ΓIΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: (ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, δε μπορούμε να μιλήσουμε για δικαίωση, όταν συζητούμε για ένα τόσο θλιβερό θέμα, όπως είναι αυτό το τεράστιο σκάνδαλο. Μπορούμε, όμως, να μιλήσουμε για κάποια ικανοποίηση που νιώθουμε εμείς, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι μόνο διότι συζητούμε τελικά για Εξεταστική Επιτροπή, σε πείσμα όλων όσων έλεγαν ότι δε χρειάζεται ή ότι δε θα γίνει, όχι μόνο διότι συζητούμε με το μπαούλο με τα έγγραφα στο γραφείο μας, σε πείσμα όλων όσων έλεγαν ότι αυτό δε μπορεί να γίνει, αλλά, κυρίως, νιώθουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα θέμα –εμείς τότε δεν το ονομάζαμε «σκάνδαλο»- το οποίο είχε προκύψει από το 1998, για το οποίο μιλούσαμε εδώ στη Βουλή και το φέραμε με ερωτήσεις μας από το 2003, που συνεχίζαμε να μιλάμε γιʼ αυτό το 2004, το 2005, το 2006, το 2007, επιτέλους αποδείχθηκε ότι όντως είχε νόημα που ασχολούμασταν με αυτό.
Και πρέπει να απασχολήσει την κοινή γνώμη, όχι μόνο το ίδιο το σκάνδαλο και η ιστορία του, αλλά τελικά το πώς γίνεται η διαχείριση των σκανδάλων. Δηλαδή, γιατί υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια σιωπή για το σκάνδαλο; Θα μιλούσαμε και σήμερα για σκάνδαλο, εάν ενδεχομένως δεν υπήρχαν αντιθέσεις ανάμεσα σε κάποια κανάλια και την Κυβέρνηση κ.λπ.; Υπάρχει, δηλαδή, ένα θέμα σκανδάλων και ένα θέμα διαχείρισης των σκανδάλων αυτών είτε για δικομματικά παιχνίδια είτε ακόμα και για άλλα παιχνίδια, με διαστάσεις ενδεχομένως και πέρα από την πολιτική. Σταματώ, όμως, εδώ.
Έχει δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν λέει ότι παρέλαβε από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη λιμνοθάλασσα και τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή του Βατοπεδίου. Το αναγνώρισε και ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ρόβλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Λάθος κάνετε. Είπα ακριβώς το αντίθετο.
ΓIΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Να το διορθώσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο επί προσωπικού, μετά το πέρας της ομιλίας του κυρίου Δραγασάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Διορθώνω, λοιπόν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αναγνώρισε ότι υπήρχε πρόβλημα παράδοσης της λίμνης, όταν παρέδωσε την εξουσία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Ακριβώς αυτό.
ΓIΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ακριβώς αυτό. Μάλιστα. Θα έρθω μετά σε εσάς.
Για εμάς, είναι σωστό αυτό που λέει η Νέα Δημοκρατία. Όταν παρέλαβε την εξουσία, η λίμνη είχε παραδοθεί με πρωτόκολλο παράδοσης τον Οκτώβριο του 2003.
Ποιο, όμως, είναι το λάθος; Αυτό είναι φύλλο συκής, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Γιατί δεν καταργήσατε τις αποφάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Γιατί δεν ακυρώσατε τις αποφάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Γιατί νομιμοποιήσατε το σκάνδαλο και πάνω σε αυτόν το βράχο που σας έδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κτίσατε ακρόπολη σκανδάλων; Ωχριά αυτό που παραλάβατε μπροστά σε αυτό που κάνατε εσείς.
Παραλάβατε μία δίκη σε εκκρεμότητα, παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μία δίκη σε εκκρεμότητα.
Ποια θα ήταν η έκβαση αυτής της δίκης αν γινόταν τελικά. Το πρώτο ενδεχόμενο ήταν να δικαιωθεί η Μονή, να έλεγε δηλαδή το δικαστήριο ότι οι εκτάσεις ανήκουν στη Μονή. Μα, είχαν ήδη δοθεί οι εκτάσεις στη Μονή. Το δεύτερο ενδεχόμενο ήταν να έλεγε το δικαστήριο ότι αυτές οι εκτάσεις δεν ανήκουν στη Μονή αλλά στο δημόσιο. Τότε το δημόσιο θα έπαιρνε πίσω τις εκτάσεις. Γιατί κάνατε συμβιβασμό; Γιατί δεν αφήσατε να βγει η απόφαση του δικαστηρίου; Ποιος σας πίεσε ή τι παρασκήνιο υπήρξε από πίσω; Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή.
Δεύτερο θέμα. Κάνατε ό,τι κάνατε. Γιατί κάνατε ανταλλαγή; Με ποιο δικαίωμα κύριε Υπουργέ και κύριοι Υπουργοί ανταλλάξατε λιμνοθάλασσα; εν ξέρετε ότι υπάρχει νόμος που χαρακτηρίζει τη λιμνοθάλασσα μη ανταλλάξιμο αγαθό; Δεν είχατε ένα δικηγόρο να σας πει ότι αυτό που πάτε να κάνετε απαγορεύεται; Και αν δεν είχατε έναν δικηγόρο, δεν γνωρίζετε την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2000 την οποία αγνόησε και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Δεύτερο θέμα λοιπόν προς διερεύνηση.
Και έρχομαι τώρα στο τρίτο θέμα, τις ανταλλαγές αυτές καθʼ αυτές. Εδώ δε μιλάμε για σκάνδαλο. Εδώ μιλάμε για πρακτικές -να χρησιμοποιήσω τον όρο, δε βρίσκω άλλον- μαφίας. Πίσω από κάθε ακίνητο ένας ιστός συμφερόντων από τα πριν, μια απίθανη ανταλλαγή και δεν έχετε το θάρρος ακόμη να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας.
Τι να πρωτοπούμε εδώ; Εγώ παρέδωσα στους ανακριτές δυο ντοσιέ που ευτυχώς θα τα πάρω πίσω διότι ήταν και τα πρωτότυπα (δεν είχα κρατήσει αντίγραφα).
Το ολυμπιακό ακίνητο ο κ. Αβραμόπουλος το είχε υποσχεθεί στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Και αυτό το κτίριο που ο κ. Αβραμόπουλος το είχε υποσχεθεί, το δώσατε στον κ. Εφραίμ.
Λέτε ότι φταίνε οι ορκωτοί εκτιμητές. Να κριθούν και οι ορκωτοί εκτιμητές. Αλλά ακούστε, κύριε Υπουργέ, μερικά στοιχεία που έχω εγώ εδώ και δεν είναι όλα:
Ακίνητο στην Αττική, στο Γραμματικό. Οι ορκωτοί εκτιμητές –ήταν δασική έκταση- το εκτιμούν αναλόγως. Μεταβιβάζεται ως εκτός σχεδίου έκταση, άρτια και οικοδομήσιμη στο σύνολό της! Ποιος τα έκανε αυτά; Δεν ξέρετε ότι αυτά είναι εγκλήματα;
Δεύτερον, ακίνητο στο Λαύριο, Καμάριζα. Εκτός σχεδίου με πολλούς περιορισμούς στη δόμηση, ενδεχομένως δασική (σημειώνουν οι ορκωτοί). Μεταβιβάζεται ως εκτός σχεδίου έκταση, άρτια και οικοδομήσιμη.
Τρίτον, στην Καβάλα, δήμος Ορφανού, οικισμός Ακροπόταμος. Αγροτεμάχιο. Εν μέρει δασική έκταση –τα 300.000 τετραγωνικά μέτρα- εν μέρει οικοδομήσιμο το υπόλοιπο. Πώς μεταβιβάζεται; Εκτός σχεδίου έκταση, άρτια και οικοδομήσιμη στο σύνολό της.
Τέταρτον, στη Χαλκιδική, Στάγειρα, Ουρανούπολη. Είναι το θέμα που έγινε γνωστό από τη συναδέλφισσα, τη Βουλευτή η οποία μετέφερε την αγωνία των κατοίκων κ.λπ. Είναι δασική έκταση. Πως μεταβιβάστηκε στη Μονή εκτός σχεδίου έκταση, άρτια και οικοδομήσιμη;
Πέμπτον, το ίδιο στον Ξηροπόταμο Ιερισού.
Έκτον, στην Πέλλα, Βεγορίτιδα, Άγιος Αθανάσιος. Αγροτεμάχιο. Χορτολιβαδική δημόσια έκταση, άρτια αλλά μη οικοδομήσιμη με περιορισμένες γεωργικές χρήσεις. Πώς μεταβιβάστηκε εκτός σχεδίου έκταση, άρτια και οικοδομήσιμη; Και δε θέλατε Εξεταστική Επιτροπή μέχρι προχθές κύριε Χατζηγάκη.
Αυτά έκανε η Νέα Δημοκρατία και εξεταστικές και προανακριτικές και ό,τι θέλετε. Και αν αυτά που γνωρίζουμε είναι το σύνολο του δράματος!
Έρχομαι τώρα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κύριε Ρόβλια, καταθέσατε στα Πρακτικά νομίζω, την αγωγή της Μονής. Μπορείτε, επειδή δεν την έχω πρόχειρη, να μου πείτε, πότε η Μονή έκανε την αγωγή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Είναι στα Πρακτικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ναι, θυμάστε ημερομηνία;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Τον Ιανουάριο του ʼ03.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Τον Ιανουάριο του ʼ03.
Τον Ιανουάριο του ʼ03 η Μονή Βατοπεδίου καταθέτει αγωγή. Ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι η Μονή Βατοπεδίου κατέθεσε αγωγή, όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Φωτιάδης ανέπεμψε την υπόθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι σε επιβεβαίωση...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πώς παίρνετε το λόγο; Υπάρχει και Προεδρείο εδώ. Να ζητήσετε την άδεια του Προεδρείου και του αγορεύοντος να απαντήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Μα, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν είπα αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Επιτρέπετε, κύριε Δραγασάκη;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Όχι, δε θέλω διακοπές. Δε θέλω καμία διακοπή, διότι αυτά που είπε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ό,τι αφορά την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσβάλλουν τον ίδιο τον εισηγητή, προσβάλλουν το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσβάλλουν την κοινή γνώμη και την κοινή νοημοσύνη. Και θα αποδείξω γιατί.
Καλλιεργείτε το μύθο ότι μετά την αναπομπή που έκανε ο κ. Φωτιάδης –που είναι γεγονός- η Μονή Βατοπεδίου φοβήθηκε και γιʼ αυτό έκανε την αγωγή. Αποδείχθηκε τώρα ότι η Μονή Βατοπεδίου έκανε την αγωγή τον Ιανουάριο του 2003. Το Πρωτόκολλο παράδοσης υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2003 και μετά έγινε το έγγραφο για αναπομπή. Άρα, η Μονή την αγωγή την έκανε, όχι για το λόγο που λέτε, αλλά επειδή ήξερε ότι είναι ευάλωτες οι γνωμοδοτήσεις των γνωμοδοτικών συμβουλίων που οι κυβερνήσεις σας και οι Υπουργοί σας αποδέχθηκαν, όπως και της ΝΔ. Και έκανε την αγωγή, ακριβώς για να έχει και τη δικαστική απόφαση για την κυριότητα που απέκτησε με πολιτικές αποφάσεις.
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Θα με ακούστε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ ερώτηση έκανα, όταν κυβερνούσατε εσείς. Το Νοέμβριο του 2003 έκανα την πρώτη ερώτηση και δεν μου απάντησε ο κ. Φωτιάδης τότε. Έχω δικαίωμα, λοιπόν, να με ακούσετε και γιʼ αυτόν το λόγο. Σιωπή, λοιπόν.
Εκκρεμούσε η δίκη. Γιατί ο κ. Φωτιάδης έδωσε εντολή γραπτή να γίνει το Πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης; Γιατί παραδώσατε την περιουσία, τη στιγμή που υπήρχε εκκρεμοδικία για την υπόθεση;
Τρίτον, γίνεται η αναπομπή, μετά από τις διαμαρτυρίες του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, του Μητροπολίτη και των κατοίκων της περιοχής. Γιατί; Επειδή διαπίστωσε ο κ. Φωτιάδης, η Κυβέρνηση, ότι έκανε λάθος, ή για εκτόνωση; Την απάντηση θα τη δώσει η Επιτροπή. Εκείνο που εγώ σημειώνω είναι το εξής: Εάν είχε διαπιστωθεί το λάθος, έπρεπε να ανακληθεί το λάθος. Έπρεπε να ανακληθεί με νέα υπουργική απόφαση η παράδοση των εκτάσεων που είχε προηγηθεί. Και εμείς με έκπληξη βλέπουμε αυτή τη στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διότι θεωρούμε ότι είχε άλλο δρόμο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και έχει το δρόμο να πει, ναι, αυτά γίνονταν τότε, κακώς γίνονταν και εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να διορθώσουμε και να καταδικάσουμε τους υπεύθυνους, αφού τους βρούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι εδώ για να πάρουμε μέτρα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα σκάνδαλα. Διότι εμάς αυτό μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να αποκαλυφθεί το τι ακριβώς έγινε. Ιδίως αυτή η ιστορία του Βατοπεδίου έχει και διαστάσεις εκπληκτικές. Εδώ πρόκειται για δομές συμφερόντων, τις οποίες θα τις βρούμε μπροστά μας και σε άλλες περιπτώσεις. Και γιʼ αυτό ακριβώς έχει σημασία να διερευνηθεί πλήρως το ιστορικό, οι διασυνδέσεις, τα πρόσωπα, τα πράγματα. Επίσης, οι ένοχοι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Κυρίως, όμως, μας ενδιαφέρει -και με το «κυρίως» δεν εννοώ ότι εσάς όλους δεν σας ενδιαφέρει- επειδή πολλοί από εμάς και ως πρόσωπα είχαμε την εμπλοκή και στην Κυβέρνηση Τζανετάκη και στην Οικουμενική Κυβέρνηση που, αν θυμάστε, έγινε υπό το φόντο ενός άλλου σκανδάλου, του σκανδάλου Κοσκωτά, να ονειρευτούμε μια άλλη Ελλάδα όπου, βεβαίως, δεν θα είμαστε άγγελοι, δεν θα εξαλειφθούν τα σκάνδαλα, αλλά να μην είναι και κανόνας, να μην είναι η κεντρική μηχανή διεκπεραίωσης του πολιτικού ανταγωνισμού. Την έχουμε εμείς αυτή τη φιλοδοξία.
Θέλουμε, λοιπόν, μέσα απʼ αυτό το σκάνδαλο να θωρακιστεί η κοινωνία απέναντι σε εκείνες τις αιτίες, εκείνες τις λειτουργίες, εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες κάθε τόσο μας ταλανίζουν με τέτοια σκάνδαλα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί προσωπικού, γιατί αναφέρθηκε σε μένα λέγοντας πράγματα που εγώ δεν είπα. Θέλω να επαναλάβω το τι είπα σε σχέση με την αγωγή.
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λέγονται ανακρίβειες. Θέλω να πω μια φράση. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν εκπροσωπήθηκε στη δίκη. Εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. Αλαβάνος ήδη έχει καταθέσει στα Πρακτικά την αγόρευση ...
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Ο κύριος ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Νιώτη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Δραγασάκη, επαναλάβετε αυτό που δεν άκουσε κανείς, προς απάντηση του κ. Νιώτη. Δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Το Υπουργείο Οικονομικών στη δίκη που έγινε δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του δημοσίου. Τα υπερασπίστηκε ο κ. Τσουρής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και στα Πρακτικά της Βουλής ο κ. Αλαβάνος έχει ήδη καταθέσει την αγόρευσή του.