Σχετικά με τις αυξήσεις 5% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2009, λόγω εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων που προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος.
Η νέα αύξηση, από 1η Ιανουαρίου, των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 5% , είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αποτελέσει ένα καινούργιο βαρύτατο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα σε μια περίοδο κρίσης, σκληρής λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας και πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί. Η άμεση κινητοποίηση και των ίδιων των καταναλωτών είναι απαραίτητη.
Με την από 1/1/2009 αύξηση κατά 5% των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα έχουμε αύξηση ύψους ρεκόρ 35% στα τιμολόγιά της σε μια περίοδο 2,5 χρόνων (Ιούνιος 2006- Ιανουάριος 2009), δηλαδή αύξηση τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των μισθών των εργαζομένων κατά την ίδια περίοδο.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν τους καταναλωτές, ζημιώνουν την οικονομία και έχουν 2 και μόνο στόχους:
Πρώτο να ενθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές που ταυτίζουν την επενδυτική τους διάθεση με τα αυξημένα τιμολόγια και δεύτερο να τονώσουν τη διάθεση των μετόχων που έχουν αποθαρρυνθεί την τελευταία περίοδο βλέποντας το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ να είναι αρνητικό.
Η κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί μόνο ως κερδοσκοπική επιχείρηση, εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μετόχων της και των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Η ΔΕΗ οφείλει να έχει ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που δεν μπορεί να αγνοεί καμία κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση θέλει την κερδοφορία της ΔΕΗ πρέπει να πάψει να χαρίζει τόσα ποσά μέσω της οριακής τιμής συστήματος σε ιδιώτες.
Η τυχόν επιβολή ρήτρας καυσίμων σήμερα –στην οποία ούτως ή άλλως είμαστε αντίθετοι- είναι παράνομη, καθώς δεν ισχύει η συνθήκη ενεργοποίησής της, δηλαδή η διαφοροποίηση της τιμής του καυσίμου (αργού) πάνω από 10% το τελευταίο τρίμηνο.
Καλούμε την κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, να τα μειώσει, στα πλαίσια, μάλιστα, μιας αναγκαίας -στις σημερινές συνθήκες- γενικότερης μείωσης των τιμολογίων των Δημόσιων Επιχειρήσεων.
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής