Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στην Ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, ανάφερε και τα εξής:
«Μια που μιλάμε για την κρίση επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ σύντομη παρέμβαση, σχετικά με ζητήματα τα οποία βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα, τη ρευστότητα, τα επιτόκια, το δανεισμό.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι, τα μέτρα και οι κοινωνικές πολιτικές που ορισμένες τράπεζες έχουν παρουσιάσει, το μόνο που δείχνουν είναι θράσος από τη μεριά τους.
Είναι θράσος όταν μειώνουν κατά μία μονάδα το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας και παρʼ όλα αυτά είναι πάνω από το επιτρεπόμενο, με βάση του νόμους, επιτόκιο του 10%.
Είναι θράσος, το πάγωμα για κάποια περίοδο της αποπληρωμής των δανείων, εφόσον αυτό δεν συνοδεύεται από την μη άντληση τόκων και χρεολυσίων, που τελικά θα επιβαρύνει πολλαπλά τον δανειολήπτη.
Εμείς επαναλαμβάνουμε εδώ, για μια ακόμη φορά, τρία βασικά μέτρα, που θεωρούμε κατεπείγοντα.
Πρώτο, να προχωρήσει χωρίς καμιά καθυστέρηση η εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ώστε μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αποτελέσουν έναν πόλο δημόσιας σταθερότητας και παρουσίας στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα εξάλλου το πακέτο ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας εξακολουθεί να ανήκει στο δημόσιο και τα ταμεία.
Δεύτερο, η ανάγκη να υπάρξει άμεσος έλεγχος των επιτοκίων, και σε άλλες περιπτώσεις έχει υπάρξει έλεγχος στις τιμές αγαθών όπως είναι το γάλα ή άλλα, όταν μάλιστα παρουσιάζονται καταστάσεις κρίσεως.
Και τρίτο, η ανάγκη να εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι δεν μπορεί το επιτόκιο τραπεζικών δραστηριοτήτων να υπερβαίνει το εξωτραπεζικό επιτόκιο που είναι 10%. Είναι παρανομία να υπάρχουν σήμερα στις πιστωτικές κάρτες επιτόκια, που φθάνουν μέχρι και το 23%.
Κλείνοντας αυτήν την παρένθεση, να πω ότι είναι άμεσα ανάγκη να διαμορφωθεί ένα Επείγον Σχέδιο για τη στήριξη του Τουρισμού για την αντιμετώπιση των ενδεχομένων σοβαρών προβλημάτων, που μπορεί να έχουμε στη διακίνηση τουριστών προς την Ελλάδα, ως συνέπεια της ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων, που βλέπουμε ότι απλώνεται πλέον με ταχύτητα αρκετά σημαντική σε όλες τις χώρες. Τα πράγματα για τον τουρισμό τα χρόνια που έρχονται και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο που έρχεται, δεν θα είναι ούτε όπως πέρσι, ούτε όπως αναμέναμε.»
To Γραφείο Τύπου