Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/04/2006

Εθνικό έγκλημα η μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην επικείμενη μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛ.ΤΑ., έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καταγγέλλουμε, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, την επικείμενη κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) για την είσοδο στο Χ.Α., με τη διάθεση του 30% των μετοχών του, η οποία συνοδεύεται από τον «μετοχικό γάμο» του Τ.Τ. με τα ΕΛ.ΤΑ. δια της αμοιβαίας εξαγοράς του 10% των μετοχών των δύο επιχειρήσεων.

Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται από τον απαράδεκτο νόμο 3082/02, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παράδοση του Τ.Τ. και των ΕΛΤΑ σε ένα καθεστώς άγριας κερδοσκοπίας σε βάρος του ελληνικού λαού και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, σκοπό άλλωστε που δεν αποκρύπτει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Υπογραμμίζουμε ότι αυτές οι διαδικασίες μετοχοποίησης -κερδοσκοπικής λειτουργίας - ιδιωτικοποίησης, που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το Τ.Τ. και κατ΄ επέκταση τα ΕΛΤΑ, με την πλήρη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία άλλωστε άνοιξε αυτό το δρόμο, αποτελούν μέγα οικονομικό και κοινωνικό ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Και αυτό διότι:

Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, όχι μόνο δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και πουθενά δεν έχουν εισαχθεί καν στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, παντού το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παίζει ένα διακριτό κοινωνικό ρόλο στηρίζοντας όσο το δυνατόν τις λαϊκές αποταμιεύσεις απέναντι στην άγρια ληστεία που επιβάλλει το σύστημα των εμπορικών τραπεζών.

Το Τ.Τ. στη χώρα μας είναι το μόνο που δέχεται τοκοφόρες καταθέσεις ακόμα και με ένα ευρώ, ενώ δίνει τον μεγαλύτερο σχετικά τόκο στις λαϊκές αποταμιεύσεις και προσφέρει τα χαμηλότερα επιτόκια σε δάνεια που απευθύνονται στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το Τ.Τ. από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει διαδραματίσει και συνεχίζει έναν αναντικατάστατο ιστορικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, ο οποίος θα εξαφανιστεί με την μετατροπή του σε μια ακόμα ιδιωτική εμπορική Τράπεζα, συμπαρασύροντας στην ιδιωτικοποίηση και τα ΕΛΤΑ. Θυμίζουμε ότι με χρήματα του Τ.Τ. κατασκευάστηκαν μεγάλα αναπτυξιακά και κοινωνικά έργα στη χώρα μας, όπως το έργο της Λίμνης του Μαραθώνα για την υδροδότηση της Αθήνας, η οδική σύνδεση Πάτρας- Αθήνας- Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και το σύνολο σχεδόν των λιμανιών στα νησιά μας. Πρόσφατα, με χρήματα του Τ.Τ. επιδοτήθηκαν τα ΚΤΕΛ με 50 δις δρχ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και το ΝΑΤ με επίσης 50 δις δρχ. επί κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ από τότε το Τ.Τ. συνεχίζει αδιάλειπτα μια μεγάλη κοινωνική προσπάθεια με επιχορηγήσεις λαϊκής κατοικίας σε σεισμοπαθείς, αναδασώσεις κ.λπ.

Η διαδικασία μετοχοποίησης- ιδιωτικοποίησης του Τ.Τ. και των ΕΛΤΑ αποτελεί τη συνέχεια μιας πρωτοφανούς εισπρακτικής ληστείας σε βάρος του Τ.Τ. και του κοινωνικού του ρόλου που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται δύο χρόνια τώρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν αρπαγεί από τα ταμεία του Τ.Τ. πάνω από 3 δις €.

Συγκεκριμένα, έχουν αρπαγεί:

Το 10% του πακέτου μετοχών της Εμπορικής το οποίο κατείχε το Τ.Τ.

Το 7% του πακέτου μετοχών της Εθνικής το οποίο ανήκε στο Τ.Τ.

Ακυρώθηκαν καταπτώσεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τις οποίες επιβαρύνθηκε το Τ.Τ.

Απομειώθηκε δύο φορές το μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. από τους κ.κ. Χριστοδουλάκη, παλιότερα, και Αλογοσκούφη, σήμερα, με αποτέλεσμα εισπράξεις για το δημόσιο πάνω από 800 εκ. €.

Αφαιρέθηκαν, παρά τις δεσμεύσεις, όλα τα κέρδη του Τ.Τ. από το 2000 και μετά.

Σήμερα με τον μετοχικό γάμο Τ.Τ.- ΕΛΤΑ και την είσοδο του Τ.Τ. στο Χ.Α.Α. η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει πάνω από 400 εκ. €.

Το Τ.Τ. με προίκα τα ΕΛΤΑ δεν μπορεί να γίνει βορά των ιδιωτικών συμφερόντων που το διεκδικούν μαζί με τα αποθεματικά του ως λεία για να αποκτήσουν δεσπόζοντα ρόλο στην τραπεζική αγορά.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσουν τώρα το εθνικό έγκλημα της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Τ.Τ. και των ΕΛΤΑ.

Καμιά κυβέρνηση και καμιά συναίνεση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μια πρωτοφανή εθνική ληστεία, εκποίηση ανεκτίμητων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και διάλυση ενός κρίσιμου κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζουν για τα πλατιά λαϊκά στρώματα το Τ.Τ. και τα ΕΛΤΑ.

Διεκδικούμε ένα διακριτό δημόσιο και αναβαθμισμένο ρόλο του Τ.Τ. ως καταφύγιο προστασίας των λαϊκών αποταμιεύσεων και στήριξης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη ληστεία των τραπεζών.

Διεκδικούμε την εξυγίανση και αναβάθμιση των ΕΛΤΑ ως δημόσιας επιχείρησης με κοινωνικό ρόλο στην υπηρεσία του πολίτη, ιδιαίτερα της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών μας.

Διεκδικούμε τη συνεργασία του Τ.Τ. και των ΕΛΤΑ σε ένα μεγάλο δημόσιο φορέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για την ανάπτυξη της χώρας, για φτηνές και καλές υπηρεσίες και την στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών μας.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου