Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/10/2008

Ομιλία της 'Αννας Φιλίνη στη συζήτηση και λήψη απόφασης για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να πω ότι δεν μας άρεσε ποτέ η σκανδαλολογία ούτε η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι, επειδή μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός αυτή την ευθύνη, να ελέγχουμε την κυβερνητική εξουσία. Επίσης, πιστεύουμε ότι όλοι μας οφείλουμε -κι εμείς οι ίδιοι- να λογοδοτούμε για τις πράξεις μας.

Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της απόφαση για τη μη συμμετοχή της στη διαδικασία αυτή, θεωρούμε ότι όχι μόνο παραβιάζει δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά δείχνει και ασέβεια απέναντι στο Κοινοβούλιο. Τονίζω όμως και το εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Μπροστά σε μία διαδικασία που προβλέπει τη μυστική ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία εβίασε επιπλέον και την ψήφο Βουλευτών –συγκεκριμένα των 152 δικών της Βουλευτών- εξαναγκάζοντάς τους στη μη ψήφο, στην απουσία.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σήμερα εξαναγκάζει και τη Βουλή γενικότερα, συμφωνώντας με αυτό που υποστήριξε από την αρχή ο εκπρόσωπός μας, ο κ. Κουβέλης, να βρίσκεται σε αδυναμία άσκησης του έργου της και λήψης αποφάσεων.

Αυτή η υπογράμμιση έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία εφόσον η Νέα Δημοκρατία είχε συμφωνήσει όταν διαμορφωνόταν η ημερήσια διάταξη, για τη σημερινή διαδικασία. Εν κρυπτώ όμως και εκτός Βουλής, έξω από τη διαφάνεια, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη διαδικασία, για την οποία και η ίδια είχε συναποφασίσει και είχε συμφωνήσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τον κόσμο, για το λαό μας που παρακολουθεί τα δρώμενα όλη αυτήν την περίοδο, το μεγάλο σκάνδαλο, σχετικά με αυτά που συζητούμε, είναι το χάσιμο δασικών εκτάσεων, υδροβιότοπων, τόπων NATURA, το χάσιμο αρχαιολογικών χώρων, το χάσιμο όλων αυτών των χώρων που παραδόθηκαν ως απλά οικόπεδα και, μάλιστα, οικοδομήσιμα.

Για την καλή λειτουργία της δημοκρατία μας και γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να κάνουμε αυτοκριτική για μικρότερα ή μεγαλύτερα λάθη, προκειμένου να μπορούμε να ανοίγουμε καλύτερους δρόμους για το μέλλον, νομίζω ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι Υπουργοί ή Υφυπουργοί του από το 1999 μέχρι το 2003 υπέγραψαν γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων -σύμφωνα και με όλα όσα είδα από την εισήγηση του κ. Σανιδά- σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας σε περιοχές που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου. Βέβαια, υπήρξε τελικά –και αυτό είναι θετικό για την ιστορία του πράγματος- η δίκη το Δεκέμβριο του 2003.

Διαβάσαμε από την εισήγηση πάλι του Εισαγγελέα ότι είχε υπάρξει τότε εισήγηση υπέρ του δημοσίου. Όμως, η εισήγηση αυτή δεν προχώρησε και η απόφαση δεν βγήκε, γιατί τελικά Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκαν να μην ανακοινωθεί, να μην δημοσιευθεί αυτή η απόφαση.

Μέσα σʼ αυτήν την Αίθουσα, προχθές, την Τετάρτη, όταν συζητούσαμε το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, ακούσαμε ότι οι Υπουργοί, οι οποίοι ήταν μπλεγμένοι εκείνη την εποχή με αυτό το θέμα, δεν γνώριζαν. Υπέγραψαν γνωμοδοτήσεις, χωρίς να ξέρουν. Έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από κείμενα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς να ξέρουν για τι επρόκειτο συγκεκριμένα.

Αυτό, όμως, δεν μας καλύπτει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι από καιρό, ήδη από τους Βουλευτές του Συνασπισμού τότε, αλλά και στη συνέχεια είχε τεθεί το ζήτημα του Βατοπεδίου. Αυτό ήταν γνωστό, όπως επίσης ήξεραν ότι είχε υπάρξει ολόκληρη δίκη. Δεν γίνεται να έβαζαν υπογραφή κάτω από κείμενα, τα οποία ουσιαστικά ακύρωναν το αποτέλεσμα της δίκης που είχε γίνει.

Επίσης, θέλω να πω ότι δεν μας καλύπτει με κανέναν τρόπο αυτό το οποίο ακούστηκε από τον Υπουργό που παραιτήθηκε χθες, ότι είχε πνευματικές σχέσεις με τον Εφραίμ. Σε μια διαδικασία που γίνεται ειδικά, για να καταδικαστούν όλα όσα έγιναν από τη Μονή Βατοπεδίου, με όλες αυτές τις ανταλλαγές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού, ο οποίος φλέγεται για τους αρχαιολογικούς του χώρους, για τα δάση που καταστρέφονται, δεν γίνεται να τοποθετείται εδώ, ενώπιων μας, ο πρώην Υπουργός, μιλώντας μόνο για πνευματικές σχέσεις. Το minimum, το παραμικρό που θα μπορούσε να κάνει, ήταν να καταδικάσει όλες αυτές τις παρανομίες που έγιναν απʼ αυτόν τον υποτιθέμενο πνευματικό πατέρα.

Θέλω να κλείσω, λέγοντας και το εξής. Η απόφαση που πήρε η Νέα Δημοκρατία χθες εν κρυπτώ, για να μην συμμετάσχει στη σημερινή διαδικασία, πάρθηκε την ώρα που συζητούσαμε μέσα σʼ αυτόν το χώρο ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο σχετικά με προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός με τα τεράστια δάνεια μπροστά σʼ αυτή την κατάσταση της κρίσης, αλλά και όταν συζητούσαμε και σχεδόν εκλιπαρούσαμε τον κύριο Υφυπουργό να βάλει τελικά σε ψηφοφορία την τροπολογία που θα έδινε τη δυνατότητα επιβίωσης και της κλωστοϋφαντουργίας μας και των εργαζομένων του ΛΑΝΑΡΑ που διαδήλωναν απʼ έξω.

Θεωρώ ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η Κυβέρνηση έχει χρεοκοπήσει και ότι ουσιαστικά η ίδια αναγνωρίζει με τις πράξεις της τις ανομίες που έχουν γίνει.