Όταν η Κυβέρνηση επέβαλλε μία κεντρική επιτροπή να αποφασίζει για τις προμήθειες των Νοσοκομείων, παρά τις ενστάσεις όλων των φορέων της Υγείας, προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή της με την υπόσχεση ότι έτσι θα περιοριστεί η σπατάλη αλλά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Τελικά όμως το μόνο που περιορίστηκε ήταν οι αγορές υλικών για τα νοσοκομεία. Ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι τα ράμματα και οι βελόνες.
Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, στην οποία απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Παραδέχτηκε ότι το νέο καθεστώς για τις προμήθειες δημιούργησε προβλήματα, τα οποία όμως χαρακτήρισε προβλήματα προσαρμογής.
Η Ερώτηση του κ. Λεβέντη αναφερόταν ονομαστικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σαν παράδειγμα νοσοκομείου που έχει παραλύσει από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τις προμήθειες. Ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι το Θριάσιο δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.
Ο κ. Λεβέντης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία της κεντρικής Επιτροπής για τις Προμήθειες των νοσοκομείων, με όλα τα νοσοκομεία της χώρας να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα χάος από χαρτομάνι στο ένα και μοναδικό φαξ της Επιτροπής, ενώ η μία και μοναδική Υπάλληλος που το διαχειρίζεται αδυνατεί να προωθήσει τα χιλιάδες αιτήματα που φτάνουν καθημερινά.
Η πιο εξωφρενική περίπτωση συνέβη αυτές τις μέρες σε Ολλανδό τουρίστα, ο οποίος είχε την ατυχία να σπάσει το χέρι του. Αφού τον περιέθαλψαν οι γιατροί ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, τον έστειλαν να αγοράσει νάρθηκα στο διπλανό φαρμακείο, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε κανένα νάρθηκα διαθέσιμο, συνεπεία του νέου συστήματος για τις προμήθειες.
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιμένουν την επιτροπή να τους αποδώσει τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζονται προκειμένου να περιθάλψουν τους ασθενείς τους. Ιδίως στα επείγοντα περιστατικά, που ακόμα και το είδος ραμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το σύστημα που επέβαλλε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι άκρως επικίνδυνο, παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείου, που δεν πείθουν κανένα.
Ακολουθούν τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Θ.Λεβέντη:
Πρακτικά Βουλής 20ης/10/2008
Από την επίκαιρη ερώτηση για την έλλειψη ιατρικών υλικών από το Θριάσιο Νοσοκομείο.
__________________
Ακολουθεί η με αριθμό 136/14-10-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη πάλι προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έλλειψη ιατρικών υλικών στο Θριάσιο Νοσοκομείο κ.λπ.
Ειδικότερα η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σοβαρά όσο και επικίνδυνα προβλήματα αντιμετωπίζει το Θριάσιο Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης κρίσιμων ιατρικών υλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, 143 αποφάσεις του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, 34 αιτήματα για προμήθεια εξωσυμβατικών ειδών και 25 πράξεις του ίδιου του Διοικητή του Θριάσιου εκκρεμούν εδώ και μήνες στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) χωρίς αυτή να δίνει έγκριση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναβάλλονται χειρουργεία, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, να αδυνατεί να συνεχίσει το Νοσοκομείο τη λειτουργία του ως σύγχρονο νοσηλευτικό κέντρο.
Ο δυσλειτουργικός τρόπος του νέου συστήματος προμηθειών έχει δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως και σε πολλά άλλα νοσοκομεία (Μυτιλήνης, Ευαγγελισμός).
Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο των υπηρεσιών του νοσοκομείου, δεν έχει υπάρξει έγκριση για την προκήρυξη των διαγωνισμών που αφορούν τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία – Πρόνοια 2000-2006», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι αντίστοιχοι πόροι του Γ΄ Κ.Π.Σ. για το Κέντρο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα, για να λυθούν τα προβλήματα με τις προμήθειες κρίσιμων και αναγκαίων ιατρικών υλικών στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ώστε αυτό να λειτουργήσει προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή;
2. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί η προκήρυξη των διαγωνισμών που αφορούν τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, με κίνδυνο την απώλεια πόρων από το Γ΄ Κ.Π.Σ.;»
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, θα έλεγα πως ούτε σοβαρή ούτε –πολύ περισσότερο- επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Και ως γιατρός απευθυνόμενος σε γιατρό ειλικρινά δεν θα έλεγα ποτέ και απορώ και για το χαρακτήρα σας και για το πολιτικό σας ήθος και ύφος, που χαρακτηρίζετε τη λειτουργία ενός νοσοκομείου επικίνδυνη.
Ήταν τουλάχιστον άστοχος, ατυχής ο χαρακτηρισμός. Και δεν μπορεί ούτε η λειτουργία να είναι επικίνδυνη ούτε τα προβλήματα σοβαρά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όταν και από πλευράς νοσηλευτικού και από πλευράς ιατρικού προσωπικού στέκεται πάρα πολύ ψηλά.
Να επαναλάβω νούμερα, διότι μόνο έτσι γινόμαστε πιστευτοί. Υπηρετούν 331 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε έναν οργανισμό 440 για την πλήρη ανάπτυξή του και αναμένονται με τις τελευταίες προκηρύξεις, μέχρι το τέλος της χρονιάς, άλλα 30 άτομα, τουλάχιστον, πέρα από αυτά που καλύπτονται αυτή τη στιγμή είτε από επικουρικό προσωπικό είτε από συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε από STAGE -τα οποία δεν αναφέρουμε καθόλου, για να μην θεωρηθεί ότι τα υπολογίζω μέσα σε αυτό- για να δούμε τι γίνεται και με το ιατρικό προσωπικό.
Ιατρικό προσωπικό: 189 οργανικές θέσεις, 149 μόνιμοι γιατροί του Ε.Σ.Υ. υπηρετούν σήμερα στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Έχουμε 33 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στη διαδικασία της κρίσης με τις 26 απʼ αυτές να είναι στην τελική φάση, δηλαδή να έχουν περάσει και από τη διαδικασία. Επομένως, για ποιες κενές οργανικές θέσεις μιλάμε, όταν ολοκληρωθούν; Μιλάμε για 7 κενές οργανικές θέσεις και ακόμη το νοσοκομείο δεν έχει αναπτυχθεί.
Να προσθέσουμε σε αυτόν έναν αριθμό 118 ειδικευομένων γιατρών, οι οποίοι σαφώς και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες ανάγκες στο Θριάσιο Νοσοκομείο; Συν το ότι καλύπτουμε τα κενά των μονίμων γιατρών με ειδικευμένους επικουρικούς γιατρούς, 29 τον αριθμό, έτσι ώστε να έχουμε έναν αριθμό ειδικευμένων και ειδικευομένων γιατρών μεγαλύτερο από 300.
Πρόκειται για έναν αριθμό, θα έλεγα, κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, πάρα πολύ καλό. Και ξέρετε πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα και παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση γίνονται εκτός από το προσωπικό και για τον εξοπλισμό με την προμήθεια μιας σειράς από μηχανήματα, που το ξέρετε, γιατί το παρακολουθείτε, αλλά και τη δημιουργία και ανάπτυξη και νέων κλινικών σε ανακαινισμένους χώρους και όλη αυτή η προσπάθεια αποδίδει. Ήδη έχει εγκατασταθεί η ψυχιατρική κλινική σε πλήρως ανακαινισμένο χώρο, έχει ετοιμαστεί στη νέα πτέρυγα στον τέταρτο όροφο η εγκατάσταση της πνευμονολογικής κλινικής, νέα κλινική και όλα τα τμήματα το ένα μετά το άλλο προχωρούν έτσι ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να προσφέρει πράγματι, όχι απλώς υπηρεσίες, αλλά πολύ καλές υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με το Αττικό Νοσοκομείο, αλλά και άλλα νοσοκομεία του ίδιου άξονα να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα νέο πυλώνα στο νέο σύστημα των εφημεριών, ώστε και το όλο σύστημα να μπορέσει να σταθεί καλύτερα στα πόδια του, να αποσυμφορηθεί και να προσφέρει καλύτερα τις υπηρεσίες.
Στη δευτερολογία μου θα σας απαντήσω και για την Ελευσίνα, για το Κέντρο Υγείας και για τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρεσθε, σχετικά με τις αποφάσεις για την προμήθεια υλικών ή όχι.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με όλη την εκτίμηση που σας έχω λυπάμαι που θα πω ότι όλη σας η απάντηση ήταν εκτός θέματος. Η ερώτησή μου είναι για τις προμήθειες του νοσοκομείου. Δυστυχώς, αυτό το θέμα των προμηθειών είναι μία ιστορία πονεμένη και αμαρτωλή.
Ήρθε ο κ. Αβραμόπουλος, έλυσε το γόρδιο δεσμό με το σπαθί, γιατί θα είχαμε και οικονομία 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτούσαν τα κενά του συστήματος και έκανε αυτό το σύστημα των προμηθειών όπου συγκέντρωσε τα πάντα μέσα στο Υπουργείο και έκανε αυτή την Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Από εκεί πρέπει να περάσουν τα πάντα.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω εάν έχετε αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται, όχι μόνο στο Θριάσιο, όχι μόνο στον Ευαγγελισμό, αλλά στα πάντα. Και αν θέλετε ένα λάθος που έχει γίνει στην ερώτησή μου είναι ότι σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα. Σε όλα τα νοσοκομεία, ανεξαίρετα, της χώρας υπάρχουν προβλήματα. Γιατί, κύριε Υπουργέ, εδώ υπάρχει η εξής παράγραφος του νόμου για την οποία καλείτε όλους να την εφαρμόσουν άτεγκτα. Λέει, απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας η σύναψη ή η παράταση, επέκταση συμβάσεων οποιασδήποτε προμήθειας ή υπηρεσίας ανεξαρτήτως του κατεπείγοντος χαρακτήρα αυτής. Πεθαίνει ο άλλος και με το ανεξαρτήτως του κατεπείγοντος δεν μπορεί να κάνει προμήθεια το νοσοκομείο. Και έρχεται το Θριάσιο, η διοίκηση του Νοσοκομείου και σας λέει, κατόπιν των ανωτέρω σας εκφράζω την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του Νοσοκομείου, τόσο σε υλικά όσο και σε υπηρεσίες, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται, λόγω της ιδιαιτερότητας της παραγωγικής μονάδας που αποτελεί το Νοσοκομείο, στην έγκαιρη έγκριση των αιτημάτων που αποστέλλονται στην Επιτροπή Υγείας.
Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει και κάτι άλλο. Σου λέει κάνουμε αιτήματα, στέλνουμε τα χαρτιά, δεν μας απαντάνε ή παίρνουμε τηλέφωνο και δεν απαντάνε, δεν το σηκώνουν, έχουν ένα μόνο φαξ το οποίο δεν μπορεί να πιάσει κανένας, γιατί έχει ουρά. Πάνε εκεί επί τόπου και υπάρχει μόνο μία υπάλληλος και αυτή η υπάλληλος μάλιστα φεύγει με άδεια ας πούμε τον Αύγουστο και δεν υπάρχει κανένας να την αντικαταστήσει.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εδώ τα πράγματα δεν είναι απλώς προβληματικά, αλλά είναι άκρως επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν υλικά. Με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός ξέρετε πόσα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί έπαιρνε εξωσυμβατικά υλικά, καθώς δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Να σας πω ένα περιστατικό που έγινε προχθές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Όχι περιστατικά στα δυόμισι λεπτά, κύριε συνάδελφε, επί της ουσίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.
Αλλοδαπός γιατρός Ολλανδός βρέθηκε στον Ευαγγελισμό με σπασμένο το χέρι. Δεν υπήρχε νάρθηκας. Έπρεπε να πάει να αγοράσει απέξω για να του τοποθετήσουν το νάρθηκα. Είναι πράγματα αυτά; Και λέτε ότι εγώ προσβάλλω τα νοσοκομεία και λέω πράγματα ανυπόστατα; Είναι άκρως επικίνδυνα και το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση αυτού που λέω. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν έτσι τα νοσοκομεία. Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν, πρώτα και κύρια ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος λυπάμαι που δεν είναι εδώ, παρά το ότι εκτιμώ απεριόριστα τη δική σας παρουσία και τη γνώση των θεμάτων. Αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι έρχεστε εσείς να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά για θέματα για τα οποία άλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και πρώτα και κύρια η Κυβέρνηση η οποία χειρίζεται με αυτόν τον σκληρό θα έλεγα και βάναυσο τρόπο τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αγαπητέ συνάδελφε, και πάλι θα πω ότι εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα το χαρακτηρισμό επικίνδυνο για ένα νοσοκομείο. Και εγώ σας εκτιμώ προσωπικά και το ξέρετε. Το λέω ειλικρινά.
Θα σας πω, όμως, ότι αυτή τη στιγμή –για να ενημερώσω και τους συνάδελφους και όσους μας παρακολουθούν- ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα στην Επιτροπή Προμηθειών για το οποίο δεν έχουν πάρει απάντηση.
Κύριε συνάδελφε, αναφέρατε εκατόν σαράντα επτά αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Αυτές δεν παίρνονται ούτε σε δέκα χρόνια. Δύο τρεις αποφάσεις είναι που συνολικά είναι εκατόν σαράντα επτά αιτήματα. Και έχουμε αποστείλει εγκύκλιο από τον Ιουλίου σε όλες τις διοικήσεις και έτσι λειτουργούν τα νοσοκομεία, μέχρις ότου οργανωθεί πλήρως το σύστημα των κεντρικών προμηθειών. Με τη δημιουργία και του αρχείου των προμηθευτών αλλά και με την κωδικοποίηση όλων των υλικών και υπηρεσιών, το οποίο είναι στην τελική του φάση και θα δοθεί λύση στο πρόβλημα και θα έχει αποτελέσματα.
Σας λέω, λοιπόν, ότι οι εκατόν σαράντα επτά αποφάσεις δεν είναι αποφάσεις, είναι αιτήματα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα για την αντιμετώπιση επείγοντα περιστατικών, τα οποία παίρνουν αυτομάτως έγκριση με την υποβολή της αίτησης και έρχονται εκ των υστέρων να πάρουν την τυπική έγκριση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Κι αν αυτό πράγματι δεν είναι για την αντιμετώπιση μιας επείγουσας χειρουργικής κατά βάση αλλά και άλλης παρέμβασης ιατρικής, δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί. Και έτσι δεν παρατηρείται κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Υπήρξε μία δυσκολία στην προσαρμογή και κάποιες αναφορές. Κανένα προγραμματισμένο περιστατικό δεν σταμάτησε στο χειρουργείο και κανένα έκτακτο δεν αναβλήθηκε επειδή υπήρχε έλλειψη υλικών. Πουθενά δεν φαίνεται αυτό και κανείς δεν το έχει αναφέρει και πολύ περισσότερο να καταγγείλει.
Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας της Ελευσίνας, θα σας πως ότι στις 8 Οκτωβρίου -πιθανότητα τα στοιχεία τα είχατε πάρει πιο πριν- δόθηκε η έγκριση από την κεντρική Επιτροπή Προμηθειών. Στις 17 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχουν καθοριστεί και οι ημερομηνίες των δύο μεγάλων κατηγοριών και για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, που γίνεται στις 26 Νοεμβρίου, αλλά για τον υπόλοιπο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου με τις ενιαίες και τις σωστές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να χαθούν κοινοτικοί πόροι. Αυτή είναι η εικόνα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.