Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2008

Ερώτηση-Παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την εντεινόμενη ρύπανση του Πηνειού

Το ζήτημα της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του Πηνειού με  τα υγρά απόβλητα των τυροκομείων και των ελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή, έθεσε  με ερώτησή του στην  Κομισιόν  ο βουλευτής του ΣΥΝ στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δ. Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ επισημαίνει ότι εκκρίνονται στον Πηνειό μεγάλες ποσότητες ενός ιδιαίτερα τοξικού αποβλήτου (κατσίγαρος) το οποίο έχει την ικανότητα να αφαιρεί  το οξυγόνο από υδάτινο περιβάλλον, χρωματίζει το νερό μαύρο, προκαλεί υπερτροφισμό και  συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση του ποταμού. Το ζήτημα βέβαια παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις  αν αναλογιστεί κανείς  ότι ο Πηνειός είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένος από τα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ο κ. Παπαδημούλης  ζητά  από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής και συγχρηματοδότησης των νέων τεχνολογιών διαχείρισης των ελαιουργικών αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι τα απόβλητα των ελαιουργείων  είναι δυνατόν  σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης να αποτελέσουν τη βάση για την παραγωγή φαρμάκων, βιοκαυσίμων, λιπασμάτων κ.α. και αποτελούν μια άκρως ενδιαφέρουσα  αναπτυξιακή  προοπτική για τη χώρα μας, που κατατάσσεται άλλωστε  τρίτη στην παραγωγή ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Ο Πηνειός είναι  ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και τα νερά του έχουν πρωταρχική σημασία για την ελληνική γεωργία. Στη μακρόχρονη ρύπανσή του από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί της περιοχής, προστίθενται,  σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, και τα υγρά απόβλητα των τυροκομείων και των ελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η κατεργασία της ελιάς αφήνει ως κατάλοιπο ένα ιδιαίτερα τοξικό απόβλητο (κατσίγαρος), το οποίο  αλλοιώνει τη χημική σύσταση του νερού, διαταράσσει  την ισορροπία του υδάτινου περιβάλλοντος και  μειώνει την αισθητική του. Συναφώς, ερωτάται η Επιτροπή:

α) Είναι ενήμερη για το βαθμό μόλυνσης και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την υλοποίηση  των οδηγιών   2000/60/ΕΚ  και 2006/11/ΕΚ;

β) Είναι διατεθειμένη να συγχρηματοδοτήσει την υλοποίηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης των ελαιουργικών αποβλήτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση του ποταμού; "

To Γραφείο Τύπου