Το «προσχέδιο τελικού πορίσματος της επιτροπής για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», το οποίο δόθηκε σήμερα (17/4/2006) στη δημοσιότητα, «επισημοποιεί» κατά ένα τρόπο όσα είχαν γραφτεί το τελευταίο διάστημα στον Τύπο ως προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» που είχε συσταθεί και επιβεβαιώνει ότι κινούνται σε συντηρητική δήθεν «εκσυγχρονιστική» κατεύθυνση.
Πρόκειται για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της Ανώτατης Εκπαίδευσης που αφορά τους περισσότερους τομείς της όπως: άσυλο, ανάδειξη πανεπιστημιακών αρχών, εκλογή και καθήκοντα μελών Διδακτικού προσωπικού, σπουδές, συγγράμματα και περιορισμό της δωρεάν χορήγησής τους, διάρκεια σπουδών, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αξιολόγηση, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αριθμός φοιτητών μεταγραφές, φοιτητική μέριμνα.
Πέραν του γενικού χαρακτηρισμού των προτάσεων, που επιγραμματικά κάναμε, θα αδικούσε την κριτική μας σ� αυτές μια προσπάθεια σύντομης τοποθέτησης για όλα αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα στα οποία αναφέρονται. Είναι ζητήματα στα οποία η Πανεπιστημιακή κοινότητα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί και θα επανατοποθετηθούν συγκεκριμένα. Ωστόσο προκαλεί κατάπληξη το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο στο οποίο αναμένεται, «μέχρι τέλος Απριλίου», να ολοκληρωθεί το οριστικό τελικό πόρισμα της Επιτροπής.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε τυχόν ερήμην της μεθοδεύσεις.
Τμήμα Παιδείας