Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο δάσος της Στροφυλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το δάσος της Στροφυλιάς στη Δυτ. Αχαΐα, ένα από τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στη Μεσόγειο που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar για τους υγροτόπους, παραδόθηκε χθες στις φλόγες. Σε αυτό το δάσος-στολίδι της Πελοποννήσου, που με τη συμβολή ενεργών πολιτών σώζεται κάθε καλοκαίρι με καύσωνες, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά μια ημέρα μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου…
Εκτός από τη θλίψη και την οργή για την καταστροφή, μας προκαλούνται πολλά ερωτήματα:
• Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συνυπολόγισε το ασυνήθιστα ξηρό για την εποχή κλίμα και δεν αποφάσισε την παράταση για μικρό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου που έληξε μόλις προχθές; Δεν είναι σε γνώση της Κυβέρνησης οι «αναπτυξιακές» πιέσεις που ασκούνται σε περιοχές που αποτελούν κρίσιμα οικολογικά αποθέματα της δυτικής Πελοποννήσου; Εάν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν παραμένει σε καθεστώς επιφυλακής, πιθανά θα είχαν αποφευχθεί οι χειρότερες συνέπειες της φωτιάς.
• Δεν είναι βέβαια συμπτωματικό ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προστασία των υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ακριβώς στην περιοχή «Σαμαρέικα», την επίμαχη και πολύπαθη περιοχή στην καρδιά του βιοτόπου της Στροφυλιάς. Η υπογραφείσα ΚΥΑ, μέσα από ασαφείς διατυπώσεις, εξαιρεί από την προστατευόμενη περιοχή τη συγκεκριμένη περιοχή και αφήνει ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης των παρανομιών ανοίγοντας τεράστια πόρτα για την οικοπεδοποίησή της. Γιατί η Κυβέρνηση αφήνει αυτά τα «κενά» στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, στα οποία πατάνε οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού;
Βέβαια, και σε αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα βλέπουμε τις κυβερνήσεις να φεύγουν, αλλά τα σχέδια κερδοσκοπικής αξιοποίησης της περιοχής να παραμένουν: θυμίζουμε πως τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης στο Κοτύχι και τη Στροφυλιά με την κατασκευή γηπέδων γκολφ μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, κυοφορούνται ήδη από το 2004, με οξείες πιέσεις τότε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ και πρόσφατα, βουλευτές της ΝΔ επιμένουν στην προσπάθεια καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Δεν είναι φανερό πως τα σχέδια μεγάλων επενδυτικών ομίλων και καλοθελητών που βλέπουν τη Στροφυλιά σαν χώρο ανάπτυξης αντιπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων σχετίζονται ευθέως με τη χθεσινή φωτιά;
Εμείς θα αγωνιστούμε, μαζί με τις οικολογικές κινήσεις και οργανώσεις πολιτών, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, να μην προχωρήσουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης των ελάχιστων φυσικών περιοχών μεγάλης αξίας που έχουν απομείνει. Για να νικήσει η ζωή και όχι η φωτιά…
Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Νοέμβρη, στο πλαίσιο των προγραμματικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνουμε μεγάλη συζήτηση στην Πάτρα με θέμα τις προστατευόμενες περιοχές. Αυτή η εκδήλωση αποκτά πλέον για εμάς και ένα χαρακτήρα διαμαρτυρίας και επείγουσας αναζήτησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας και διαχείρισης που πρέπει να εφαρμοστούν στην περιοχή.
To Γραφείο Τύπου