Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2008

Τοποθέτηση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το κυβερνητικό σχέδιο των 28 δις στις Τράπεζες

«Αποτελεί πρόκληση προς τον ελληνικό λαό και μέγα σκάνδαλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρίζει επί της ουσίας το μυθώδες ποσό των 28 δις στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Ποτέ στα ιστορικά χρονικά αυτής της χώρας δεν λεηλατήθηκαν σε τέτοια έκταση οι φορολογούμενοι πολίτες για να ενισχυθούν  ιδιώτες μεγαλομέτοχοι και ιδιώτες «μάνατζερ».

Δυστυχώς, πάνω στο πακέτο των 28 δις εκτυλίσσεται μια ανούσια διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προσωπικά έχω δύο ελαττώματα. Δεν είμαι εραστής του σχεδίου της Ε.Ε. για τη στήριξη των Ταπεζών. Όπως δεν είμαι θαυμαστής του κ. Γκόρντον Μπράουν, εμπνευστή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις Τράπεζες και αρχιτέκτονα της σημερινής οικονομικής κατάρρευσης της Βρετανίας.

Το κύριο θέμα για μας δεν είναι αν τα 28 δις προς τις Τράπεζες θα δοθούν με ή χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε αν θα δοθούν χωρίς ή με προϋποθέσεις και ποιες, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Το κύριο θέμα επίσης, δεν είναι αν τα σχέδια στήριξης Τραπεζών του Γκόρντον Μπράουν ή του Σαρκοζί είναι τα «καλά» και το κυβερνητικό σχέδιο είναι το «κακό».

Για μας είναι αδιανόητο, σε κάθε περίπτωση, να λεηλατηθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για να στηρίξουν τους μεγαλομετόχους και τους μάνατζερ των Τραπεζών. Γιατί αυτό σημαίνει το πακέτο των 28 δις, όποιες προϋποθέσεις, ανέφικτες στην ουσία, κι αν τεθούν.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα προοδευτική χρηματοπιστωτική πολιτική. Μόνο με τα 5 δις που δίνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών, θα μπορούσε στις σημερινές συνθήκες να ελέγξει το δημόσιο όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται, ως πρώτο βήμα, για να περάσει η Εθνική Τράπεζα από δημόσια ιδιοκτησία και να ενισχυθεί ο ρόλος του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Σκέψη μας είναι να λειτουργήσουν αυτές οι Τράπεζες, ως πρώτος πυρήνας, για την άσκηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, με προτεραιότητα ευνοϊκά και χαμηλότοκα δάνεια στους οικονομικά ασθενέστερους και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.»