Το ανατολικό Πήλιο αποτελεί μια από τις ιστορικότερες, γραφικότερες και ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ταυτόχρονα έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Προστατεύεται από το δίκτυο Natura, ενώ, όπως αναφέρεται στο διαδικτυακό τόπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, αποτελεί ιδανικό τόπο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τελευταίως, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα εκ μέρους του Δήμου Μουρεσίου (στον οποίο υπάγονται διοικητικά, μεταξύ άλλων, θέρετρα όπως η Τσαγκαράδα, ο Μυλοπόταμος, ο Άγιος Ιωάννης, ο Κισσός, η Νταμούχαρη κ.ά), με στόχο την επέκταση του Σχεδίου Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), η οποία δημιουργεί έντονη ανησυχία σε κατοίκους και παραθεριστές, με δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε και θα αλλοίωνε το φυσικό κάλλος του τόπου με παράλογα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα, κληροδοτώντας στις ερχόμενες γενιές το βαρύ φορτίο της ανάπλασης του κατεστραμμένου οικοσυστήματος.
Η Δημοτική Αρχή αιτήθηκε την περασμένη άνοιξη επέκταση του σχεδίου πόλης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας, Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών για την ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών παραθαλάσσιων και μη οικοπέδων σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου.
Κατατέθηκε μάλιστα μια ελλιπής μελέτη χωρίς τη γνωμοδότηση του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ ή του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών της Δ/σης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη διατυπωνόταν το αίτημα να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης περιοχές τεράστιες σε έκταση: όλες οι παραλίες και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της άγριας ακτής, δάση, χαράδρες και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές με χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς και ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000.
Προκειμένου να πετύχει την ένταξη τόσο μεγάλων εκτάσεων, η μελέτη ζητούσε ένα χαμηλό, αλλά ενιαίο, μέσο συντελεστή δόμησης (0,225), πολύ χαμηλότερο από τον ισχύοντα μέσο συντελεστή (0,4), ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, οι μεγαλοεπενδυτές και οι κατασκευαστές συγκροτημάτων.
Η αίτηση απορρίφθηκε από τον Προϊστάμενο Δ/σης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από την Αγρ. Τοπογράφο Μηχ/κό του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών της Περιφέρειας με την αιτιολογία ότι:
Στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι κατατέθηκε και δεύτερη αίτηση με ελαφρώς λιγότερες περιοχές και μεγαλύτερο μέσο συντελεστή (0,4), η οποία με το ίδιο σκεπτικό επεστράφη εκ νέου για διορθώσεις.
Είναι πρόδηλο ότι αν εγκριθεί η επέκταση του σχεδίου πόλης θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην καταστροφή του Πηλίου και της ακτής, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος στην άναρχη δόμηση νέων θερινών χωριών – φαντασμάτων, που θα έχουν ζωή μόνο 3 εβδομάδες τον Αύγουστο.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα προστατεύσει την ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA περιοχή από τον κίνδυνο ενδεχόμενης τσιμεντοποίησης και, συνακόλουθα, υποβάθμισής της;
• Θα εκπονηθεί σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης στο Πήλιο, όπως είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου, στο πνεύμα του Νatura, ως η πιο αποτελεσματική λύση ενάντια στον κίνδυνο της καιροσκοπικής αστικοποίησης εις βάρος της φύσης;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης