Εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το θέμα του Βατοπεδίου. Και το ξέρουν αυτό όλοι οι πολίτες.
Αντιμετωπίσαμε την άρνηση των δύο κομμάτων, που εμπλέκονται σʼ αυτήν την υπόθεση. Σε διαφορετικό βαθμό, εμπλέκονται όμως και τα δύο. Από τη μεριά της Ν.Δ. αντιμετωπίσαμε άρνηση ότι δεν προχωρούν σε εμπλοκή της Βουλής, εφόσον τα θέματα βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Και από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ότι έχουμε πολλές Εξεταστικές Επιτροπές ζητήσει για να ζητήσουμε και για το Βατοπέδιο και ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Να ʽχαμε να λέγαμε…». Αυτές είναι δηλώσεις, που έγιναν μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έχουμε 14 βουλευτές στους 300. Επιμείναμε και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, χάρη και στη στήριξη που βρήκε το αίτημα αυτό και στην κοινή γνώμη.
Θέλω να επισημάνω ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν χαρακτηριστικά, τα οποία δεν είναι για να τα υποτιμά κανείς. Με βάση το άρ. 145 παρ. 1 «οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.»
Θέλουμε επομένως
- Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος χρόνου. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ώστε να επεκτείνεται στις δύο κυβερνήσεις Καραμανλή και στην κυβέρνηση Σημίτη.
- Εξεταστική Επιτροπή σε εκτεταμένο πεδίο. Όχι μόνο τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά, αλλά και τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις των δραστηριοτήτων της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με παρακρατικές δυνάμεις και με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.
Ταυτόχρονα εμείς θέτουμε το αίτημα για την άμεση παράδοση στη Βουλή, όπως ζήτησαν οι δύο εισαγγελείς, των οποίων τιμάμε τη στάση, του φακέλου που περιέχει στοιχεία για ενδεχόμενη συμμετοχή υπουργών σε ποινικές δραστηριότητες.
Απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Πρόεδρο της Βουλής και τους ζητάμε να απαιτήσουν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άμεση παράδοση του φακέλου. Ήδη ο κ. Σανιδάς είναι εκτεθειμένος. Μίλησε για παραπλανηθέντες Υπουργούς, έθεσε επόπτες στο έργο των εισαγγελέων, που ήταν έτοιμοι να στείλουν τα φάκελο στη Βουλή. Δεν έχει άλλο δρόμο παρά να δώσει το φάκελο αυτό στη Βουλή, ώστε να γίνει η αξιολόγηση και εφόσον υπάρξει εκτίμηση, από τα διάφορα κόμματα, ότι υφίστανται ποινικές ευθύνες υπουργών να προχωρήσουμε στην σύσταση «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης», αυτή που δημοσιογραφικά αναφέρεται ως προανακριτική επιτροπή, ώστε να μην δώσουμε τη δυνατότητα να παραγραφούν οι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της Κυβέρνησης στον Ποινικό Τομέα.
Σε σχέση με αυτά θέλω να πω ότι, διαφωνούμε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί η Εξεταστική με την Προανακριτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Και διαφωνούμε για τους εξής πολύ σοβαρούς λόγους.
Πρώτον, τα δύο κόμματα τα ενεχόμενα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου πρέπει να σταματήσουν να ζαλίζουν και να μπερδεύουν τον κόσμο και να πάρουν μια έντιμη και καθαρή στάση με όλη την αυτοκριτική που πρέπει να γίνει.
Δεύτερο, γιατί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εστιάζεται και περιορίζεται στη διερεύνηση του σκανδάλου μόνο σε σχέση με τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ. με βάση τις σχετικές διατάξεις που υπάρχουν και στο Σύνταγμα για την παραγραφή για τις ποινικές ευθύνες, που ισχύει ήδη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τρίτο, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο οι ποινικές ευθύνες. Η κοινή γνώμη της χώρας μας, πρέπει να πληροφορηθεί για τις πολιτικές ευθύνες. Εφόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αυτές δεν συμπαρασύρονται από την παραγραφή στον τομέα των ποινικών ευθυνών. Αναφέρομαι και στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις.
Και τέταρτο, διότι το να ζητήσεις σήμερα άμεσα, χωρίς να έρθει ο φάκελος στη Βουλή, όπως έχεις δικαίωμα, να το κάνεις την Σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, μάλιστα σε αντιπαράθεση με την Εξεταστική Επιτροπή, αυτό οδηγεί σε μία παγίδα, η οποία τελικά θα είναι σε όφελος της Ν.Δ. Διότι το αρ. 155 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής λέει ότι «αν η Βουλή αποφασίσει να μην συγκροτηθεί η Επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά». Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορείς να κάνεις την πρόταση χωρίς την ύπαρξη του προανακριτικού φακέλου από τη Δικαιοσύνη, η Ν.Δ. έχει τεράστιες δυνατότητες ελιγμών, να μιλήσει για ασύστατες προτάσεις τη στιγμή, που με την παρουσία του φακέλου, ενδεχομένως αποκλείονται όλες αυτές οι δυνατότητες για τη Ν.Δ.
Επομένως, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει μια καθαρή στάση απέναντι στον Ελληνικό λαό. Εξεταστική Επιτροπή για όλους σε βάθος δεκαετίας, για όλες τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν. Απαίτηση να δοθεί ο φάκελος στη Βουλή. Στο ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν οι Εισαγγελείς, ποινικές ευθύνες υπουργών, υφυπουργών της Ν.Δ. , τότε άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
To Γραφείο Τύπου