Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/11/2008

Τοποθέτηση της Α.Φιλίνη κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αναπτυξιακό πρόβλημα της Θράκης.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα της Θράκης είναι δυστυχώς διαχρονικά και σε μεγάλο βαθμό δικομματικά. Ξέσπασε πρόσφατα και το μεγάλο σκάνδαλο της Βιστωνίδας.

Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα σήμερα οι επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική που να αξιοποιεί τον τοπικό πλούτο σε ανθρώπους και παραγωγικές πηγές και χωρίς καμία περιβαλλοντική ευαισθησία, θυσιάζουν την προοπτική του τόπου.

Η Θράκη παρουσιάζει οξύτατα προβλήματα αποβιομηχάνισης -και γιʼ αυτό το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, δεν μας είπατε τίποτε, δυστυχώς- και ολοένα και μεγαλύτερης εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα στη βιομηχανία: Στη Χαρτοποιία Θράκης, με τη μέθοδο των απολύσεων κατά 2% κάθε μήνα εδώ και δύο - τρία χρόνια, από εξακόσια έως επτακόσια άτομα σήμερα έχουν μείνει μόνο εκατόν τριάντα. Στα Πλαστικά Θράκης, σε πέντε εργοστάσια άρχισαν ήδη οι απολύσεις με τη μέθοδο, όπως είπαμε, του 2%. Στην Ορεστιάδα, μεγάλο εργοστάσιο ζάχαρης στον Έβρο, με πολλούς εργαζόμενους, θα συνεχίσει να υπολειτουργεί όσο δεν θα στηρίζεται σε ντόπια αγροτική παραγωγή και στην μεθανόλη, όπως υπήρχε η υπόσχεση, παρά θα λειτουργεί με εισαγωγές ζάχαρης από τη Βουλγαρία. Στην Αλλαντοβιομηχανία Θράκη, από διακόσια άτομα έχουν μείνει σαράντα πέντε. Η Αλουμίλ, η Softex, έχουν ήδη κλείσει. Η βιομηχανική ζώνη στην Αλεξανδρούπολη έχει νεκρώσει, της Ορεστιάδας απειλείται και αυτή. Στο Σουφλί έχει δραστικά περιοριστεί η παραδοσιακή καλλιέργεια φυσικού μεταξιού και κινδυνεύει με ολοκληρωτική εξαφάνιση.

Τέλος, είναι γνωστό τόσο στην Κομοτηνή όσο και στη Αλεξανδρουπολη ότι στα Κλωστήρια Λαναρά, μεθοδεύεται από την Κυβέρνηση ο αργός τους θάνατος και αυτά επιβιώνουν μέχρι σήμερα χάρη στην επιμονή, στην καθετοποιημένη και πρότυπη παραγωγή από τη μεριά των εργαζόμενων, που με νύχια και δόντια προσπαθούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης ώστε να φανούν συνεπείς στις παραγγελίες που παραμένουν χάρη στην καλή ποιότητα των προϊόντων. Για τα Κλωστήρια Λαναρά, δυστυχώς, ο Υπουργός Οικονομίας συνεχώς αθετεί τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του.

Αντίστοιχα, στη γεωργία εγκαταλείπονται τα σχέδια για αναδιαρθρώσεις. Οι καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, η αλιεία αφήνονται έρμαια της τύχης τους. Συνεταιριστικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες ξεπουλήθηκαν δυστυχώς από την Αγροτική Τράπεζα για ένα κομμάτι ψωμί, όπως έγινε με το εργοστάσιο Γαλακτοκομίας Ροδόπης.

Πρέπει να πούμε ότι η εγκατάλειψη της γεωργίας, η αποβιομηχάνιση και ιδίως η υποβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα, ιδιαίτερα σήμερα πλήττουν τον πληθυσμό της μειονότητας που αντιμετωπίζει μεγάλη ανεργία.

Σε αντίθεση λοιπόν με μία αναπτυξιακή προοπτική, στηριγμένη στους ανθρώπους και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, η Κυβέρνηση προωθεί μία δήθεν ανάπτυξη, που όμως, αποδεικνύεται καταστροφική για τον τόπο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το εθνικό πάρκο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως στην περίπτωση της Λιμνοθάλασσας της Βάσοβας, όπου προκρίνεται η εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου στην καρδιά προστατευόμενης περιοχής από τη Συνθήκη Ραμσάρ, η νέα κοινή υπουργική απόφαση περιορίζει δραστικά τις ζώνες προστασίας και προσθέτει και επιτρέπει μέσα σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή ασύμβατες δραστηριότητες.

Επίσης, με το πρόσφατο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, που συζητείται αυτή τη στιγμή, επιτρέπονται εξορυκτικές δραστηριότητες ως ασύμβατες χρήσεις μέσα σε σημαντικές τουριστικές περιοχές.

Συνοπτικά, ενώ απαξιώνεται η παραγωγή, προωθείται από την Κυβέρνηση μία πολιτική που υποβαθμίζει περιβαλλοντικά τη Θράκη. Επίσης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υποβαθμίζεται ο πολιτισμός και η παιδεία γενικότερα απαξιώνεται.

Θα αναφερθώ στο χρόνο που μου μένει σε ορισμένες βασικές προτάσεις του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με τη Θράκη.

Αντί να ενισχύσει η Κυβέρνηση με τα 28 δις τις τράπεζες, θα έπρεπε να δοθούν άμεσα σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, ώστε να μπει φραγμός στα προβλήματα αποβιομηχάνισης και ανεργίας. Να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να προωθηθούν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις. Να στηριχθούν οι βιολογικές καλλιέργειες και η οικολογική γεωργία, να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα (λάδι-ελιά). Να στηριχθεί η σηροτροφία στο Σουφλί, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, η κτηνοτροφία, η αλιεία. Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την πιθανή λειτουργία του αγωγού πετρελαίου, από τα χρυσορυχεία, από τη μόλυνση των ποταμών. Να αναδειχθούν τα οικοσυστήματα της περιοχής και να μην καταστραφούν.

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και στα νοσοκομεία. Να στηριχθεί επιτέλους ο σιδηρόδρομος, η τοπική ακτοπλοΐα και οι τακτικές αερομεταφορές ώστε να γίνει η περιοχή κόμβος συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών. Να αναδειχθεί ως διεθνές μετακομιστικό κέντρο η Θράκη. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παιδείας. Να πάψει η εγκατάλειψη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Να ενισχυθεί η παιδεία στη μειονότητα, με ιδιαίτερη φροντίδα στην εκμάθηση της ελληνικής αλλά και της μητρικής τους γλώσσας. Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι θα πρέπει να προβληθεί ο πολιτισμός της περιοχής με την ανάδειξη των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων. Να γίνει το Βυζαντινό μουσείο στο Διδυμότειχο, το αρχαιολογικό μουσείο στην Αλεξανδρούπολη. Να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ξάνθης και να γίνει σε αυτή το Μουσείο Μάνου Χατζιδάκι που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση αλλά δεν προωθείται. Θα ήθελα να αναφέρω κι άλλα αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.