Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2008

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Φώτη Κουβέλη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν Τρικάλων

Φώτης Κουβέλης: Ταχεία κάλυψη των κενών, ώστε να λειτουργήσει με την αναγκαία ικανότητα και επάρκεια το νοσοκομείο

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, με θέμα τις κενές οργανικές θέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, κ. Παπαγεωργίου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κάποια» προβλήματα έλλειψης προσωπικού στις μονάδες, όπως στη μονάδα εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής.

Ο Φώτης Κουβέλης έθιγε με την επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας το θέμα της λειτουργίας του Γ.Ν. Τρικάλων, και ειδικότερα, το γεγονός ότι παρότι έχει παρέλθει διετία από την έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας, αυτός δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, η μονάδα εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής δεν λειτουργεί, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, αν και πλήρως εξοπλισμένη, όπως επίσης είναι εκτός λειτουργίας και το ενδοσκοπικό γαστρεντερολογικό Ιατρείο. Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη μη προώθηση των νέων δραστηριοτήτων των εξωτερικών ιατρείων, στη μη συγκρότηση των νέων ιατρικών μονάδων και των τμημάτων που προβλέπονται από τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου (Νεογνών – Προώρων, Επειγόντων, Ογκολογίας, Ψυχικής Υγείας), ενώ επέκρινε το γεγονός ότι οι νέες κλινικές (Πνευμονολογική, Νευρολογική, Νεφρολογική, Ψυχιατρική) δεν αναπτύσσονται. 

 Ο υφυπουργός επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις σημαντικές ελλείψεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το Νοέμβριο του 2006 έως σήμερα δόθηκε προτεραιότητα σε ιατρικούς τομείς αιχμής (ενώ σε κάποιους άλλους όχι), ενώ η κάλυψη των κενών στις άλλες μονάδες και τμήματα βρίσκεται σήμερα στο στάδιο των προκηρύξεων.  

Ο Φώτης Κουβέλης, αφού «διόρθωσε» τον Υφυπουργό, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «κάποια», αλλά «πολλά» προβλήματα, επεσήμανε, ότι το γεγονός ότι η καρδιολογική μονάδα δεν λειτουργεί με επάρκεια είναι ενδεικτικό της ατελούς λειτουργίας ενός νοσοκομείου που καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου νομού και σημειώνει κάθε μέρα μεγάλη κίνηση.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν τις ελλείψεις σε προσωπικό: Τα δύο τελευταία χρόνια (από την έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας και εντεύθεν), παραμένουν κενές 49 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, 129 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 119 θέσεις διοικητικού – παραϊατρικού προσωπικού.

«Η πρόβλεψη του οργανισμού γιʼ αυτές τις θέσεις αντιστοιχείται προς τις ανάγκες του νοσοκομείου», σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρόνοια για την ταχεία κάλυψη αυτών των κενών, ώστε να λειτουργήσει με την αναγκαία ικανότητα και επάρκεια το νοσοκομείο, πολλώ μάλλον, όταν από το Νοέμβριο του 2008 και μετά την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την τήρηση των κανόνων της εθνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών Οδηγιών, για την εβδομαδιαία εργασία των νοσοκομειακών γιατρών,  θα βρεθεί το σύστημα αντιμέτωπο με ένα «εφημεριακό κραχ». 


Αναλυτικότερα, τα πρακτικά της Βουλής

 

Επόμενη είναι η με αριθμό 139/14-10-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης γράφει:

«Από συλλογικούς φορείς και εργαζομένους του Γ.Ν. Τρικάλων επισημαίνεται αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του Γ.Ν. Τρικάλων ότι:

Ενώ έχει παρέλθει διετία από την έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας του δεν έχει εφαρμοσθεί.

Η μονάδα εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής δεν λειτουργεί, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, αν και είναι πλήρως εξοπλισμένη.

Το ενδοσκοπικό Γαστρεντερολογικό Ιατρείο δεν λειτουργεί.

Οι νέες δραστηριότητες Εξωτερικών Ιατρείων (Ενδοκρινολογικού, Ρευματολογικού, Αλλεργιολογικού, Λοιμωξιολογίας, Ιατρικής και Εργασίας, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) δεν προωθούνται.

Οι νέες Κλινικές που προβλέπονται από το νέο οργανισμό του Γ.Ν. Νοσοκομείου (πνευμονολογική, Νευρολογική, Νεφρολογική, Ψυχιατρική) δεν αναπτύσσονται.

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο και Τμήματα Μαγνητικής Τομογραφίας δεν οργανώνονται.

Οι νέες ιατρικές μονάδες και τα τμήματα που προβλέπονται (Νεογνών-Πρόωρων, Επειγόντων Περιστατικών, Ογκολογίας, Ψυχικής Υγείας κλπ) δεν συγκροτούνται.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο κ. Υπουργός τα εξής:

Ποια είναι η θέση του για τη σημερινή μορφή στελέχωσης και λειτουργίας του Γ.Ν. Τρικάλων;

Για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί ο νέος οργανισμός του Γ.Ν. Τρικάλων και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να στελεχωθεί με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να βελτιωθεί η σημερινή λειτουργική του εικόνα;»

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Πράγματι, κύριε συνάδελφε, το Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο είναι ένα νέο Νοσοκομείο του οποίου η μεταφορά του από το παλιό ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά το καλοκαίρι του 2006, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στη στελέχωσή του και στη λειτουργία κάποιων τμημάτων.

Είναι απόλυτα λογικό το φαινόμενο, αφού από διακόσια κρεβάτια που είχε το προηγούμενο Νοσοκομείο, πήγαμε στα τριακόσια κρεβάτια στο νέο Νοσοκομείο και ένας καινούριος Οργανισμός ο οποίος εγκρίθηκε στο τέλος του 2006, προβλέπει διπλάσιο σχεδόν αριθμό θέσεων από ό,τι ο προηγούμενος Οργανισμός του Νοσοκομείου.

Όταν αποφασίστηκε να γίνει το νέο Νοσοκομείο στον ίδιο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, δεν προωθήθηκαν αντίστοιχα και οι ενέργειες, έτσι ώστε ο Οργανισμός να είναι έτοιμος πολύ πιο νωρίς και να έχει αρχίσει η προετοιμασία.

Όμως, όπως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς ακολουθήθηκε η εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Παρʼ όλα αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και με ικανοποίηση λέω ότι το Νοσοκομείο Τρικάλων καλύπτει αυτή τι στιγμή σε ποσοστό περίπου 90% τις προβλεπόμενες από το νέο Οργανισμό θέσεις.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω, κύριε συνάδελφε, ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι τριακόσιες εβδομήντα πέντε. Αυτή τη στιγμή, καλύπτονται οι τριακόσιες πενήντα έξι. Είναι για τελική υπογραφή δεκαεννέα νέες θέσεις, δεκαεπτά από μετατάξεις, οι οποίες οδεύουν προς το Εθνικό Τυπογραφείο, και δύο από το ΑΣΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η νοσηλευτική υπηρεσία και με βάση το νέο οργανισμό, δεν έχει κανένα απολύτως οργανικό κενό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το ιατρικό προσωπικό, όπου οι θέσεις από εξήντα πέντε στον παλιό οργανισμό, έφθασαν να γίνουν εκατόν είκοσι στο νέο οργανισμό. Δεν ήταν δυνατόν επομένως μέσα σε ένα χρόνο να συμπληρωθούν όλες αυτές οι θέσεις.

Εγώ στους δεκατρείς μήνες της θητείας μου στο Υπουργείο να σας πληροφορήσω ότι υπέγραψα δεκατέσσερις ή δεκαπέντε νέες θέσεις ειδικευομένων γιατρών και έξι ή επτά, αν δεν κάνω λάθος, νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών, οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση της διαδικασίας της κρίσης και σύντομα –ελπίζω μέσα σʼ αυτή τη χρονιά- θα αναλάβουν υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Τρικάλων έτσι ώστε να προσφέρουν. Διότι είναι ένα νοσοκομείο που προσφέρει υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή. Η κίνησή του είναι αρκετά μεγάλη. Έχω τα στοιχεία των τακτικών επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία, που περνάνε τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες για το 2007 και από τα στοιχεία του 2008 φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τις ογδόντα χιλιάδες. Όπως και ο αριθμός των νοσηλευομένων κάθε χρόνο αυξάνεται.

Όσον αφορά τα ιατρεία και τις μονάδες οι οποίες δεν λειτουργούν, πράγματι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Η μονάδα εμφραγμάτων λειτουργεί. Δεν λειτουργεί στο χώρο που προβλέπεται στο καινούργιο νοσοκομείο, γιατί υπάρχει ελλείψεις προσωπικού και λειτουργεί στην ήδη λειτουργούσα καρδιολογική κλινική με προσωπικό, το οποίο θα ενισχυθεί αφού η θέση του διευθυντή προκηρύχτηκε και εγκρίνουμε και την προκήρυξη μιας θέσης επιμελητού βʼ ώστε σύντομα να στελεχώσει την καρδιολογική κλινική και να μπορέσει η μονάδα εμφραγμάτων αυτοδύναμα να λειτουργήσει.

Για τα υπόλοιπα ιατρεία, η μεν ψυχιατρική κλινική με τη μεταφορά της στο νέο κτήριο -στις διορθώσεις του κτηρίου του παλαιού- θα συστεγαστεί εκεί και με τα εξωτερικά ιατρεία και με τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας και με τις διοικητικές υπηρεσίες. Και αυτή, στις προκηρύξεις που είναι υπό κρίση, προβλέπεται. Αλλά και τα υπόλοιπα ιατρεία, το ρευματολογικό, το ιατρείο της λοιμωξιολογίας, το ιατρείο της γαστρεντερολογίας και μιας άλλης εξειδίκευσης, είναι στις προκηρύξεις που εγκρίνουμε αυτή την περίοδο. Διότι όπως πολύ καλά θα ξέρει ο παρακείμενος συνάδελφος και ιατρός κ. Λεβέντης, δώσαμε προτεραιότητα σε κάποιες ειδικότητες και θέσεις αιχμής.

Σε μία δεύτερη φάση θα έλθουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες να συμπληρώσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται ώστε το Νοσοκομείο Τρικάλων να παρέχει πράγματι υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, αφού είναι ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο και στελεχώνεται από προσωπικό υψηλής πράγματι επιστημονικής κατάρτισης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε.

Ο συνάδελφος κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πράγματι, κύριε Υπουργέ, το Νοσοκομείο Τρικάλων –σας ομιλώ μετά λόγου γνώσεως- είναι ένα νοσοκομείο το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση. Και ορθά διαπιστώνετε και επισημαίνετε ότι πιθανολογείτε, εκτιμάτε ακριβέστερα, ότι η κίνηση των ασθενών θα αυξηθεί.

Ο οργανισμός, όμως, ισχύει από το Νοέμβριο του έτους 2006. Δηλαδή έχουν παρέλθει δύο ολόκληρα χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι στη δική σας θητεία, αλλά αναφέρομαι στο χρονικό διάστημα των δύο ολοκλήρων ετών και οι ελλείψεις, τα κενά, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θέλω να διαφωνήσω μαζί σας όταν επιλέγετε τη διατύπωση «υπάρχουν κάποια προβλήματα». Δεν υπάρχουν «κάποια» προβλήματα, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Και το γεγονός ότι η καρδιολογική μονάδα δεν λειτουργεί με επάρκεια, είναι ενδεικτικό της ατελούς λειτουργίας ενός νοσοκομείου, που επαναλαμβάνω, ότι πράγματι καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου νομού και σημειώνει κάθε μέρα και μεγαλύτερη κίνηση.

Περαιτέρω, μέσα στα δύο αυτά ολόκληρα χρόνια, κύριε Υπουργέ, παραμένουν σαράντα εννέα θέσεις γιατρών του ΕΣΥ κενές, εκατόν είκοσι εννέα θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, εκατόν δεκαεννέα νέες θέσεις διοικητικού παραϊατρικού προσωπικού. Η πρόβλεψη του οργανισμού γιʼ αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις αντιστοιχείται προς τις ανάγκες του νοσοκομείου. Επί δύο ολόκληρα χρόνια, όμως, σημειώνονται αυτές οι ελλείψεις και δεν υπάρχει καμία πρόνοια προκειμένου με ταχείς ρυθμούς να γίνει η κάλυψη αυτών των κενών.

Αντιλαμβάνεστε, κατά συνέπεια, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα με τις ελλείψεις των ιατρών και με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό με την αναγκαία ικανότητα και επάρκεια των νοσοκομείων.

Μετά, κύριε Υπουργέ, σκεφτείτε το εξής: Το Νοέμβριο μήνα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, μετά την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την τήρηση των κανόνων της Κοινοτικής Νομοθεσίας και των Κοινοτικών Οδηγιών, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα «εφημεριακό κράχ», όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί. Επομένως, η ταχύτητα των ενεργειών σας για την κάλυψη αυτών των κενών θέσεων επιβάλλεται και από αυτό το αναμενόμενο γεγονός. Οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στα μάτια ενός γιατρού, όχι Υφυπουργού Υγείας, αγαπητέ συνάδελφε, τα προβλήματα του Νοσοκομείου Τρικάλων έτσι χαρακτηρίζονται «κάποια προβλήματα». Εσείς απόλυτα δικαιολογημένα να τα βλέπετε με αυτό το μάτι και δεν φέρνω καμία αντίρρηση.

Σας λέω ειλικρινά, ότι η Καρδιολογική Κλινική μαζί με τη Μονάδα Εμφραγμάτων, που σήμερα συστεγάζονται, αντιμετωπίζει τα προβλήματα πάρα πολύ καλά. Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά όταν προκηρύσσονται οι θέσεις δύο φορές και συγκεκριμένα για τη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής και κρίνονται άγονες, εμείς τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε από το να επιταχύνουμε εκ νέου την προκήρυξη των θέσεων αυτών;

Το ίδιο και για τις θέσεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το 2006 λειτουργούσαν ένα ή δύο κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα λειτουργούν επτά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή και τα πέντε εξοπλισμένα τα μετατρέπουμε αυτές τις μέρες σε ΜΑΦ, αφού από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού τους καλύψαμε πλήρως. Ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία περισσότερα από 15 άτομα, ΤΕ και ΔΕ και προκηρύξαμε δύο φορές τις κενές θέσεις, Επιμελητού Βʼ και Επιμελητού Αʼ στην ΜΕΘ και δεν έχουμε ανταπόκριση.

Κάνουμε, λοιπόν, την προσπάθεια αυτή, όσον αφορά για το αν θα έπρεπε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού το Νοέμβριο του 2006, που σημαίνει ό,τι έπρεπε να γίνει, θα άρχιζε από τον Απρίλιο-Μάιο του 2007 –το αντιλαμβάνεστε- αφού ο προϋπολογισμός από τότε θα άρχιζε να εξελίσσεται. Κάναμε το σχεδιασμό. Και σας λέω ότι εγώ το Σεπτέμβριο του 2007 πήγα στο Υπουργείο και υπέγραψα εγώ 15 τουλάχιστον νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών και δεν θυμάμαι αντίστοιχο αριθμό ειδικευμένων. Και για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, που τελειώνει αυτές τις μέρες, προβλέπεται αυτός, ίσως και μεγαλύτερος αριθμός, με στόχο και τα ιατρεία δεύτερης γραμμής –να μην παρεξηγηθώ όταν λέω τη λέξη δεύτερης γραμμής, αλλά πρώτα θα δούμε τα αιχμής- να καλυφθούν, έτσι ώστε να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο αυτό πλήρως στις απαιτήσεις της περιοχής.

Αλλά το λέω σαν γενικό αφορισμό, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε, να κατασκευάζουμε νοσοκομεία και όταν κάνουμε τα εγκαίνια, τότε να μιλάμε για το νέο οργανισμό που θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Αυτό έγινε για είκοσι ολόκληρα χρόνια, αγαπητέ συνάδελφε.

Ευχαριστώ πολύ.