Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2006

Σχετικά με το Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση του συνόλου της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο

Σχετικά με το Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση του συνόλου της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο, ο Δ.Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

«1. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει Νομοσχέδιο-σκούπα για το ασφαλιστικό και μετά να καλέσει τους κοινωνικούς φορείς σε συνολικό διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση, αποδεικνύει την εκτίμηση του ΣΥΝ για την προσχηματικότητα ενός τέτοιου διαλόγου.

2. Με τη σχεδιαζόμενη κατάθεση του συνόλου σχεδόν της κινητής περιουσίας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στο χρηματιστήριο θα παραδοθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και προσδοκίες αλλά και οι συντάξεις των ασφαλισμένων στην κερδοσκοπική βουλιμία των οικονομικών συμφερόντων. Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να αξιοποιείται από τα ίδια με κριτήριο την ασφαλή και εγγυημένη απόδοσή της και όχι να παραδίδεται στον Μολώχ του τζόγου και της κερδοσκοπίας. Επομένως η προωθούμενη ρύθμιση είναι μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια και στον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Βάζει σε άμεση διακινδύνευση τους κόπους μιας ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας μας, αφού σε ένα ενδεχόμενο χρηματιστηριακό κραχ όλα θα γίνουν «αέρας κοπανιστός» και μετοχές-χαρτιά χωρίς αξία.

3. η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να εξοφληθούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη προς αυτά του δημοσίου (9,2δις.ευρω) και των ιδιωτών (3δις.ευρώ) καθώς και η λεηλατημένη περιουσία τους από το 1950, τους κλέβει ουσιαστικά και όση περιουσία τους έχει απομείνει. Αντί να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή ( 4 δις. ευρώ το χρόνο) σχεδιάζει να επιβραβεύσει τους εισφοροδιαφεύγοντες με νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους.

4.Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να βάλει και πάλι χέρι στην περιουσία των ασφαλισμένων. Για να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή. Για να εξασφαλιστούν στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση οι αναγκαίοι πρόσθετοι χρηματοοικονομικοί πόροι, ώστε να βελτιωθούν οι συντάξεις-κυρίως οι κατώτερες- και οι παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους της χώρας μας.»

To Γραφείο Τύπου