Αν θέλει ο πρωθυπουργός, ας έρθει εδώ να μιλήσει με τους φορείς. Ας μιλήσει με τους αγρότες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Ας έρθει στη Βιστωνίδα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι αμέτοχη του σκανδάλου. Ας μιλήσει στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μιας επιχείρησης που ήταν κερδοφόρα και οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Αλλά δεν θα το κάνει. Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Είναι η παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα.
Αυτό είναι η πολιτική τους. Με τηλεοπτική εικόνα, και προσεκτικές επιλογές στην γραβάτα του πρωθυπουργού, να πάνε κόντρα στην πραγματικότητα. Κόντρα στην πραγματικότητα των νοσοκομείων που κηρύσσουν πτώχευση. Κόντρα στην πραγματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων. Κόντρα στην πραγματικότητα των τραπεζών, που κρατάνε από το λαιμό την κοινωνία και εξευτελίζουν την ίδια την κυβέρνηση. Που μέσα στις κρίση αυξάνουν τα επιτόκια και επιστρατεύουν εισπρακτικές εταιρείες, για να στριμώξουν τους δανειολήπτες. Με οδηγό μάλιστα την τράπεζα στην οποία βασικός μέτοχος είναι το δημόσιο, την τράπεζα την οποία υποτίθεται ελέγχει ο κ. Αλογοσκούφης.
Και απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, βλέπουμε και το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε ποτέ. Σαν η αυθαιρεσία των τραπεζών να μην ξεκίνησε επί των ημερών του, από τα ΄ίδια στελέχη που σήμερα κάνουν αντιπολίτευση. Σαν η κοινωνική ανασφάλεια, τα μπλοκάκια, τα stage, η ανασφάλιστη εργασία να μην ήταν στο επίκεντρο του υποτιθέμενοι εκσυγχρονισμού των δικών του κυβερνήσεων. Σαν να μην ξεκίνησαν αυτοί τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μετοχοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών. Σαν οι πρώτες υπογραφές, που έδιναν τη Βιστωνίδα στη Μονή Βατοπεδίου να μην έπεσαν από τους δικούς του υπουργούς. Σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι χθεσινό, να φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να μας γλιτώσει από την Δεξιά. Και τι κάνει για να μας γλιτώσει από την Δεξιά; Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με έναν έναν τους τραπεζίτες. Και οι τραπεζίτες του ζήτησαν να κατεβάσει τους τόνους. Και ο κ. Παπανδρέου τους κατέβασε. Αυτό είναι η συνεισφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην σημερινή κρίση.
Ευλόγησε τα γένια του ο κ. Καραμανλής για το χειρουργείο που έχουν αποφασίσει να κάνουν στην Ολυμπιακή την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία , καλοπιάνουν τους επίδοξους αγοραστές. Ξέρετε με ποιον τρόπο; Πετσοκόβοντας το πτητικό έργο και δίνοντας τους εργαζόμενους ως πραμάτεια σε σκλαβοπάζαρο χωρίς καμία συλλογική εξασφάλιση.
Αυτά που λέω δεν τα λέω ως υποψίες. Εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι εμπιστευτικό μνημόνιο των συμβούλων ιδιωτικοποίησης αναφέρει κατά λέξη.
«Η νέα εταιρεία θα προσλάβει τους υπαλλήλους της από την αγορά, βασισμένη στις ικανότητές τους και την εμπειρία τους. Καμία υποχρέωση δεν έχει να ξαναπροσλάβει παλιούς υπαλλήλους ή διευθυντές της Ο.Α. μετά την εκκαθάριση της Ολυμπιακής. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διαπραγματευθεί ανταγωνιστικά συμβόλαια εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία θα έχει τον έλεγχο του κόστους και της παραγωγικής δομής».
Αυτό είναι το όραμά τους για τον αερομεταφορέα
Μέχρι προχθές μας λέγανε ότι η Αριστερά δεν διαθέτει προτάσεις και σχέδιο. Ορίστε λοιπόν, θα ξαναπούμε άλλη μια φορά τις προτάσεις μας.
Πρώτον. Ζητάμε δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. ΝΑ δουλέψει για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσει το καρτέλ των τραπεζιτών. Και ζητάμε να φτιαχτούν δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Με πολύ λιγότερα από 28 δισεκατομμύρια, η κοινωνία μπορεί να στηριχτεί πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση. Και ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην απίστευτη τραπεζική αυθαιρεσία, στις καταχρηστικές πρακτικές, στην παρανομία.
Δεύτερον. Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. ΝΑ μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. ΝΑ υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.
Τρίτον. Ζητάμε να υπάρξει μια στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ώστε να αντισταθμίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στους τομείς της υγείας, της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. ΝΑ υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα.
To Γραφείο Τύπου