Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλέκου Αλαβάνου με θέμα «ΙΣΧΥΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος, αφού, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει αναδείξει την αναγκαιότητα ισχυρής κρατικής παρουσίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναγκαιότητα που για πολλά χρόνια επίμονα και σταθερά προέβαλλε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καλούσε τον υπουργό να βεβαιώσει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνεχίσει τη πολιτική των τυφλών ιδιωτικοποιήσεων, και ιδιαιτέρα στο χρηματοπιστωτικό τομέα όπως της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Ασφαλιστικής  κ.τ.λ. και την καλούσε επίσης να διευρύνει το δημόσιο έλεγχο στον τραπεζικό χώρο ξεκινώντας από την «επαναπόκτηση του δημόσιου ελέγχου στην Εθνική Τράπεζα»

Μετά την αρχική απάντηση του κ. Παπαθανασίου, ο  Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι δεν θα είναι ο κ. Αλογοσκούφης εδώ, γιατί κανονίστηκε τελικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τρισέ το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είπα, εντάξει, θα μιλήσω με τον Υφυπουργό τον κ. Παπαθανασίου. Περίμενα όμως ότι η απάντηση θα είναι επί της ουσίας, χωρίς χαρακτηρισμούς όπως αυτούς που χρησιμοποιήσατε και λίγο προσγειωμένη στην εποχή.

Δεν είναι έκπληξη αυτό που ζητάμε εμείς. Έκπληξη είναι αυτό που γίνεται διεθνώς. Δηλαδή οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, οι παγκόσμιοι γίγαντες, να γονατίζουν κάτω από τα τεράστια ατοπήματα που έχουν κάνει και τη φούσκα που δημιούργησαν και να έρχεται το κράτος να τις στηρίζει και να τις εθνικοποιεί. Και να βλέπεις στην αμερικανικές και στις βρετανικές εφημερίδες συνεχώς τον όρο nationalization. Επομένως, θα έπρεπε να σκεφτείτε μερικά πράγματα κάπως αλλιώς. Να σας εκπλήτει ότι ενώ η κυβέρνησή σας ήρθε στην εξουσία  με το σύνθημα «λιγότερο κράτος», είναι αυτή η οποία  προσπαθεί τώρα με «περισσότερο κράτος» και με λανθασμένους, κατά τη γνώμη μας, τρόπους, που εφαρμόζονται και παγκοσμίως,  να βγούμε από την κρίση.

Πάνω σ΄αυτά τα θέματα, κύριε Υπουργέ, και στην απάντησή σας θέλω να σας βάλω τα εξής ερωτήματα:

Λέτε, στήριξη των ελληνικών τραπεζών και αναφέρετε ένα ποσό 28 δισεκατομύρια ευρώ. Μισός προϋπολογισμός, πολύ περισσότερα από όσα παίρνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. μέσα από το  κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για επτά χρόνια, στις τράπεζες. Και ρωτάω πώς γίνεται αυτό το πράγμα; Όχι μόνο οι τραπεζίτες είναι ένοχοι γι΄αυτά που έκαναν, αλλά εμείς θα τους στηρίξουμε από πάνω μ΄αυτά τα ασύληπτα ποσά. Επομένως το πρώτο θέμα που μπαίνει, είναι ότι αυτά είναι χρήματα του ελληνικού κράτους και σημαίνει ότι όποια  τράπεζα γονατίζει και δεν μπορεί να αντέξει -και εφόσον το δημόσιο συμφωνεί ότι συμφέρει την οικονομία να γίνει κάτι τέτοιο η παροχή-στήριξη από το δημόσιο- σημαίνει εθνικοποίηση αυτής της τράπεζας. Το πρώτο. Πράγμα που είδαμε να κάνουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και μια σειρά άλλες χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς τα εκεί.

Το δεύτερο. Να διατηρήσουμε έναν πυρήνα δημοσίου που  να έχει σταθερότητα. Που τι σημαίνει; Η Αγροτική Τράπεζα κατοχυρώνεται ως δημόσια, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σταματάμε την ιδιωτικοποίηση και ότι κάνουμε προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικής Τράπεζας. Προσέχτε την απάντησή σας πολύ διότι είμαστε σε κρίση.

Το τρίτο θέμα που θέλω να βάλω. Γιατί 28 δισεκατομμύρια; Τι θα γίνει με το δανειολήπτη; Τι θα γίνει με το νέο ζευγάρι που χρωστάει το δάνειο και μπορεί να του πάρουν το σπίτι; Τι θα γίνει με τον αγρότη; Γιατί να μην παρέμβει επί της ουσίας και όχι απλώς μια περιορισμένη διευκόλυνση για την απόσβεση των χρεών;

Και το τελευταίο. Εμείς ζητάμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θέλουμε μια απάντηση, είστε υπεύθυνο κυβερνητικό στέλεχος, να έρθουν οι διοικητές των ιδιωτικών τραπεζών στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής και να μιλήσουν για το τι έχουν κάνει και για τις αμοιβές τους και τις απολαβές τους. Διότι τη στιγμή που τους δίνετε 28 δισεκατομμύρια, αυτή η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στρέφεται ενάντια στην ΟΤΟΕ για το αν θα πάρουν 10 ή 20 ευρώ παραπάνω οι υπάλληλοι της ΟΤΟΕ. Είναι ντροπή, είναι προσβολή. Να έρθουν τα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών, τα οποία είναι στον παγκόσμιο δίκτυο της καταστροφής, όχι με πρωταγωνιστικό ρόλο, να μας πούνε τι παίρνουν μηνιαίως, ποιες είναι οι  αμοιβές τους, ποια είναι τα επιδόματά τους και ποιες είναι δαπάνες για διάφορες δραστηριότητες τύπου lehman Brothers  και Amercian Invstement group. Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε στο Κογκρέσο. Θα ήθελα μια απάντηση και σε αυτό το ζήτημα»