Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2008

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντός, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δείχνουν καθαρά ότι η Κυβέρνηση αρνείται να συλλάβει το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει την ελληνική γεωργία.

Αρνείται να δει πως το σύνολο του αγροτικού κόσμου, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου, ήδη από τη περασμένη χρονιά βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι αποδιαρθρώσεις στη γεωργική παραγωγή που έφερε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι στρεβλώσεις στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, συνδυάστηκαν εκρηκτικά με την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής ( κυρίως λόγω της αύξησης στο πετρέλαιο και τα λιπάσματα ) και την κατακόρυφη πτώση των τιμών στα σιτηρά και την κρίση στη στην αγορά οπωροκηπευτικών.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται να πολλαπλασιάσει και να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ προσπαθεί να εξαπατήσει τους έλληνες αγρότες κάνοντας «λάστιχο» τις διαδικασίες διανομής των κοινοτικών ενισχύσεων, ελπίζοντας πως θα ξεχάσουν πως το 10% των κοινοτικών επιδοτήσεων  κινδυνεύει να περικοπεί από το διάτρητο σύστημα  ΟΣΔΕ, που επιμένει να εφαρμόζει.

Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ δίνει άτοκα 150 εκ. ευρώ στους Συνεταιρισμούς που στάθηκαν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, θεωρώντας έτσι πως θα αναθερμάνει την αγορά δημητριακών.

Ο ΣΥΝ πιστεύει πως η λύση στα τραγικά αδιέξοδα των αγροτών δεν δίνεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές και μόνιμες αιτίες που τα δημιούργησαν, απαιτείται  ριζική αλλαγή στην ασκούμενη αγροτική πολιτική και εφαρμογή ενός εναλλακτικού ριζοσπαστικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της υπαίθρου.

Η σημερινή κατάσταση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, που να διασφαλίζει :

1.    Τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας

2.    Την  προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη στα σημερινά επίπεδα

3.    Συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα στον τομέα των  υπηρεσιών .

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής