Ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο, 105,5» σε σχέση με τη συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου στην «Ελευθεροτυπία», τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει για την αξιωματική αντιπολίτευση ένα «κοινωνικό» πρόσωπο, ξεχνάει και παραλείπει πολλά, τα οποία μάλιστα είναι τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά. Ειδικότερα, ξεχνάει και παραλείπει:
Πρώτον: Ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες ο ίδιος ανελλιπώς συμμετείχε, στήριξαν, εμπέδωσαν και αποθέωσαν στην Ελλάδα το μοντέλο των ακραίων νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και πιο συγκεκριμένα το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων και της ασυδοσίας των Τραπεζών, τα οποία κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεύτερον: Ότι ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν πρόσφατα από κοινού με τη ΝΔ στη Βουλή την αποκαλούμενη (ψευδο) «μεταρρυθμιστική» Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία «Συνταγματοποιεί» για την Ε.Ε. ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και ειδικότερα κατοχυρώνει το απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας και τον απαράδεκτο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τρίτον: Ότι οι θέσεις περί «ισορροπίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού» και περί «βιώσιμων λύσεων με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια» όταν πρόκειται για στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως η «Ολυμπιακή», συνιστούν απλώς το άλλοθι για την εκποίηση και την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Τέταρτον: Ότι προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση της θέσης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, για να μην καταντούν ανέξοδες επικοινωνιακές υποσχέσεις, πρέπει να συνοδεύονται με την αμφισβήτηση του καθεστώτος απελευθέρωσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς και ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν είναι η χορήγηση των 28 δισ. στις Τράπεζες με τη συνοδεία κάποιων όρων και προϋποθέσεων, απραγματοποίητων άλλωστε, ή απλώς με τη συμμετοχή του δημόσιου στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών για τη μεταπώλησή του σε ευθετότερο χρόνο με την προσδοκία άντλησης κάποιας υπεραξίας. Θέση μας είναι ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στο τραπεζικό κεφάλαιο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επείγον και ουσιαστικό είναι μια νέα στρατηγική επαναφοράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό δημόσιο έλεγχο, όχι στο πλαίσιο ενός κρατικού καπιταλισμού, αλλά για να διαδραματίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ένα νέο ρόλο με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια στη λογική μιας νέας ριζοσπαστικής προοδευτικής πορείας.
Ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε και διεκδικούμε τη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα να συναποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα για την άσκηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής μακριά από κερδοσκοπικά κριτήρια».
Τέλος, απαντώντας ο Παν. Λαφαζάνης σε ερώτηση για τις θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου όσον αφορά στα θέματα κοινής δράσης και συνεργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανοικτή σε κοινές δράσεις και συνεργασίες. Άλλωστε και ο ίδιος είναι αποτέλεσμα συμμαχίας δυνάμεων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και ανένταχτων αγωνιστών αριστερής και σοσιαλιστικής κατεύθυνσης. Οι κοινές δράσεις και συνεργασίες, τις οποίες σταθερά επιδιώκουμε, οφείλουν, όμως, να βασίζονται στην ανάγκη για ριζοσπαστικές προοδευτικές αλλαγές και τελικά την ριζοσπαστική προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας. Οι κεντρικές, όμως, επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν κοινές δράσεις και πολύ περισσότερο ευρύτερη συνεργασία σε μια αξιόπιστη προοδευτική κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν οι κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ να συγκλίνουν επί της ουσίας με την πολιτική της ΝΔ, συναποτελώντας την δικομματική πολιτική μορφή στήριξης του σημερινού συστήματος και από την άλλη να εκφωνούνται για λόγους επικοινωνιακούς, τακτικής και εντυπώσεων, ανέξοδες προτάσεις συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
To Γραφείο Τύπου