Την αναγκαιότητα άμεσης προστασίας και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Αρχαιολογικού Άλσους τόνισε σε επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, καθώς το πρόγραμμα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έχει καθυστερήσει.
Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνώρισε ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτε και δήλωσε άγνοια για τα προβλήματα της περιοχής, η οποία έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά σε συμφέροντα που την υποβαθμίζουν διαρκώς.
Παρά ταύτα διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υλοποίηση μέρους του προγράμματος της ΕΑΧΑ και στον λεγόμενο μεγάλο περίπατο, η κατάληξη του οποίου προβλέπεται να είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. «Μετά τις πεζοδρομήσεις της Αρεοπαγίτου, της Απ. Παύλου, της Αδριανού, της πλατείας Κουμουνδούρου, της πλατείας Κεραμεικού, της πλατείας Συντάγματος», είπε «στόχος της ΕΑΧΑ είναι να προχωρήσουν τα έργα σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής προβλέπεται ανάπλαση πλατειών και ελεύθερων χώρων, έργα ρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων των δικτύων της περιοχής, ενώ τόσο το ΠΕΧΩΔΕ όσο και το ΥΠΠΟ χρηματοδοτούν την ΕΑΧΑ Α.Ε.». Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της ΕΑΧΑ από το ΠΕΧΩΔΕ με 25 εκ. ευρώ., στην οποία όμως παρατηρείται διαρκής μείωση από το 2004 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, το 2004 η χρηματοδότηση ήταν της τάξεως των 13.148.000 ευρώ, το 2005 5.900.000 ευρώ, το 2006 2.250.000 ευρώ, το 2007 500.000 ευρώ, το 2008 μέχρι σήμερα 1.500.000 ευρώ. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το ΥΠΠΟ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2008 επιχορήγησε την ΕΑΧΑ για μελέτες σχετικά με την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία προϊόντος του χρόνου να υλοποιηθούν τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη επεσήμανε ότι «τα έργα για την Ακαδημία Πλάτωνος έχουν καθυστερήσει πολύ, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η ΕΑΧΑ να φτάσει μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος που δυστυχώς έχει μείνει πίσω. Αντιθέτως προχωρούν μια σειρά από νεόδμητα και πολυώροφα κτίρια και ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος καταστρέφεται». Η βουλευτής βάσει σχετικού χάρτη του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται ΒΔ και άπτεται του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και στο τμήμα εξαώροφου κτιρίου που «μπαίνει» στον αρχαιολογικό χώρο. «Η ΕΑΧΑ θα έπρεπε να μην έχει επιτρέψει κάτι τέτοιο. Η Ακαδημία Πλάτωνος», τόνισε η βουλευτής «μαζί με το Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό είναι από τα τελευταία έργα που πρέπει να γίνουν». Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο παράδειγμα οικοπέδου που ανήκει στη Νομαρχία και βρίσκεται σε απόσταση 200 μ. από τον αρχαιολογικό χώρο, για τo οποίο η Νομαρχία δήλωσε ότι προτίθεται να το αφήσει, καθώς βρίσκεται δίπλα σε σχολεία και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.
Επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, η βουλευτής τόνισε ότι ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα έργα καθυστερούν, η Πολιτεία και η ΕΑΧΑ οφείλουν να προστατεύουν τους αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Προς το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και προς το Υπουργείο Πολιτισμού είναι και η επόμενη επίκαιρη ερώτηση. Είναι η με αριθμό 252/11.11.2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Άννας Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος.
....
Στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Φιλίνη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Καλογιάννης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι γνωστό ότι η Αθήνα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαθέτει μερικούς από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Ασφαλώς, η ανάδειξη και η αξιοποίησή τους αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης.
Με τη μέχρι σήμερα υλοποίηση μέρους του προγράμματος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, «Ο Μεγάλος Περίπατος». Η κατάληξή του προβλέπεται να είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος βάσει και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 είχε δοθεί έμφαση στην περιοχή της Ακροπόλεως και προτεραιότητα στη ροή χρηματοδότησης για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρω τις πεζοδρομήσεις στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αποστόλου Παύλου, στην Αδριανού, στην Πλατεία Κεραμεικού, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, στην Πλατεία Συντάγματος κ.λπ..
Σήμερα, ο στόχος της ΕΑΧΑ είναι να προχωρήσει στα έργα τα οποία προβλέπονται από το καταστατικό της, έτσι ώστε ο χώρος όπου λειτούργησε η Ακαδημία, το πνευματικό κέντρο, θα λέγαμε, της αρχαίας πόλης, να ανακτήσει τη σημασία που πρέπει να έχει για την Αθήνα.
Η ΕΑΧΑ Α.Ε. στην Ακαδημία Πλάτωνος έχει υλοποιήσει, κυρίως, έργα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης χώρων για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής αποτελεί πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία η ύπαρξη του Αρχαιολογικού Άλσους, εκτάσεως περίπου 130 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με το χωροθετηθέν Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.
Συγκεκριμένα, για την ευρύτερη περιοχή προβλέπονται ανάπλαση πλατειών και ελεύθερων χώρων, έργα διαμόρφωσης δικτύου πεζοδρόμων, με τις απαραίτητες ασφαλώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό όλων των δικτύων της περιοχής, μορφολογικές παρεμβάσεις στις όψεις των κτηρίων που βρίσκονται στα όρια ή στο μέτωπο των αρχαιολογικών χώρων και κατά μήκος του δικτύου των πεζοδρόμων, μελέτη χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης. Οι σχετικές ενέργειες με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων έχουν ήδη ξεκινήσει.
Για την ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος τόσο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούν την ΕΑΧΑ Α.Ε. και τα έργα προχωρούν. Θα δώσω, αγαπητή κυρία συνάδελφε, στοιχεία αναλυτικά στη δευτερομιλία μου.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει η ερωτώσα συνάδελφος κυρία Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ξεκινώ και εγώ, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και δηλώνοντας ταυτόχρονα την πίστη σε αυτόν τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή του τόπου μας.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, που απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση, όπως μπορείτε βέβαια. Γιατί πρέπει να πούμε ότι όλα τα έργα, ειδικά για την Ακαδημία Πλάτωνος, είναι πάρα πολύ πίσω.
Ξέρουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός της ΕΑΧΑ ήταν πραγματικά να φθάσει μέχρι το χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Έχει γίνει αυτός ο εξαίσιος δρόμος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όμως η Ακαδημία Πλάτωνος έχει μείνει παρά πολύ πίσω.
Βέβαια, προχωρούν έργα και μπορεί κάτι να μένει πιο πίσω. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι με τον τρόπο που προχωρούν τα έργα από την πλευρά της ΕΑΧΑ έχει εγκαταλειφθεί, πιστεύουμε εμείς, η Ακαδημία Πλάτωνος.
Επίσης, προχωρούν μια σειρά από νεόδμητες πολυκατοικίες, μια σειρά από έργα καινούρια στη γύρω περιοχή και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος καταστρέφεται. Έχω εδώ συγκεκριμένα –το πήραμε πριν από λίγες ημέρες από το Δήμο Αθηναίων- το χάρτη με το οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα, αν δεν κάνω λάθος, ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και όπου φαίνεται –μπορεί να το δει η Βουλή- ότι μπαίνει η γωνία ενός καινούριου κτηρίου που είναι εξαώροφο -πέντε όροφοι με πιλοτή- ακριβώς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Το καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Άννα Φιλίνη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτό, βέβαια, έχει επιτραπεί. Όμως, δεν έπρεπε να είναι υπεύθυνη η ΕΑΧΑ, για να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο, για να μην επιτρέψει μέσα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος να μπει αυτή ακριβώς η γωνία η οποία πλήττει τον αρχαιολογικό χώρο;
Ναι, είναι από τα τελευταία έργα που πρέπει να γίνουν μαζί με το Μοναστηράκι, τον Κεραμεικό. Είναι και η Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι υποδεέστερη; Ας πούμε ότι τα έργα έχουν αργοπορήσει, επειδή αυτός ήταν ο τρόπος προώθησής τους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρις ότου φθάσει εκεί η ΕΑΧΑ θα πρέπει να καταστρέφεται ο χώρος.
Προσφάτως, είχαμε και ένα άλλο παράδειγμα, διακόσια μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, με ένα οικόπεδο που ανήκει στη Νομαρχία. Η Νομαρχία δήλωσε ότι αυτό το οικόπεδο θα το αφήσει, γιατί πραγματικά είναι δίπλα σε σχολεία και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Όμως, θα έπρεπε να φροντίσει η ΕΑΧΑ, όλοι αυτοί οι χώροι που είναι γύρω από την Ακαδημίας Πλάτωνος να προστατευθούν.
Ιδιαίτερα, κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να απαντήσετε πώς έχει επιτρέψει η ΕΑΧΑ αυτό ακριβώς το έγκλημα να γίνει μέσα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο. Ξέρουμε ότι η Ακαδημίας Πλάτωνος έχει εκεί δίπλα δυο αρχαίες κατοικίες, λίγο παραπάνω ακριβώς από αυτό το οικόπεδο.
Έχουμε αυτές τις δύο κατοικίες, έχουμε το γυμνάσιο, έχουμε το περιστύλιο, δεν μπορούμε να αφήνουμε να καταστρέφονται όλα αυτά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα πάρω τα στοιχεία, τα οποία έχει καταθέσει η κυρία συνάδελφος στη Βουλή, για να διερευνήσω. Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω για τη συγκεκριμένη οικοδομή. Μιλάμε για μία έκταση, η οποία είναι τεράστια, όπως γνωρίζετε και εκείνο το οποίο θέλω να καταθέσω είναι ότι είναι πολύ έντονο το ενδιαφέρον μας, για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, τα οποία πραγματικά θα αναδείξουν το σύνολο της περιοχής.
Ενδεικτικό αυτό του οποίου λέω είναι το γεγονός ότι ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χρηματοδοτήσει την τελευταία τετραετία την ΕΑΧΑ για τα συγκεκριμένα έργα, με ένα ποσό της τάξεως των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, δε, το 2004 –ήταν ολυμπιακό έτος ασφαλώς- το ποσό ήταν 13.148.000 ευρώ, το 2005 5.900.000 ευρώ, το 2006 2.250.000 ευρώ, το 2007 500.000 ευρώ, το 2008 μέχρι σήμερα 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Είναι ενδεικτικό, επαναλαμβάνω, του ενδιαφέροντος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής.
Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2008, έχει επιχορηγήσει την ΕΑΧΑ για μελέτες, σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και για υλοποίηση συγκεκριμένων έργων -αναφέρομαι μόνο στην τελευταία χρονιά- της τάξεως των 680.000 ευρώ. Από τα ποσά αυτά -του Υπουργείο Πολιτισμού πάντα- έχουν ήδη εκταμιευτεί οι 500.000 περίπου ευρώ.
Είναι, επαναλαμβάνω, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, ενδεικτικό αυτό το οποίο ανέφερα για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, όχι μόνο από πλευράς Υπουργείου μας, για την προώθηση των συγκεκριμένων έργων και είμαι απολύτως βέβαιος ότι προϊόντος τους χρόνου, θα υλοποιηθούν τα έργα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.