για μια σειρά από άλλες περιπτώσεις. ..
- Ναι, για όλα… Αν τώρα προκύπτουν ευθύνες συγκεκριμένες, γιατί δεν πάμε σε προανακριτική….
Αυτό θα το εξετάσουμε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θετικό στοιχείο. Το στοιχείο το ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε την εξεταστική επιτροπή. Και είναι θετικό στοιχείο γιατί μέχρι τώρα είχαμε μια αρνητική στάση της κυβέρνησης σε μια σειρά από περιπτώσεις, με το επιχείρημα ότι δεν έχει καταλήξει η δικαιοσύνη. Και όπως αποδεικνύεται η δικαιοσύνη δεν κατέληγε διότι ασκούνταν πιέσεις υπερβολικές σε εισαγγελείς, δεν πήγαιναν ποτέ υποθέσεις σε εξεταστική επιτροπή ή, όταν πήγαιναν…
- … Υπάρχουν περιπτώσεις που παραγράφησαν, ετέθησαν στο αρχείο….
Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θετικό στοιχείο, που είναι ότι έκανε πίσω η κυβέρνηση. Και για την ώρα αυτό είναι σημαντικό. Να ξεκινήσει η διαδικασία και μετά βεβαίως, αναλόγως και με τα στοιχεία που θα προκύψουν, είναι όλα ανοιχτά…
- Το μεγάλο θέμα της εποχής είναι η οικονομική κρίση.. χτυπάει την πόρτα και στην Ελλάδα η ύφεση. Είχαμε αυτή την παρέμβαση από την Ε.Ε., έδωσε μια ανάσα, δεν ξέρω πόσο προσωρινή…. Ερώτημα γιατί το κόμμα σας ή για να είμαι πιο συγκεκριμένος κάποια στελέχη του κόμματός σας κορυφαία μίλησαν για ληστεία, για κλοπή εκ μέρους της Ε.Ε. σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση. Δεν θεωρείτε ότι για την ώρα και για τις συνθήκες είχε θετικά στοιχεία η πρόταση αυτή; …
Εμείς αυτό που είπαμε και το επαναλαμβάνουμε είναι ότι δεν συμφωνούμε με το να δίνεται τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες, να εκταμιεύονται τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος από τους κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά ρίσκα που ανέλαβαν τα περίφημα golden boys και ταυτόχρονα οι ίδιες κυβερνήσεις να αρνούνται, όπως αρνούνταν και όλο το προηγούμενο διάστημα, οποιαδήποτε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας.
- Σε σχέση με την παρούσα κρίση είναι διαφορετικά πράγματα αυτά.. Τα λεφτά που δίνονται δεν δίνονται τζάμπα…
Αυτό θα το δούμε. Κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις, διότι έχουμε την αίσθηση ότι αν δεν υπάρξει μια συνολική, ριζική αλλαγή κατεύθυνσης και πλαισίου στην Ευρώπη, πολύ γρήγορα θα δούμε ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα, που μόνο στόχο έχει την πρόσκαιρη σταθεροποίηση των αγορών και στο τέλος βεβαίως αυτά τα λεφτά θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, δηλαδή η κοινωνία και άρα για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε με αρνητικό πηλίκο.
Υπ΄ αυτή την έννοια προφανώς και κάποιος έπρεπε να προσπαθήσει να απαντήσει στο άμεσο της κρίσης, δηλαδή προφανώς και έπρεπε να υπάρξει ένα σχέδιο σταθεροποίησης των χρηματαγορών. Όμως αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει μια προοπτική. Κάθε κρατικοποίηση, χωρίς να είναι στοχευμένη, χωρίς να έχει μια προοπτική πολύ συγκεκριμένη, δεν σημαίνει ότι είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Στην προκειμένη περίπτωση θα περίμενε κανείς να δει ένα σχέδιο που θα έλεγε ότι το κράτος δίνει την εγγύησή του, αλλά έχει σαν στόχο κάτι να κερδίσει. Τι; Το δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το σχέδιο Μπράουν λέει αυτό. Το σχέδιο Μπράουν, κατά τη δική μας εκτίμηση, λέει ότι βάζουμε τις κρατικές μας εγγυήσεις και εκταμιεύουμε το δημόσιο πλούτο προκειμένου να σταθεροποιηθούν σήμερα οι αγορές και αύριο θα τα πάρουμε πίσω και θα τα ξαναδώσουμε σε ιδιώτες. Και μάλιστα με πολύ μικρότερη αξία, διότι το χρήμα τώρα είναι ζεστό και αύριο θα το πουλήσουμε τις μετοχές που σήμερα αγοράζουμε σε πολύ μικρότερη αξία.
- Θεωρείτε ότι διεθνές η σοσιαλδημοκρατία, η ευρύτερη Αριστερά έχει να αρθρώσει μια διαφορετική πειστική πρόταση ή απλώς αρκείται στο να καταγγέλλει το τέλος του καπιταλισμού καζίνο;…
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και ιστορική συγκυρία. Θα περίμενε κανείς λοιπόν από την ευρύτερη Αριστερά να δώσει απαντήσεις προοπτικής. Κι αυτό περιμένει κανείς κι από μας.
Για τη σοσιαλδημοκρατία τώρα. Η σοσιαλδημοκρατία ακριβώς εκ του γεγονότος ότι τα τελευταία 15 χρόνια, μεταλλάχθηκε από την αρχική της ταυτότητα. Σήμερα βρίσκεται σε μια σύγχυση. Από τη μια βλέπω πολλά στελέχη, και του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Ευρώπη, να τα βάζουν με το νεοφιλελευθερισμό. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τη νεοσυντηρητική πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση. Την ίδια στιγμή όμως εξέχοντα στελέχη σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη, όπως ο Πασκάλ Λαμί, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως ο Ντομινίκ Ετροσκάν, επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής που στην οικονομία μας οδήγησε σε κρίση. Θα θυμίσω επίσης ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που στηρίχθηκαν στο όραμα του εκσυγχρονισμού, στην πραγματικότητα ήταν αυτές που έβαλαν τα θεμέλια αυτής της πολιτικής που σήμερα ο κ. Παπανδρέου θεωρεί λαθεμένη και ότι οδήγησε στην κρίση. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η πολιτική της μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ, της αποθέωσης του Χρηματιστηρίου, της ελαχιστοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
- Προχθές είχατε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν όλοι οι ευρωπαίοι ομόλογοί σας εδώ στην Αθήνα.. εν μέσω κρίσης. Αντιμετωπίσατε το θέμα.. Αισθανθήκατε ότι είναι επαρκής η πρόταση της Αριστεράς, της ευρωπαϊκής Αριστεράς για να αντιμετωπίσει το θέμα; …
Η ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει μια προσπάθεια τουλάχιστον να ανοίξει ζητήματα που ακόμα δεν έχουν αγγίξει οι κυρίαρχες δυνάμεις, δηλαδή της λαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Δηλαδή προσπαθήσαμε να θέσουμε το πρόβλημα εκεί που κατά τη γνώμη μου είναι η ουσία, δηλαδή ποιος έχει τη διεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι κυβερνήσεις; Αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Ποιος ελέγχει τη νομισματική πολιτική; Ο κ. Τρισέ και η ΕΚΤ ή οι κυβερνήσεις ή εν πάση περιπτώσει το Ευρωκοινοβούλιο ή η σύνοδος των ηγετών. Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα αυτά και προσπαθήσαμε να ανοίξουμε και το επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κριτήριά του, που σήμερα βλέπουμε να έχει γίνει ένα κουρελόχαρτο, που κανείς πια δεν του δίνει σημασία. Και κάποια στιγμή πρέπει να δούμε, θα μιλάμε για Σύμφωνο το οποίο δεν υπάρχει ή θα μιλήσουμε για την ανάγκη ενός νέου Συμφώνου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στα πραγματικά προβλήματα, που είναι η κοινωνική συνοχή . Διότι η στασιμότητα θα μας οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Όταν περάσει στην πραγματική οικονομία αυτή η κρίση, θα βιώσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές.
Άρα λοιπόν οι ηγέτες της Ευρώπης και η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αναστοχαστεί και να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Αυτό λέμε εμείς..
- ,,, Απλώς ιχνηλατείτε, κατά τη γνώμη μου, ως Αριστερά, ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, ή κάνετε διαπιστώσεις ή ασκείτε κριτική ιχνηλατώντας κάποιες προοπτικές, χωρίς να έχετε συγκεκριμένη πρόταση.
Όχι, έχουμε προτάσεις. Οι προτάσεις που καταθέσαμε ήταν πολύ συγκεκριμένες. Το αν αυτές είναι ρεαλιστικές ή μη θα ήθελα να το συζητήσουμε. Δεδομένου όμως ότι αποδείχτηκε ότι κι αυτές που μέχρι χθες φαίνονταν ρεαλιστικές, μας οδήγησαν στην καταστροφή.
- Ως κόμμα είχατε την τύχη να δείτε πολύ μεγάλες δημοσκοπικές επιδόσεις κι όλο αυτό δημιούργησε μια πίεση προς τον ΣΥΝ από τα κόμματα που ένιωσαν ότι απειλούνται από την εκλογική δυναμική του ΣΥΝ, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, που σας κατηγορούσαν και σας καλούσαν να καταθέσετε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένο και όχι αοριστολογίες. Βλέπουμε και στελέχη του κόμματός σας… έχουν πει ότι έχετε καθυστερήσει. Όντως αυτή η καθυστέρηση, πότε να περιμένουμε συγκεκριμένο διατυπωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα..
Δεν έχουμε καθυστερήσει καθόλου ως προς τις επεξεργασίες. Σας υπενθυμίζω ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη, πολιτική παράταξη που εδώ και ένα τρίμηνο τουλάχιστον έχουμε ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό μας για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης…. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα επαναφέρει το πρόγραμμα των προηγούμενων εκλογών, η Ν.Δ. το κυβερνητικό πρόγραμμα, το ΚΚΕ το πρόγραμμά του για το σοσιαλισμό. Εμείς έχουμε ξεκινήσει πολύ έγκαιρα αυτές τις διεργασίες στο εσωτερικό μας, θεωρώντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να απαντήσουμε στη σημερινή συγκυρία. Διότι θα μπορούσαμε κι εμείς να έχουμε την αυτάρκεια ότι έχουμε κάνει αναλύσεις. Και πράγματι έχουμε κάνει αναλύσεις κι έχουμε θέσεις και προτάσεις σε πάρα πολλά που αφορούν την καθημερινότητα και επιμέρους ζητήματα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε ένα περίγραμμα αυτού του εναλλακτικού μας πολιτικού σχεδίου, την επόμενη εβδομάδα. Και μέχρι τον Φλεβάρη, με προσυνέδρια και διαδικασίες ανοιχτές στην κοινωνία που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε σε συγκεκριμένες πτυχές.
Αυτό που θα ήθελα να πω ότι καμιά φορά όταν επικρατεί, διότι όταν το λένε όλοι και άρα όταν κάτι επαναλαμβάνεται μένει στον κόσμο ως αντίληψη, ότι η Αριστερά δεν έχει προτάσεις και δεν έχει πρόγραμμα. Είναι κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ καθόλου.
- Δεν είναι αλήθεια αυτό…
.. Ότι χρειαζόμαστε επεξεργασία, βεβαίως. Ακούμε όλες αυτές τις ημέρες στελέχη σημαίνοντα, και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να λένε πράγματα τα οποία μας κάνουν να βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Άκουγα τον Π.Παναγιωτόπουλο, τον πρ. υπουργό, ή την κα Διαμαντοπούλου να μιλάνε με μια τελείως διαφορετική γλώσσα απ΄ αυτήν που μίλαγαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κα Διαμαντοπούλου μίλαγε για την μεγάλη πρόκληση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων ή τον κ. Παναγιωτόπουλο και στελέχη της Ν.Δ. που μας έλεγαν ότι… το κράτος πρέπει να περιοριστεί…
- Καλό είναι που προσαρμόζονται στην πραγματικότητα…
.. Και τώρα βλέπουμε να υιοθετούν επιχειρήματα και θέσεις της αριστεράς -ορισμένες ασφαλώς όχι όλες- και να μας λένε ότι εμείς σας τα λέγαμε. Ξαφνικά έγιναν όλοι φίλοι του κράτους και της κρατικής παρέμβασης, όλοι αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούσαν για κρατιστές και μας έλεγαν ότι ανήκουμε σε μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, διότι το μέλλον είναι η λειτουργία των αγορών και μόνο η αυτορρύθμιση των αγορών μπορεί να μας σώσει..
-… Δικαιούστε να επιχαίρεται, όμως είναι καλό που έρχονται στα λόγια σας…
.. Θα ήταν εύκολο για μας να είμαστε απλά χαιρέκακοι και να καθόμαστε σε μια γωνιά και να λέμε, εμείς τα λέγαμε, λουστείτε τα τώρα. Δεν θα κάνουμε αυτό. αλλά κάπου μας πιάνει κι εμάς το παράπονο. Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι κάπου μας κοροϊδεύουν. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο λαός, ο κόσμος και οι πολίτες έχουν και μνήμη και συνείδηση και μπορούν να καταλάβουν.
- Πάμε στο υποθετικό σενάριο.. Πάμε σε εκλογές, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται πρώτο κόμμα.. Φοβάστε ότι μια μερίδα των στελεχών του ΣΥΝ, ευρισκόμενη ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος και μιας ισχυρής πίεσης θα οδηγήσουν σε διάσπαση τον ΣΥΝ; ..
Όχι, δεν έχω κανένα τέτοιο φόβο. Εκτιμώ ότι ο ΣΥΝ έχει βρει έναν τρόπο λειτουργίας ο οποίος είναι απολύτως σαφής και αποδεκτός από όλους. Είμαστε το μόνο κόμμα που δημόσια ακούγονται όλες οι απόψεις, είναι θεσμοθετημένες οι τάσεις στο εσωτερικό μας, είναι σαφές σε όλους ότι είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, παίρνουμε τις αποφάσεις μας δημοκρατικά κι όλοι σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις. Δεν πιστεύω, δηλαδή, και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι υπάρχει έστω και ένας στον ΣΥΝ, ένα στέλεχος ή ένα απλό μέλος, το οποίο θα θελήσει αυτή την κοινή λειτουργία να την αμφισβητήσει…
- Ωστόσο σ΄ αυτό το σενάριο θα δεχτείτε πολύ μεγάλη πίεση, πολιτική πίεση. Φαντάζομαι ότι θα είσαστε έτοιμοι…
Όλες τις δυσκολίες και όλες τις ευτυχείς στιγμές που είχαμε και θα έχουμε, γιατί ανεβαίνει η δυναμική μας, θα τις ζήσουμε όλοι μαζί και θα τις προσπεράσουμε όλοι μαζί.
Είναι μια ερώτηση που με αιφνιδιάζει. Δεν έχει περάσει καν από το μυαλό μου και νομίζω ότι αδικεί λίγο όλους εκείνους που έχουν διαφορετική εκτίμηση, διαφορετική άποψη από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Και είναι υποτιμητικό για τους συντρόφους μου να τους αδικούμε κάνοντας εκτιμήσεις ότι, εάν τελικά επικρατήσουν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν, θα ακολουθήσουν μόνοι τους μια διαφορετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό για ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει σε σχέση με εμένα έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία και πορεία σ΄ αυτό το χώρο και εξ ονόματός τους, επιτρέψτε μου να υψώσω λίγο τη φωνή και να πω ότι τους αδικούμε.
To Γραφείο Τύπου